Fransa Yeniden Kullanılabilir Roket ile SpaceX'e Rakip Oluyor

Fransa'nın yeniden kullanılabilir roketi Maïa, Elon Musk'ın şirketine karşı bir hamle gibi görünüyor.

ArianeGroup isimli şirket, Fransa'nın yeniden kullanılabilir roketini geliştirmek için kolları sıvadı. Ancak Avrupa Uzay Ajansı ve Avrupa bölgesi uzay konusunda karmaşık sorunlara sahip.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, daha hızlı bir zaman çizelgesinde yeniden kullanılabilir roket geliştirerek, Avrupa'nın SpaceX ile daha etkin bir şekilde rekabet etme planını duyurdu.

Reuters'e göre Le Maire, "Avrupa ilk kez yeniden kullanılabilir bir rokete erişebilecek. Başka bir deyişle kendimize ait bir SpaceX ve Falcon 9 olacak. 10 yıl önce yapılan kötü bir stratejik seçimi telafi edeceğiz." dedi.

Yusaku Maezawa'nın Uzay Yolculuğu Başladı!
Bilim

Yusaku Maezawa'nın Uzay Yolculuğu Başladı!

Japon milyarder Yusaku Maezawa, uzay yolculuğuna bu sabah itibarıyla çıktı. Aylardır eğitim alan Maezawa'nın Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) yolculuğu başladı.

Yeni plan, Fransa merkezli büyük roket firması ArianeGroup'un 2026 yılına kadar Maïa adında yeni bir küçük fırlatma roketi yerine daha büyük, yeniden kullanılabilir roket geliştirmesini ele alıyor.

Teknik ayrıntılar az olsa da, Maia Avrupa'nın "Falcon 9"u olmayacak. Alçak Dünya yörüngesine 1 metrik tona kadar kaldırma kapasitesine sahip olacak ve metan ve sıvı oksijenle beslenen yeniden kullanılabilir bir Prometheus roket motoruyla güçlendirilecek.

Henüz geliştirme aşamasında olan bu motor, SpaceX'in Falcon 9 roketine güç veren tek Merlin 1D roket motoruyla karşılaştırılabilir itiş gücüne sahip. Ancak SpaceX roketinde dokuz motor bulunduğundan, tamamen yeniden kullanılabilir modda olacağı belirtilen Maia'nın 15 katından daha fazlasını kaldırabilir.

Fransa'nın Yeniden Kullanılabilir Roketi Maïa

Avrupa'daki roket politikaları karmaşık ve çözülmesi zor gibi duruyor. Ancak bu duyuruda altı çizilen iki ana tema var. Biri, Avrupa'da fırlatma üstünlüğü için Fransa, Almanya ve İtalya arasındaki belirgin ve uzun süredir devam eden rekabet, diğeri ise eyalet hükümetleri tarafından desteklenen kurumsal fırlatma şirketleri ile ticari yeni başlayanlar arasındaki gerilim. 

Fransa, Almanya ve İtalya, finansman ve havacılık işleri için mücadele içinde. Aslında Avrupa Uzay Ajansı roket geliştirme için öncelikleri belirler, Fransa ve Almanya'da tesisleri olan ana kurumlar ArianeGroup'a ve İtalya'da bulunan Avio'ya fon dağıtır.

Ancak özellikle Fransız hükümeti, Maïa'nın gelişimini kendi başına finanse edecek gibi duruyor. Ekim ayında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın endüstriyel inovasyonu teşvik etmek için "Fransa 2030" planına 30 milyar euro yatırım yapacağını söyledi. Bu fonun yaklaşık 1,5 milyar eurosu uzay girişimlerine gidecek.

YORUMLAR