iPhone 11 Su Geçirir mi?

iPhone 11 su geçirir mi? iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max su geçirmez mi? Geçtiğimiz yıllarda çıkan akıllı telefonlara dair merak edilen soruları yanıtladık.

iPhone 11 su geçirir mi? Bu yazıda geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürülmesine rağmen günümüzde hâlâ popülerliğini devam ettiren iPhone 11 serisine dair merak edilen bazı soruları cevaplayacağız. Hazırladığımız yazıya göz atabilir ve cihazın suya karşı olan dayanıklılığı konusunda merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz.

Üç modelden oluşan iPhone 11 serisi 2019 yılının eylül ayında piyasaya sürüldü. Çıktığı dönem büyük bir başarı elde eden iPhone modelleri, günümüzde hâlâ popülerliğini devam ettiriyor fakat çoğu kişinin kafasında cihaza dair bazı soru işaretleri bulunuyor.

iPhone 11 su geçiriyor mu sorusu, çok fazla sayıda iPhone kullanıcısı tarafından oldukça merak ediliyor. Bu yazıda geçtiğimiz yıllarda çıkışını gerçekleştiren iPhone modellerinin su geçirip geçirmediğini açıklayacağız. Bunun yanı sıra IP sertifikasının ne demek olduğunu da öğreneceksiniz.

IP Sertifikası Nedir? Ne Anlama Gelir?

Özellikle akıllı saat, akıllı telefon ve kameralarda sık sık gördüğümüz IP sertifikası, cihazın suya ve toza karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gözler önüne serer. Cihazların teknik özellik tablosunda "IP68", "IP67" gibi ifadeler yer alır.

IP ifadesinin karşısında yer alan sayılar, genellikle tıpkı vermiş olduğumuz örnekteki gibi iki haneli olur. Bu sayıların ilk hanesi toza, ikinci hanesi ise suya karşı dayanıklılığı gösterir. IP68 ifadesini ele aldığımızda 6 rakamının toza karşı dayanıklılığı, 8 rakamının ise suya karşı dayanıklılığı ifade eder.

Her iki hanede değişen rakamlar, direncin seviyesini gözler önüne serer. Yani rakam arttıkça cihazın toza ya da suya karşı olan direnci de artmış oluyor. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bunu bir örnek üzerinden açıklayalım.

"IPX0" ifadesinde ikinci hanedeki rakam 0 olduğundan ötürü cihazın suya karşı dayanıklılığı yok. "IPX1" ise cihazın küçük su sıçramalarına karşı dayanıklı olduğuna işaret eder.

Toza karşı dayanıklılığı örnek üzerinden anlatalım. Bu kez sertifikada yer alan ifadenin ilk hanesine bakmanız gerekiyor. "IP0X" ifadesinde ilk hanede 0 rakamı olduğundan ötürü cihaz toza karşı dayanıklı değil fakat bu rakam 1 olsaydı 50 mm’den büyük cisimleri geçirmeyecekti. İlk hanedeki rakam 4 olursa 1 mm’den büyük cisimler cihaza giremez.

IP68 Nedir?

IP68 bir IP sertifikasıdır. Akıllı telefon, akıllı saat gibi elektronik cihazların suya ve toza karşı olan dayanıklılık derecesini gösterir. Söz konusu sertifikada yer alan 6 rakamı, cihazın toza karşı dayanıklılığını gösterirken 8 rakamı ise ürünün suya karşı dayanıklılığını gözler önüne serer. Peki, iPhone 11 su geçirmez mi?

iPhone 11 Su Geçirir mi?

2019 yılında satışa sunulan iPhone modellerinin suya karşı dayanıklı olup olmadığı, en çok merak edilen konulardan bir tanesi. Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji devi Apple tarafından geliştirilen iPhone 11, Pro ve Pro Max modellerinde IP68 sertifikası bulunuyor.

Normal şartlarda akıllı telefonlar su ile temas ettiği takdirde çalışmama, ses gelmeme, görüşme esnasında sesin gitmemesi dahil olmak üzere pek çok problem ile karşı karşıya kalır. Söz konusu iPhone modelleri, sahip olduğu IP68 sertifikası sayesinde böyle bir problemin ortaya çıkmasını önlüyor.

Sıvı temasından meydana gelebilecek hasarlardan ötürü cihazınız ile yüzmekten ya da duş almaktan kaçınmalısınız. Cihazınızı bilerek suya daldırmamalısınız. Saunada veya buhar odasında bulunmak da telefonda sıvı hasarı oluşmasına yol açabilir.

Telefonunuzu su kayağı, jet ski, sörf gibi aktiviteler ile basınçlı ya da yüksek hızda suya maruz bırakmamanız gerekiyor. iPhone'unuzu önerilen sıcaklık aralıklarının dışında veya aşırı nemli ortamlarda kullanmamalısınız.

Su ile temas noktasında kullanıcıların dikkat etmesi gereken bir detay mevcut. Bu detay ise söz konusu iPhone modellerinin su geçirip geçirmediği. Bu bölümde iPhone 11 su geçirmez mi sorusunu yanıtladık. Peki, iPhone 11 serisi suya ne kadar dayanıklı?

iPhone 11 Serisi Su Geçirmezlik Seviyesi Nedir?

iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max olmak üzere üç farklı modelden oluşan iPhone 11 serisinin suya karşı ne kadar dayanıklı olduğu, en fazla merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu modeller, suya karşı dayanıklılık seviyesi konusunda farklılık gösteriyor.

IP sertifikasının ikinci hanesinde yer alan rakama baktığımızda telefonun suya karşı dayanıklılık konusunda çok başarılı bir performans sergilediğini görüyoruz. iPhone 11, 2 metre derinliğe kadar 30 dakika boyunca suya karşı dayanıklılık sağlıyor. Serinin diğer modelleri ise 4 metre derinliğindeki suda 30 dakika boyunca kalabiliyor.

iPhone 11 Suya Düştü, Ne Yapabilirim?

iPhone 11 serisi dahil olmak üzere suya karşı dayanıklılığa sahip olan telefonların su geçirmez olmadıklarını unutmamak gerekiyor. Bu cihazlar da su geçirebilir. Dolayısıyla cihazınızı kasıtlı olarak suya daldırmamanız önerilir.

Telefonların suya düşmesi durumunda vakit kaybetmeden sudan çıkarılması gerekiyor. Telefonu sudan çıkardıktan hemen sonra kapatın. Eğer kılıf varsa çıkarın. Bu işlemin hemen ardından lens temizleme bezi gibi yumuşak ve tüy bırakmayan bir bez ile cihazı kurulayın. Tamamen kuruladıktan sonra SIM kartı çıkarın.

Cihazınız tamamen kuruyana kadar açmamanız gerekiyor. Aksi takdirde telefonun içerisinde yer alan donanım bileşenleri hasar görebilir ve bunun sonucunda kullanılamaz hâle gelebilir. Tamamen kuruma gerçekleştikten sonra telefonu açtığınızda sorun ile karşılaşırsanız teknik servis ile iletişime geçebilirsiniz.

iPhone 14 Pro ile Tanıdığımız Dynamic Island Nedir?
TEKNOLOJİ

iPhone 14 Pro ile Tanıdığımız Dynamic Island Nedir?

iPhone 14 Pro ile hayatımıza giren Dynamic Island hakkında kullanıcıların aklında birçok soru işareti oluşabiliyor. Biz de bu yazımıza Dynamic Island özelliğini ve nasıl çalıştığını sizlere aktarmak istedik.

Bu yazıda iPhone 11 su geçirir mi sorusu dahil olmak üzere bazı soruları yanıtladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca 2022 yılının eylül ayında tanıtılan iPhone 14 özellikleri, fiyatı ve çıkış tarihi yazımıza göz atarak yeni iPhone modelleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

YORUMLAR