Youtube'un Hiç Bilmediğiniz Özellikleri

Youtube şüphesiz ki dünya üzerindeki en büyük ve popüler video paylaşım sitesi ünvanını elinde bulunduruyor.  Öyle ki yeni bir müzik klibine veya piyasaya çıkmış yeni bir ürünle ilgili videolara göz atmak istediğimiz zaman birçoğumuzun ilk aklına gelen s

Youtube'un Hiç Bilmediğiniz Özellikleri

 

Youtube şüphesiz ki dünya üzerindeki en büyük ve popüler video paylaşım sitesi ünvanını elinde bulunduruyor.  Öyle ki yeni bir müzik klibine veya piyasaya çıkmış yeni bir ürünle ilgili videolara göz atmak istediğimiz zaman birçoğumuzun ilk aklına gelen site şüphesiz Youtube olur. Bu kadar popüler ve güçlü bir video paylaşım sitesi olmasına karşın hala birçok kullanıcı tarafından bilinmeyen özellikleri ve hileleri bulunmaktadır.

Bu yazımda sizlere Youtube üzerinde kullanıcı deneyiminizi daha fazla arttırmanıza olanak sağlayacak olan kısayollardan, gelişmiş özelliklerden ve birkaç küçük hileden bahsetmeye çalışacağım.

1- Youtube Videoları için Özel Başlangıç Zamanı Belirleme:

İzlediğiniz ve beğendiğiniz bir Youtube videosunun sadece bir bölümünü arkadaşlarınızla paylaşmak istiyorsanız, maalesef resmi olarak kullanabileceğiniz böyle bir seçenek bulunmamaktadır ama arkadaşlarınıza videonun kaçıncı dakikasından izlemeye başlamaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bahse girerim ki bu noktada birçok kullanıcı arkadaşlarına gönderecekleri Youtube videosu linklerinin izlenmesini istedikleri saniyeden başlatabileceklerinden haberdar değillerdir. Hatta web siteniz üzerine embed koduyla gömeceğiniz videoların bile sizin istediğiniz saniyeden itibaren izlenmesini sağlayabilirsiniz. Peki böylesine güzel ve kullanışlı özelliğin nasıl kullanıldığı hakkında bir fikriniz var mı? Eğer konuyla ilgili bir fikir sahibi değilseniz birazdan öğreneceksiniz.

Normal şartlar altında bir Youtube Video bağlantısı şu şekilde görünmektedir: https://www.youtube.com/watch?v=-n1e1Tok5g8

Video bağlantısının sonuna ekleyereceğiniz #t=01m30s komutuyla birlikte izlemekte olduğunuz video doğrudan birinci dakika otuzuncu saniyeden itibaren oynamaya başlayacaktır ve şu şekilde görünecektir:

Sitenize embed kodu yardımıyla ekleyeceğiniz videolar için de aynı yöntemi kolayca uygulayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken #t=01m30s şeklinde belirtmiş olduğumuz kodu, embed kodu içerisinde yer alan Youtube video bağlantısının sonuna yapıştırmak ve sitemiz üzerine embed kodunu yerleştirmektir.

Bu sayede sitenize giren herhangi bir kullanıcı videoyu izlemek için oynatma tuşuna bastığında, video birinci dakika otuzuncu saniyeden itibaren oynatılmaya başlanacaktır.

2- Videoları Otomatik Olarak Yeniden Oynatma:

Öyle bir zaman gelir ki izlediğiniz Youtube videosundan çok etkilenirsiniz ve aynı videoyu arka arkaya defalarca kez izlemek istersiniz. Bu yüzden video her sona erdiğinde tekrar izleyebilmek veya dinleyebilmek için yeniden oynatma butonuna tıklarsınız. Peki aynı videoyu arka arkaya defalarca kez izlemenin daha kolay bir yolu yok mu dersiniz? Koskoca Youtube, kullanıcıların aynı videoları tekrar tekrar izleyebilmeleri için otomatik yeniden oynatma özelliğini koymuştur herhalde dediğinizi duyar gibiyim ama gelin görün ki böyle bir özellik Youtube üzerinde bulunmuyor.

Peki şimdi ne yapacağız? Aynı Youtube video bağlantısı üzerinden örnek verelim. Şimdi tek yapmamız gereken bağlantı üzerinde youtube yazan bölümü infinitelooper metni ile değiştirdikten sonra enter butonuna tıklamak.

Bu sayede videonun seçmiş olduğunuz bölümleri arasında otomatik yeniden özelliğine sahip olabileceğiniz üçüncü parti bir Youtube platformu üzerine yönlendirileceksiniz. Sonuç olarak o an Youtube üzerinde olmasanız da arka arkaya defalarca izlemek istediğiniz videoyu hiç zahmet etmeden tekrar tekrar izleyebiliyorsunuz.

3- Youtube Videolarını Otomatik Olarak En Yüksek Çözünürlükte Oynatma:

Siz izlediğiniz Youtube videoları her zaman en yüksek kalitede oynatılsın istiyor olabilirsiniz ama bazen internet bağlantı hızınız yüksek de olsa Youtube sizin için videoları düşük çözünürlüklerde oynatabilir. Böyle bir durumun tekrar olmasını engellemek ve Youtube üzerinde videoları en yüksek kalitede izlemek için sisteminizi buna zorlayabilirsiniz.

Bunun için Firefox ve Google Chrome üzerinde kullanabileceğiniz bir tarayıcı eklentisi olan Magic Actions for Youtube adlı eklentiyi tarayıcılarınız üzerine kurarak işe başlayabilirsiniz. Ardından eklentinin ayarlar bölümü altında yer alan "Enable Auto HD" tikini işaretledikten sonra hemen alt kısımda yer alan videoların otomatik olarak oynatılmasını istediğinzi çözünürlüğü seçebilirsiniz. Aynı zamanda farenizin scroll tuşu yardımıyla ses yükseltip, alçaltma ayarını da kullanabilirsiniz.

4- Doğru Anahtar Kelime Kullanarak Arama Yapma:

Youtube üzerinde neredeyse sayamayacağımız kadar çoklukta video bulunmaktadır ve izlemek istediğiniz videoyu bulmak bazen başlı başına bir maceraya dönüşür. Öyle bir zaman gelir ki kendinizi onlarca hatta yüzlerce sayfa arasında daha önce izlemiş olduğunuz ama tam adını hatırlayamadığınız için doğrudan bulamadığınız videoyu ararken bulursunuz.

Böyle bir durumla karşı karşıya geldiğiniz zaman çözüm aslında çok ama çok basittir. Tek yapmanız gereken şey arama yapacağınız anahtar kelimelerin başına "allintitle:" eklemektir. Peki bu "allintitle:" ne işe yarar ve nasıl kullanılır? "allintitle:"'ın amacı; arama sonuçları arasında sadece başlığında sizin belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeleri içeren videoları göstermesidir. Gayet kullanışlı değil mi? Hemen aşağıda vermiş olduğum örnekte olduğu gibi sizler de kendi anahtar kelimelerinizle video aramaya başlayabilirsiniz.

5- Bazı Anahtar Kelimeleri Atlayın:

Youtube üzerinde arama yaparken muhtemelen birçok kullanıcının yaptığı gibi sizler de belirli anahtar kelimeler kullanmaya özen gösteriyorsunuzdur. Peki bazı anahtar kelimeleri aramanızın dışına çıkarabileceğiniz veya atlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Örneğin "alan adı kaydetme" ile ilgili bir tanıtım videosu arıyorsunuz ve bulduğunuz sonuçların birçoğu üzerinde "GoDaddy üzerinde alan adı nasıl kaydettirilir?" gibi sonuçlarla karşılaşıyorsunuz.

Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman, isterseniz arama sonuçlarında karşınıza çıkan videoların içerisinde GoDaddy anahtar kelimesi çıkanları göz ardı edebilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Hayır cevabını verenler için hemen anlatmaya başlıyorum. Youtube üzerinde "alan adı kaydetme -GoDaddy" şeklinde bir arama yaptığınız zaman içerisinde alan adı ve kaydetme kelimelerinin yer aldığı size gösterecek ve GoDaddy kelimesi geçen içerikleri ayıklayacaktır. Aşağıda aramanın nasıl göründüğünü kontrol edebilirsiniz.

6- Hız Denetleyicisi:

Dünyanın en önemli yarışlarından birisi olan kırmızı bar ve gri bar arasındaki yarış Youtube üzerinde hergün milyonlarca kez yaşanmaktadır. Youtube kullanıcıları eminim ki neden bahsettiğimi anlamışlardır. Youtube videolarının bilgisasayarınız üzerinde gereğinden yavaş yüklendiğini düşünüyor ve bunu internet bağlantınızın kötü olmasına bağlıyorsanız, video yüklenme hızınızı kontrol edebilirsiniz (eğer içinizi rahatlatacaksa ve kendinizi daha iyi hissedecekseniz sorunun videodan mı yoksa bağlantınızdan mı kaynaklandığını görebilirsiniz). Bunun için tek yapmanız gereken şey https://www.youtube.com/my_speed adresini ziyaret etmek.

Sizin o an sahip olduğunuz internet hızını ve bulunduğunuz konumda kullanılmakta olan internet hızlarını karşılaştırabilirsiniz. Böylece bağlantınızda bir sıkıntı olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.

7- Youtube'un Hafif Sürümünü Kullanın:

Youtube tarafından yayınlanan güzel özelliklerden bir tanesi olan "Hafif Sürüm" sayesinde internet bağlantısı yavaş olan kullanıcılar bile Youtube'u rahat bir şekilde kullanabilecekler.

YORUMLAR