Android 4.1 Jelly Bean Hakkında Her Şey

Türkiye saatiyle dün 19:30 itibariyle başlayan Google I/O Geliştirici Konferansı ile Android 4.1 Jelly Bean isimli yeni Android sürümü resmen duyuruldu.

Android 4.1 Jelly Bean Hakkında Her Şey

Türkiye saatiyle dün 19:30 itibariyle başlayan Google I/O Geliştirici Konferansı ile Android 4.1 Jelly Bean isimli yeni Android sürümü resmen duyuruldu.

Sizlere canlı blog yayınımızla anbean aktardığımız sunumda Nexus 7, Nexus Q, Google Play yenilikleri ve “Google Glass” orijinal adını taşıyan Google gözlükleri de tanıtıldı. Bu yazımızda, Android 4.1 Jelly Bean yeniliklerinden bahsedeceğiz.

Odak Nokta: Performans

Yeni Android sürümü, beraberinde ciddi bir hızlanma getiriyor. Üzerinde yer alacağı mobil cihazın işlemci gücünü daha verimli kullanabilecek yapıya bürünen Jelly Bean, arayüzün verimli olması açısından oldukça iddialı. Zira çalışmalar ve ürünle ilgili geliştirmeler de bu yüzden “Tereyağı Projesi” şeklinde çevirebileceğimiz “Project Butter” adı ile anılıyor. Sunumda Ice Cream Sandwich yüklü bir Galaxy Nexus ile Jelly Bean yüklü aynı model bir başka cihaz üzerinde yapılan karşılıklı testler ile söz konusu farklar ortaya kondu. Tüm bu performans yeniliklerinin bir diğer anlamı da daha iyi pil kullanımı demek oluyor. Özetle Android 4.1, daha hızlı ve daha verimli işlem ve arayüz özellikleriyle öne çıkacak.

Yeniden Boyutlanabilir İkonlar

Arayüz konusunda bir diğer önemli sayılabilecek yenilik de ikonların artık kullanıcının tercihine göre yeniden boyutlandırılabilme özelliğine sahip olması. Bazı Android kullanıcıların bir hayli önemsedikleri ikonlar konusu 4.1 ile daha esnek ve bir başka arayüz uygulamasına gerek kalmadan iyileştirilmiş görünüyor.

Daha İyi Fotoğraf Çekme Deneyimi

Android cihazlarda fotoğraf çekmek bu zamana kadar ve bazen sıkıntı yaratabilen bir konuydu. Zira mobil cihazın fotoğraf çekme ve gerekli hız donanımları ne kadar iyi olursa olsun çeviklik konusunda sorunlar meydana gelebiliyordu. Jelly Bean bu konuda da önemli iyileştirmeler içeriyor. JB yüklü Android kullanıcıları, çok daha hızlı bir şekilde ve mümkünse şerit film gibi fotoğraflar çekebilecekler, birkaç dokunuşla düzenleyip paylaşabilecekler ya da yine hızlı bir şekilde silebilecekler.

Geliştirilmiş Sanal Klavye ve Sesli Metin Yazdırma

Sanal klavye ile metin girme ve sesli metin yazdırma Android 4.1 Jelly Bean ile gelen yenilik konuları arasında yer alıyor. Yeni klavyede metin girerken kullanıcının karşısına çıkan kelime ya da kelime gruplarındaki öngörü sistemi geliştirilmiş durumda. Artık daha net ve alternatifi çok bir kelime tahmin özelliği Android sanal klavyelerin içeriğinde yer alacak. Bununla birlikte sesli metin yazdırma özelliği de başarılı bir şekilde Android 4.1 güncellemesini alan mobil cihazlarda kendini gösterecek. Sesli metin girişini çevrim dışı çalışabildiğini de ekleyelim.

Yenilenen Google Sesli Arama

Apple’ın Siri özelliğine Android cephesinden bir hayli kafa yorulmuş görünüyor. Zira bu yeni sürümde gelişmiş bir şekilde yer alacak olan sesli arama özelliği “Google Voice Search” bazı uygulamalar, e-postalar, metinler ve internet ağı üzerinden sonuçlar getirebilecek. Maç sonuçları ve hava durumu gibi anlık sonuçları da getirebilen sesli arama hizmeti, gittikçe kişisel yardımcı profiline bürünüyor.

Harikulade Bildirimler

Bildirim özelliği Android 4.1 JB ile yepyeni bir boyut kazanıyor. Artık sadece bir cümleden ibaret olmayacak olan bildirimler alanı, sizin hemen bir arama gerçekleştirmenizi ya da mesajı doğrudan okumanızı ve daha fazlasını sunacak. Örneğin, bir cevapsız arama olduğuna dair bildirim gördünüz. Bildirimi görüntüleyerek o kişiye hemen dönebilir ya da kısa mesaj atabilir veya diğer iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Yani birkaç tuşa daha basmanıza artık gerek yok.

Google Now

Jelly Bean ile hayatımıza girecek yeni bir Google özelliği var: Google Now. Doğru zamanda doğru bilgi sloganını kullanabileceğimiz bu özellik, geçmiş aramalarınız, takviminiz ve buna benzer size dair oluşturulan bazı verilerden yola çıkarak sizin tam aradığınız bilgiyi sunmaya çalışacak. Örnek olarak, sizin hangi takımı tuttuğunuzu keşfedecek olan uygulama, bir sonraki maç ile ilgili arama yaptığınızda doğrudan tuttuğunuz takıma dair bilgiler sunacak.

Android Beem

Android Beam adı verilen yepyeni bir özellik de mevcut kılınıyor. Yakın saha iletişimi denilen NFC özelliğine sahip cihazların birbirleri ile medya ve doküman paylaşımına dayanan özellik ile Bluetooth’a elveda demek için bir adım daha atılıyor.

Tüm bu yeni özellikler, Temmuz ayının ortasından itibaren Android cihazlara gelmeye başlayacak. Öncelikli ürünler ise Motorola XOOM, Galaxy Nexus ve Nexus S.

Ice Cream Sandwich ile Jelly Bean sürümlerinin akıcılık ve hız karşılaştırmasını içeren video:

YORUMLAR