İnternet Üzerinden Mahkeme Harç ve Masrafları Nasıl Ödenir?

Bilgisayarınız veya akıllı cihazlarınız üzerinden hiçbir yere ayrılmadan mahkeme masraflarını ödeme işleminin nasıl yapılacağını yazımızda sizler için açıkladık.

UYAP mahkeme harcı ödeme hizmeti sayesinde banka gişelerinde kuyruğa girmeden, adliye veznelerinde sıra beklemeden mahkeme harç ve masraflarını ödemek mümkündür. Bu işlem için takip edilmesi gereken adımları ve konu ile ilgili önemli noktaları sizler için detaylı olarak açıkladık.

İnternetten Mahkeme Harcı Ödeme Nasıl Yapılır?

  • e-Devlet kapısına giriş yapın.
  • Arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili linke tıklayın.
  • Davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek "Ödeme" sekmesine tıklayın.
  • Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
  • Ödemek istediğimiz masrafı seçip "Ekle" butonuna basın.
  • Ödeme tipini belirleyin.
  • Ödeme yapma butonuna tıklayın.

İnternetten mahkeme harcı ödeme işleminin nasıl gerçekleştirileceğini merak edenler yukarıdaki adımları takip etmelidir. Görsel anlatım için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

İnternetten Askerlik Durum Belgesi Nasıl Sorgulanır?
NASIL YAPILIR

İnternetten Askerlik Durum Belgesi Nasıl Sorgulanır?

Bu rehberimizde, vatani görevini yerine getiren ve getirmek isteyenler için internetten askerlik durum belgesi nasıl sorgulanır? adım adım anlatacağız.

1. e-Devlet Kapısına Giriş Yapma

Öncelikle e-Devlet kapısına giriş yapmamız gerekiyor. e-Devlet şifreniz yoksa e-Devlet şifresi nasıl alınır sorusunu yanıtladığımız yazımızı, e-Devlet kapısına ıslak imza ile eş değer olan mobil imza ile giriş yapmak istiyorsanız mobil imza nasıl alınır sorusunu yanıtladığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Şunu belirtmek gerekir ki mobil imza ile giriş yaparsanız internet üzerinden hukuk ve idari dava açabileceğiniz menüler ilgili ekrana eklenecektir.

2. Mahkeme Harç ve Masrafları Ödeme

e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın.

Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.

Ödemek istediğimiz mahkeme masrafını seçip ekle dedikten sonra ödeme için iki seçenerek sunuluyor. Kredi kartıyla veya PARAM kart ile tek çekim/taksitli ödeme yapabileceğiniz gibi (komisyon alınmakta) doğrudan doğruya Vakıfbank hesabınızdan komisyonsuz ödeme yapabilirsiniz. UYAP sistemi ilave herhangi bir işlem yapmadan Vakıfbank hesabınıza bağlanmakta ve hesabınızda bakiye olması durumunda direkt çekim yapabilmektedir.

Mahkeme Harç ve Masrafları Nelerdir, Nasıl Ödenir?

Bir uyuşmazlığın çözümü veya bir talebinizin yerine getirilmesi adına hukuk mahkemelerinde açacağınız davalar harca tabidir. Dava dilekçenizin işleme alınması için yürürlükteki tarifede belirtilen harç miktarı mahkemeye ödenmek durumundadır.

Bunların yanı sıra taraflara gönderilen tebligatların masraflarını karşılamak adına posta gideri veya gider avansı olarak adlandırılan bedelin de ödenmesi zorunludur. Bahsettiğimiz bu mahkeme masrafları adliye veznelerinden veya Vakıfbank şubelerinden ödenebilmektedir.

Yenilenen UYAP Vatandaş Portalı sayesinde bilgisayarımızdan veya akıllı cihazlarımız aracılığıyla yorulmadan ve de zaman kaybetmeden mahkeme masraflarımızı ödeyebilmek mümkündür.

YORUMLAR