Facebook Amerika'da Siyasi Reklamları Yasaklıyor!

Geçtiğimiz senelerde adı büyük skandallara karışan Facebook'un sütten ağzı yandı. Önümüzdeki 2022 Amerika seçim haftasında yeni reklamlar yasaklanacak.

Facebook Amerika'da Siyasi Reklamları Yasaklıyor!

Sosyal medya tarihinin en büyük skandallarından birine imza atan Facebook, 2016 yılında Trump lehine Amerika seçimlerini sabote etmekle suçlanmıştı. Meta şirketinin CEO'su ünlü teknoloji dahisi Mark Zuckerberg'ün de ifadeye çağrıldığı uzun süren davalarda Facebook suçlu bulundu. Önceki seçimlerde yaşadığı sorunlar sonrasında Facebook, 2022 seçimleri için tedbirlerini hazırladı.

Geçtiğimiz günlerde gelen açıklamaya göre Facebook, 2022 yılında yapılacak olan Amerika seçimlerinin son haftasında yeni siyasi reklamların yayınlanmasını yasaklayacak.

Facebook Amerika'da Siyasi Reklamları Yasaklıyor!

Facebook Politikaya Bir Etkisi Olmadığını Kanıtlamak İstiyor

Donald Trump, 2016 yılındaki seçimler için İngiltere merkezli istatistik ve araştırma kurumu Cambridge Analytica ile çalışmıştı. 2018 yılında sızdırılan haberler sonrasında ise Cambridge Analytica şirketinin 87 milyon Facebook kullanıcısının verilerini izinsiz bir şekilde kullanarak seçim kampanyası hazırladığı ortaya çıktı. Facebook, ihmalkarlık sebebiyle dolaylı olarak seçimlere etki etmekle suçlandı.

Ağır suçlamaların ardından 2020 yılında seçim kampanyalarına karşı kısıtlama getiren ve yayınlanan reklamları çok daha detaylı incelemeye başlayan Facebook, benzeri bir uygulamayı 2022 yılındaki seçimler için de getirecek. 2020 yılında bir hafta olması beklenen siyasi reklam yasağı mart ayına kadar uzamıştı. Uzmanlar, önümüzdeki seçimlerde de siyasi reklamlara karşı Facebook'un katı bir duruş sergilemesini bekliyor.

Cambridge Analytica Skandalı ve Sosyal Medya Verileri
SOSYAL MEDYA

Cambridge Analytica Skandalı ve Sosyal Medya Verileri

Her şey geçtiğimiz cuma günü büyük gazetelerin yaptığı Cambridge Analytica Skandalı haberleriyle başladı. Hazırlanan haberlerde Facebook’un Cambridge Analytica isimli İngiltere merkezli bir şirkete 50 milyon kullanıcı verisi sattığı ve satın alınan verilerin Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasında kullanıldığı söylendi.

YORUMLAR