İlk Türk Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı Kimdir?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kimdir sorusunun yanıtını merak eden kişiler için rehber hazırladık. İşte Gezeravcı'nın hayatı ve uzayda yapacağı deneyler!

İki hafta boyunca Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) çeşitli bilimsel deneyler yapacak olan Alper Gezeravcı kimdir? Bu yazıda ilk Türk astronot Gezeravcı'ya dair merak edilen soruları yanıtlayacağız.

Alper Gezeravcı Kimdir?

Alper Gezeravcı, 1979 yılında Mersin'in Silifke ilçesinde doğdu. Babasının mesleğinden ötürü birçok şehirde yaşayan Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği dalında lisans eğitimini tamamlandı.

Gezeravcı, daha sonra Dayton, Ohio'daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunan Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisans yaptı.

Bir spor tutkunu olan Gezeravcı, tüplü dalış, yelkencilik, kampçılık ve rafting yapmaktan keyif alıyor. Gezeravcı ayrıca askeri eğitimi sayesinde çeştili hayatta kalma eğitimi kurslarına da katıldı.

Astronot Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Ne Kadar?
İNTERNET

Astronot Nedir? Nasıl Olunur? Maaşı Ne Kadar?

Astronot nedir, ne yapar, maaşı ne kadar? Nasıl astronot olunur? Bu soruların yanıtını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Alper Gezeravcı Kariyeri

Alper Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olarak görev yaptı. Gezeravcı ayrıca T-38, F-5, KC-135, T-41, SF-260, F-16 ve T-37 dahil olmak üzere pek çok uçak ile 15 yıl boyunca uçuşlar gerçekleştirdi.

Türk Hava Yolları'nda 7 yıl boyunca kaptan pilot olarak çalışan Gezeravcı, Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana'daki 10. Üs Komuta Birimi'nde görev yaptı.

Gezeravcı'nın sorumlulukları arasında filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol sürüşleri öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesi yer alıyordu.

Alper Gezeravcı, Axiom Space şirketinin Axiom Mission 3 görevi dahilinde 19 Ocak 2024 tarihinde TSİ 00.49’da uzaya gönderildi. Gezeravcı'nın uzayda ilk sözleri "İstikbal Göklerdedir" oldu.

Axiom Mission 3 (Ax-3) fırlatması öncesi 200 ayrı testten geçen Gezeravcı, yaklaşık 2 yıl boyunca hazırlık eğitimleri aldı. Milli Uzay Programı'nın "İnsanlı İlk Uzay Misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilen İlk Türk astronot, ISS'de üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 farklı deney yapacak.

Alper Gezeravcı'nın Uzayda Yapacağı Bilimsel Deneyler

  • UzMAn: Uzay görevleri için mikroalgal yaşam destek üniteleri
  • Oksijen Saturasyonu: Solunum sistemi fizyolojisi içerisinde yapay zekâ desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin yol açtığı rahatsızlıkları tanımlama
  • Uyna: Uzay için yeni nesil alaşımlar
  • gMetal: Katı fazdaki parçacıkların bir akışkan içerisindeki dinamiğine yerçekimsiz ortam etkisi
  • Extremophyte: Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvula'nın tuz stresine verdiği yanıtların uzay ortamında araştırılması
  • Algalspace: Uzay koşullarında Antarktika ve ılıman Mikroalg yetiştiriciliğinin karşılaştırmalı bir çalışması
  • CRISPR - GEM: Mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR gen düzenleme Verimliliğinin araştırılması
  • PRANET: Propolisin anti bakteriyel etkisi
  • Vokalkord: Uzay’da yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin Vokal Kord kaynaklı değişimler ile tespiti ve düşük yerçekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekansları ile tanımlanması
  • Miyoka: Mikro yerçekimi ortamında kurşunsuz lehimleme araştırması
  • Metabolom: Uzay görevlerinde bulunan astronotların metabolom/transkriptomlarındaki değişimlerin analizi ve ulusal omik veri setlerinin oluşturulması
  • Miyeloid: Uzay misyonuna katılan bireylerde radyasyona maruz kalmanın kanser için öncül lezyonlar olan periferik kandaki miyeloid-kökenli baskılayıcı hücrelere etkisinin incelenmesi
  • Message: Microgravity Associated Genetics Science Mission/Mi̇kroyerçekimi ilişkili genetik bilim misyonu

James Webb Uzay Teleskobu Hakkında Neler Biliyoruz?
Yaşam

James Webb Uzay Teleskobu Hakkında Neler Biliyoruz?

Evrenimiz hiç şüphesiz oldukça büyük ve keşfedilmeye açık bir konu. Şimdiye kadar dünya dışında birçok araştırma yapan bilim insanı veya felsefeci diyebileceğimiz düşünürler birçok öngörüde bulunmuştur.

Bu rehberde ilk Türk astronot Alper Gezeravcı kimdir sorusu dahil olmak üzere merak edilen bazı soruları yanıtladık. Uzay yolculuğu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR