Domates Gribi Nedir? Yeni Salgından Nasıl Kurtulabiliriz?

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ve yeni salgına yol açması muhtemel domates gribi nedir? Belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar!

Domates Gribi Nedir? Yeni Salgından Nasıl Kurtulabiliriz?

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan domates gribinin yeni bir salgın olma ihtimali ve yarattığı tehlikeden bahsetmiştik. Peki daha derine inersek nedir bu domates gribi? Ve bu virüsten kurtulmak neler yapabiliriz?

Domates gribi, influenza virüsü tarafından meydana gelen, genellikle sonbahar kış aylarında ateş yüksekliği, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, kuru öksürük ile karakterize bir hastalıktır. İlk olarak Hindistan’ın Kerala bölgesinde, 2022 yılı Mayıs ayında 5 yaş altında görülen ve hızla artan viral bir hastalık olarak tespit edildi.

Yeni Salgın Kapıda: Domates Gribi Hızla Yayılıyor
İNTERNET

Yeni Salgın Kapıda: Domates Gribi Hızla Yayılıyor

Koronavirüsle hâlâ boğuştuğumuz bu günleri geride bırakamadık ama bu süreçte tek sorunumuz koronavirüs değil.

Vücuttaki kızarıklıklar ve ateş yüksekliği ile seyreden hastalığa, her nedense grip virüsü (influenza) etken olmamasına rağmen ateş yüksekliği, kas ağrısı ve benzer gribal semptomların olması nedeniyle domates gribi veya domates ateşi gibi Tıp literatüründe olmayan bir isimlendirme yapılmıştır.

Domates Gribi Nedir? Yeni Salgından Nasıl Kurtulabiliriz?

Domates Gribi Belirtileri Nelerdir?

Şu ana kadar Hindistan dışında vaka tespit edilmeyen hastalık genellikle 5 yaş altı çocuklarda ateş yüksekliği, halsizlik, eklem ve kas ağrıları yanında vücutta döküntüler ile seyretmektedir. Yetişkinlerde kendisini hafif döküntü ve halsizlik semptomları ile gösterdiği görülmüştür. Diğer viral enfeksiyonlara benzer şekilde spesifik bir tedavisi olmayan bu hastalıkta hastalığın bulaşmasını engellemeye yönelik izolasyon, sıvı tüketiminin artırılması ve semptomatik tedaviler dışında spesifik bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalık tüm Dünya'da yaygın olan başka bir viral enfeksiyon olan el-ayak-ağız hastalığının bir varyantı olduğu düşünülmektedir.

Domates Gribi Nedir? Yeni Salgından Nasıl Kurtulabiliriz?

Domates Gribi Salgınından Nasıl Kurtulabiliriz?

Covid-19 pandemisi öncesinde sık görülen buna benzer viral salgınlar olmasına rağmen, pandemi sonrası yeni bir pandemi korkusu nedeniyle bu tarz küçük salgınlar medyanın ve halkın ilgisini çekmektedir. Birçok enfeksiyondan korunmanın en önemli yolu kişisel hijyen kurallarına uymak, kalabalık havalandırması iyi olmayan mekânlarda bulunmamaktır. Akdeniz tipi beslenme, fast-food beslenmeden uzak durmak, sigara ve alkol kullanımından kaçınma, güneş ışığından faydalanma ve düzenli egzersiz kalp damar hastalıklarından korunmanın yanı sıra enfeksiyonlara karşıda doğal bağışıklığımızı güçlendiren faktörler olarak sıralanabilir.

YORUMLAR