1 Mayıs İşçi Bayramı Doodle'ı

1 Mayıs İşçi Bayramı tüm Dünya'da aynı heyecanla kutlanıyor ve emekçilerin, işçilerin geleceğe daha umutla bakmasını sağlıyor. Google da tabii ki bu özel günü unutmadı ve yepyeni bir Doodle hazırladı. Bu Doodle ve işçi bayramı ile ilgili her şeyi yazımızd

1 Mayıs İşçi Bayramı Doodle'ı

1 Mayıs İşçi Bayramı tüm Dünya'da uzun yıllardır kutlanan ve tüm çalışanların beklediği bir gün. Her ne kadar ülkemizde resmi bir bayram olarak kutlanması oldukça geç kabul edilmiş olsa da Dünya'nın geri kalanında uzun bir maziye sahip. Google pek çok özel günde yaptığı gibi bu günde de internet kullanıcılarını unutmadı ve 1 Mayıs İşçi Bayramı için bugüne özel bir Doodle hazırladı.

Dilerseniz işçi bayramının kökenlerine biraz inelim;

İlk kez Avustralya'nın Melbourne şehrine inşaat ve taş işçilerinin 1856'da 8 saat, yani daha az bir çalışma vakti için Parlemento Evi'ne yürüyüşleri ile başlayan 1 Mayıs bu kadarla kalmayacaktı.

Bu olayda 30 yıl sonra 1886 yılında Amerikan İşçi Sendikaları Konfederasyonu 1 Mayıs'ta 12 saat günlük ve haftada 6 saat olan ağır çalışma koşullarının değiştirilerek günde 8 saatlik çalışma talebi ile iş bıraktılar. Beş yüz binden fazla işçinin katıldığı ve Şikago'da gerçekleştirilen gösterilerde binlerce siyah ve beyaz işçi beraber hareket etti.

O zamanlarda siyahlara kapalı olan parklara beyaz siyah tüm işçiler girerek etkinlikler düzenlediler. Özellikle medya tarafından önyargı ve nefretin yıkılması olarak nitelenen bu olaylar 4 Mayıs'taki Haymarket Olayı ile kanlı bir şekilde sonuçlandı.

Daha sonra kanunlarla engellenen bu gün 1889 yılında İkinci Enternasyonel'de Fransız bir işçinin önerisiyle tüm Dünya'da "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kabul edildi ve kutlanmaya başladı.

YORUMLAR