FN Tuşu Nedir, FN Tuşu Kapatma Nasıl Yapılır?

Fn tuşu nedir, ne işe yarar? Fn tuşu kapatma adımları neler? İşte klavyede daha fazla alan kazanmak için kullanılan yöntem hakkında merak edilen ayrıntılar!

Yakın bir zamanda en ve boy açısından küçük bir klavye almışsanız bilgisayarınızın klavyesinde bir "Fn" şeklinde bir tuşun olduğunu fark etmişsinizdir. Bu özellikle dizüstü bilgisayar kullananların klavyesinde mutlaka yer alan bir tuştur. Peki, bilgisayar kullanıcılarının en ve boy açısından küçük klavyelerde sık sık gördüğü fn tuşu nedir ve ne işe  yarar?

Bir zamanlar bilgisayar masasına bile zor sığan bilgisayarlar teknolojinin gelişimi ile yerini küçük ekranlara bırakmaya devam ediyor. İnsanlar teknolojinin gelişmiinin bir etkisi olarak artık bir zamanlar kullanmak zorunda olduğu büyük ve ağır araçların yerine daha küçük ve hafif araçlar tercih ediyor.

Bilgisayar kullanıcıları için klavye seçimi söz konusu olduğunda da tahmin edebileceğiniz üzere küçük klavyeler göz önünde bulunduruluyor. Küçük klavye seçiminin elbette ki bazı dezavantajları bulunuyor. Örneğin bilgisayar kullanıcıları doğrudan bir tuşa basarak ekran görüntüsü alamıyor.

Küçük klavye kullanan kişilerin ekran görüntüsü almak için ekstradan birkaç işlemde daha bulunması gerekiyor. Küçük klavyelerin hemen hemen hepsinde yer alan tuşun ne olduğunu makalemizin ilerleyen kısımlarında değindiğimiz tuşun kullanım amacınızı incelediğiniz zaman verdiğimiz örneği çok daha iyi bir şekilde anlayacaksınız.

FN Tuşu Nedir, Ne İşe Yarar?

Çoğu klavyenin üzerinde "Fn" harflerinin yer aldığı bir tuş yer alır. Yeni bir klavye ya da dizüstü bilgisayra satın alan kullanıcılar, söz konusu tuşun ne anlama geldiğini merak edebilir. FN tuşu genellikle küçük klavyelerde yer alan bir tuş olmakla birlikte F1, F2, F3 gibi tuşların ikinci işlevini yerine getirmek için kullanılır.

Bilgisayar kullanıcılarının satın aldığı küçük klavyelerin çoğunda ekran görüntüsü almak için kullanılan "Print Screen" tuşu gibi bazı önemli tuşların fazla yer kaplamaması için F1, F2 gibi tuşların ikinci işlevine aktarılmaktadır.

Kullanıcılar F11, F12 gibi tuşlara "Fn" kullanmadan bastığı zaman tuşun birinci işlevi yerine getirilir, "Fn" kullanarak bastığı zaman tuşun birinci işlevi değil de ikinci işlevi yerine getirilir. Bu tuş ile ekran parlaklığını arttırabilir ve azaltabilir, ses seviyesini yükseltebilir veya düşürebilir, mikrofunu kapatabilir ve açabilir ve daha pek çok işlemi yapabilirsiniz.

FN Tuşu Nerede?

Küçük klavyelerin vazgeçilmez tuşlarından biri olan Fn genellikle CTRL ile Win (Windows) tuşunun ortasında yer almaktadır. F1 ve F2 gibi tuşların ikinci işlevi ise klavye tuşunun hemen üzerinde simge olarak yer almaktadır. Klavyenin boyutuna bağlı olarak F1, F2 ve tuşları yetersiz gelebilmektedir, bu gibi durumlarda "Home", "PgUp" gibi tuşlara da ikinci bir işlev eklenebilmektedir.

FN Tuşu Nasıl Kullanılır?

Klavye tuşunun ikinci işlevinin olup olmadığını klavye tuşunun üzerinde herhangi bir simgenin olup olmadını kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Örneğin "Home" tuşunun üzerinde normalde hiçbir simgenin olmaması gerekirken üzerinde "PrintScr" gibi ikinci bir işlev yer alabilmektedir.

Tuşun ikinci işlevini yerine getirmek için klavyelerde genellikle CTRL ve Win tuşunun arasında yer alan "Fn" tuşuna basılı tutarken "Home" tuşuna basabilirsiniz. Sizin klavyenizdeki "Home" tuşunun ikinci işlevi de ekran görüntüsü almak ise tuşun ikinci işlevi başarıyla yerine getirilerek ekran görüntüsü başarılı bir şekilde alınacaktır.

FN Tuşu Kapatma Nasıl Yapılır?

  • "Windows + I" kısayolunu kullanın.
  • "Güncelleştirme ve Güvenlik" kategorisine girin.
  • "Kurtarma" sekmesini görüntüleyin.
  • "Gelişmiş başlangıç" bölümündeki "Şimdi yeniden başlat" butonuna basın.
  • "Sorun Gider" butonuna tıklayın.
  • "Gelişmiş Seçenekler" bölümüne girin.
  • "UEFI Donanım Yazılımı Ayarları" kategorisine basın.
  • "Yeniden Başlat" butonuna tıklayın.
  • BIOS menüsü açılacak.
  • "System Configuration" sekmesine girin.
  • "Action Keys Mode" seçeneğini bulun.
  • "Enter" tuşuna basarak seçeneği "disabled" olarak ayarlayın.
  • Ayarları kaydedin.
  • Bilgisayarı yeniden başlatın.

Kullanıcılara kullanım esnasında büyük kolaylık sağlayan fn tuşunu kullanmayı tercih etmiyorsanız devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda söz konusu tuşu çok kolay bir şekilde kapatabilmeniz mümkün. Fonksiyon tuşu olarak da nitelendirilen fn tuşunu devre dışı bırakma yöntemi, bilgisayardan bilgisayara ve klavyeden klavyeye değişiklik gösterebiliyor.

 Huawei marka dizüstü bilgisayar modellerinde genellikle fn tuşunun üzerine bir kez basarak işlevi aktif hâle getirebiliyor ya da devre dışı bırakabiliyorsunuz. Bazı bilgisayarlarda ve klavyelerde ise bu işlem için fn tuşuna basılı tutarak Esc tuşuna basmak gerekiyor. Bazılarında ise fn tuşuna basılı tutarak Num Lock isimli tuşa basılması yeterli oluyor.

Klavye kısayollarının yanı sıra BIOS üzerinden de söz konusu tuşu devre dışı bırakabilmeniz mümkün. Bunun için ilk olarak BIOS menüsüne girmeniz gerekiyor. Bu menüye girebilmek için ilk önce "Windows + I" klavye kısayolunu kullanarak ayarlar penceresini görüntülemeniz gerekiyor.

Açılan pencere üzerinden "Gücnelleştirme ve Güvenlik" kategorisine girin ve hemen ardından "Kurtarma" sekmesine tıklayın. Daha sonra "Gelişmiş başlangıç" bölümündeki "Şimdi yeniden başlat" butonuna basın. Sistem yeniden başlatıldıktan sonra "Sorun Gider" butonuna tıklayın ve ardından "Gelişmiş Seçenekler" bölümüne girin.

Daha sonra "UEFI Donanım Yazılımı Ayarları" kategorisine basın. "Yeniden Başlat" butonuna tıklayın.  Bu adımı uyguladığınızda BIOS menüsü açılacak. Açılan menü üzerinden "System Configuration" sekmesine girin. "Action Keys Mode" seçeneğini bulun ve "Enter" tuşuna basarak seçeneği "disabled" olarak ayarlayın. Ayarları kaydedın ve ardından bilgisayarı yeniden başlatın.

Mekanik Klavye Satın Almak İsteyenler İçin 7 İpucu
TEKNOLOJİ

Mekanik Klavye Satın Almak İsteyenler İçin 7 İpucu

Mekanik klavyeler şu anda dünya çapında popülerlik yakalamaya yakın görünüyorlar ve her geçen gün daha fazla kullanıcı bu klavyelerden faydalanarak klasik tip klavyelerden uzaklaşmaya başlıyor.

Bu yazıda çok sayıda bilgisayar kullanıcısı tarafından merak edilen fn tuşu kapatma adımları neler sorusu dahil olmak üzere pek çok soruyu yanıtladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca klavyede yazma hızı nasıl arttırılır sorusunu cevapladığımız yazıya da göz atabilirsiniz.

YORUMLAR