Dilan Polat ile Sıkça Duyduğumuz MASAK Nedir? Ne İş Yapar?

Son dönemde gündemden düşmeyen Dilan Polat ve Engin Polat'tan duyduğumuz MASAK nedir? Hangi yılda kuruldu ve ne iş yapar? İşte tüm bu soruların cevapları!

Dilan Polat ve eşi Engin Polat ile ilgili kamuoyunda çıkan karapara haberleri sonrasında birçok kişi MASAK nedir diye araştırmaya başladı. Biz de bu yazımızda sizler için bu kurumla ilgili detaylı bir rehber hazırladık.

MASAK yani Mali Suçları Araştırma Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı finansal istihbarat birimidir. Mali Suçları Araştırma Kurulu, 19.11.1996 tarihli 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kuruldu.

Ülkemizde ekonomik düzenin korunması için kurulan bu kurum tam olarak 17 Şubat 1997 tarihinde faaliyete başlamıştır. Kurumun şu anki başkanı, Fatih Mehmet Bal’dır.

Yasa dışı finansal eylemlerle mücadele eden bir birim olduğunu da söyleyebiliriz. Açılımında anlaşılacağı üzere MASAK, mali suçlarla mücadele etmektedir. Ayrıca yasa dışı finansal gelirlerin suç unsurlarını ortaya çıkarmada da etkin rol oynuyor.

MASAK Görevleri Nelerdir?

Türkiye’nin finansal istihbaratı MASAK’ın görevlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Finansal suçları tespit eder ve araştırır,
  • Finansal suçlara dair kamuoyunu bilgilendirir,
  • Finansal suçlarla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak,
  • Teröre finans sağlamayı engellemek,
  • Yurt dışında çalışmalar yapan Türk kurumların mali işlemlerini denetler,
  • Yurt dışında çalışan kişilerin finansal işlemlerini araştırır.

MASAK, düzenli olarak işletme ve kurumları denetlemektedir. Denetlemelerle kurumların yasa dışı işlere bulaşması engellenir. Aynı zaman denetlemelerle şüpheli işlemlerde ortaya çıkarılır.

Mali suçlara dair yönetmelik ve kanun taslakları hazırlar. Finansal suçlarla ilgili hem ulusal hem de uluslararası kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yapmaktadır. Tüm bu belirttiğimiz noktalar ışığında MASAK, Türkiye’nin mali güvenliğinde hayati önem taşıyor diyebiliriz.

Bir ülkenin güvenliği ve ekonomisi açısından mali suçlar büyük bir tehdittir. Bundan dolayı Mali Suçları Araştırma Kurulu çalışmalarını düzenli güncellemektedir. Sürekli çalışmalarında güncellemeler yaparak suçları engellemeye çalışır.

Milli Yas Nedir? Milli Yasta Neler Olur?
Yaşam

Milli Yas Nedir? Milli Yasta Neler Olur?

Toplumun büyük bir çoğunluğunu hüzne boğan hayati durumlarda ülke genelinde 'milli yas' ilan edildiğine birçoğunuz şahit olmuşsunuzdur.

MASAK Raporu Nedir?

Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafından yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporlar, MASAK raporu olarak adlandırılır. Bu rapor ve içeriği; trafik kazalarında kaza tespit tutanağı hazırlayan kolluk tarafından hazırlanan rapora çok benzemektedir. Kaza tespit tutanağındaki gibi “delil” olarak nitelendirebileceğimiz bir rapor türüdür.

MASAK’ın Önemi

Mali Suçları Araştırma Kurulu diğer bir ifadeyle ülkemizin finansal istihbaratı, terörle mücadele kapsamında önemli çalışmalara imza atıyor. Özellikle terörün finansman kaynakları arasında yer alan kara paranın aklanmasını engelliyor.

Kara para aklamanın engellenmesi yani terörün finansman sağlamasının önüne geçilmesi ülkemizin egemenliği, huzuru ve bütünlüğü için çok önemlidir. Bunun yanı sıra devlet tarafından dış ticaret ürünlerinden alınan vergiler de ülke için önem taşır.

Dış ticaret gelirleri, Türkiye’nin kamu geliri olarak ifade edilebilir. Ülkeye kaçak yollarla sokulan ürünlerden KDV, ÖTV vergileri alınamadığı için kamu geliri de azalır.

Dolayısıyla bu durumda Türkiye’nin ekonomisini çökertir. Örneğin; ülkemize kaçak yollarla giren teknolojik aletlerden alınamayan KDV, ÖTV vb. vergiler kamu gelirini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Dünyanın En Değerli ve En Değersiz Para Birimleri
İNTERNET

Dünyanın En Değerli ve En Değersiz Para Birimleri

Lidyalılar parayı bulduklarından bu yana birçok defa evrim geçirmiş olan para, hiç şüphesiz birçok olaya neden oldu. Ancak kimi zaman savaşa bile neden olan para kimi yerlerde o kadar değersizdiki sokaklar para ile dolu olmasına rağmen kimse umursamıyordu.

Sıkça Sorulan Sorular

MASAK ile ilgili sıkça sorulan soruları ve cevaplarını sizler için şöyle derledik:

1. MASAK Evrakları Nedir?

Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun yaptığı araştırmaların ardından hazırlanan evraklardır.

2. MASAK Sorgulama Nasıl Yapılır?

Mali Suçları Araştırma Kurumu, şüphelendiği ya da ihbar edilen kişileri mercek altına alır. Bunun sonucunda finansal açıdan şüpheli işlemlere ulaşılırsa kişiler yetkililer tarafından sorgulamaya tabii tutulur.

3. MASAK’a İhbar Nasıl Yapılır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Mali Suçları Araştırma Kurulu "EMIS Online" sistemi üzerinden ihbar yapılabilir.

YORUMLAR