Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı Nedir? Türkiye'de Ne Kadar?

Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırı ne kadar sorusunun yanıtını merak edenler için rehber hazırladık. Ayrıca bu kavramların nasıl hesaplandığını da açıkladık.

Türkiye'de açlık sınırı ve yoksulluk sınırı ne kadar? Her iki terim neye göre ve nasıl hesaplanır? Bu yazıda Türkiye'deki dikkat çekici verilerle açlık sınırı ve yoksulluk sınırı hakkında merak edilen soruları yanıtlayacağız.

Açlık Sınırı Nedir?

Dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarına açlık sınırı denir. Açlık sınırı hesaplamasında minimum kalori ve minimum maliyet dikkate alınır. Yoksulluk ve açlık sınırı belirlenirken ortalama 4 kişilik ailenin standart bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan ihtiyaçlar belirlenir ve ardından hesaplama yapılır.

Açlık Sınırı Neye Göre Hesaplanır?

Açlık sınırı hesaplanırken biri 0 ila 6 yaş, biri 6 ila 15 yaş aralığındaki iki çocuğa sahip, toplamda dört kişilik bir ailenin temel gıda ihtiyaçları göz önüne alınır. Açlık sınırı hesaplaması yapılırken aşağıda yer alan besinler göz önünde bulundurulur.

  • Süt, peynir, yoğurt
  • Tavuk, et, balık
  • Meyve, sebze ve bakliyat
  • Un, ekmek, makarna ve pirinç

İkinci aşamada besin gruplarının aylık değerleri hesaplanır. Bu duruma göre ise bazı düşüşler ve artışlar hesaplanır. Bunun sonucunda yıllık ortalamalar hesap edilir. Yoksulluk sınırı dört kişilik bir ailenin tüm zorunlu ihtiyaçlarının TL cinsinden minimum olarak hesaplanması ile yapılır.

Açlık sınırına kıyasla yoksulluk sınırının belirlenmesi için ortaya konulmuş net bilgi bulunmuyor ancak tıpkı açlık sınırında olduğu gibi zorunlu ihtiyaçlar dikkate alınır. Peki, Türkiye'de açlık sınırı nedir?

Türkiye'de Açlık Sınırı Ne Kadar?

Türk-İş tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre 2024 yılının mart ayında Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 16.793 TL seviyesinde. Bu miktar, araştırmanın sonuçlarına göre 2024 yılının şubat ayında 16.257 TL'ydi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 27 Aralık 2023 tarihinde üçüncü kez toplanmıştı. Toplantıda alınan karar ile 2024 yılından itibaren uygulanmaya başlayan yeni asgari ücret belli olmuştu.

A101, Şok ve Bim Aktüel: 15-22 Nisan Teknoloji Ürünleri
TEKNOLOJİ

A101, Şok ve Bim Aktüel: 15-22 Nisan Teknoloji Ürünleri

Yakın zamanda yeni bir teknolojik ürün satın almaya hazırlanıyorsanız, perakende mağazalar tarafından satışa sunulan aktüel ürünlere göz atmak isteyebilirsiniz.

Yoksulluk Sınırı Nedir?

Yeterli yaşam standardında yaşam sürdürülebilmesi için gerekli olan asgari gelir miktarına yoksulluk sınırı denir. Zaman içerisinde enflasyonun artması da yoksulluk sınırını ciddi ölçüde etkiler. Peki, yoksulluk sınırı neye göre hespalanır? 

Yoksulluk Sınırı Neye Göre Hesaplanır?

Yoksulluk sınırı, genel olarak normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir seviyede hayatına devam edebilmesi için bir yıl zarfında tüketebileceği kaynakların değeri toplanayarak hesaplanır. Gıda, giyim, konut (kira, su, elektrik, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur.

Türkiye'de Yoksulluk Sınırı Ne Kadar?

Türk-İş tarafından yapılan bir araştırma ile beraber 2024 yılının mart ayında yoksulluk sınırının ne kadar olduğu da belli oldu. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 54.700 TL'ye yükseldi. Araştırma kapsamında bekâr çalışanın yaşama maliyeti ise 21.831 TL olarak belirlendi.

Kaç Bankada Hesabım Var Nasıl Öğrenebilirim?
Yaşam

Kaç Bankada Hesabım Var Nasıl Öğrenebilirim?

Hemen hemen her insan bir yaşına geldikten sonra banka hesabı açmaktadır. Ancak bir süre sonra kaç tane banka hesabı olduğunu bilmiyor olabilir veyahut kendi adına banka hesabı açılmış olabilir.

Yoksulluk ve açlık sınırı hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR