Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Son zamanlarda bilgisayarınızda yavaşlık hissediyorsanız ancak nedenini bir türlü bulamıyorsanız bilgisayara virüs bulaştığı nasıl anlaşılır?

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır? - Hepimiz bilgisayar virüslerinin ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerinin rahatsız ediciden felakete kadar farklı türlerde değişen sonuçlara yol açabileceğini biliyoruz.

Bazıları sabit sürücünüzdeki mevcut tüm depolama alanı dolana dek kendini çoğaltır ve bilgisayarınızı bir tuğlaya dönüştürebilir. Bazıları verilerinizi çalışmaz hale getirebilir ve bilgisayarınızın stabilitesini bozabilir. Ve hatta bazıları bilgisayarınızdaki kişi listesini kullanarak kendini başka bilgisayarlara da yaymaya çalışabilir. Tabii tüm bunların yanında yazılımın uzaktan erişim için bir altyapı kurabileceğini de söyleyebiliriz.

Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
GÜVENLİK

Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Telefona virüs bulaştığı nasıl anlaşılır, telefona virüs nasıl bulaşır, virüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu sorulardan yola çıkarak akıllı telefonlarınızda yer alan kişisel bilgilerinizin güvende olup olmadığını öğrenmeniz, bilgilerinizi korumanız için rehber hazırladık.

Normal bir durum olarak kimse virüs bulaşmış bir bilgisayara sahip olmak istemez. Bu nedenle güvenilir alışkanlıklar edinmek ve bilindik antivirüs yazılımlarını kullanmak önemlidir. Neredeyse tüm kötü amaçlı yazılımlardan biraz dikkat ve biraz bilgi ile kaçınabilirsiniz. Üzerine antivirüs yazılımınız da güncelse çok iyi durumdasınız diyebiliriz.

Yine de çeşitli durumlarda bu kötü amaçlı yazılımlar savunmamızı aşabiliyor. Belki antivirüs yazılımınız güncel değildir ya da zekice hazırlanmış bir kod parçası ile atlatılmıştır. Belki de yanlışlıklar bir bağlantıya tıklamışsınızdır. Ya da başka birisi bilgisayarınızı kullanıp kötü amaçlı yazılımlar indirmiş olabilir. Her ne ise, bunu nasıl anlarsınız? 

Genellikle bir virüs söz konusu olduğunda antivirüs yazılımınız alarm durumuna geçip size bilgi verecektir ancak çeşitli durumlarda atlamalar olabilir. Peki bilgisayarınızda bir virüsün olup olmadığını anlatan bir işaret var mı? Aslında, bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılımların varlığını gösterebilecek birkaç işaret var.

Bilgisayar (PC) RAM Görmüyor Sorunu Nasıl Çözülür

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

  • Bilgisayarınızdaki çökmeler ve donmalar virüse işaret eder.
  • Bilgisayarınızdaki sürücüye erişim engeli virüse işaret eder.
  • Bilgisayarınızdaki kaybolan dosyalar virüse işaret eder.
  • Bilgisayarınızdaki sizce yüklenmeyen programlar virüse işaret eder.

Eğer antivirüs yazılımının sizi bir virüsün varlığı konusunda uyarmadığını varsayarsak bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılımın bulunduğunu işaret eden bazı göstergeleri sizler için listelememiz mümkün.

1- Çökmeler ve Donmalar

Öncelikle bilgisayardaki performans düşüşü, bunun en belirgin göstergesidir. Bazı kötü amaçlı yazılmlar, bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlayan önemli dosyalar ile uğraşır. Bu, bilgisayarın yavaşlamasına ve hatta çökmesine neden olabilir. Özellikle belirli bir uygulamayı ya da dosyayı açmaya çalıştığınızda bu sorunu yaşıyorsanız, kötü amaçlı bir yazılımdan şüphelenebilirsiniz.

Çökmelerin de ötesinde bilgisayarınızın eskisine nazaran çok daha yavaş çalışması ayrı bir göstergedir. Virüsler bilgisayarınızın işlem kaynaklarını tüketmeye başlamış olabilir ve sonucunda performansta ciddi bir kayıp görebilirsiniz. Eğer ciddi kaynak tüketimi olan video montajlama ya da üç boyutlu tasarım uygulamaları kullanmıyorsanız, bir virüsten şüphelenmeniz doğal olacaktır.

2- Sürücüye Erişim Engeli

Bilgisayarınızdaki belirli sürücülere erişim sırasında bunu yapamayacağınızı anlatan garip mesajlar, bir şeylerin ters gittiğinin bir başka işaretidir. Benzer şekilde açılmayan dosyalar ya da çalışmayan programlar da aynı kategori içerisinde yer alır. Bunlar direkt olarak bir virüs anlamına gelmez ancak makinede bazı şeylerin ters gittiğini gösterir. Bu dosyalara erişemiyor olsanız dahi dosya boyutlarının ciddi şekilde dalgalandığını fark ederseniz, bu da ciddi bir şüphe nedenidir. 

3- Kaybolan Dosyalar

Bu arada son zamanlarda popüler hale gelen fidye yazılımları da, dosyalarınızın kaybolmasına neden olur. Bu durum, bir virüsten şüphelenmeniz için iyi bir nedendir. Bu tür yazılımlar genellikle dosyalarınızı şifreler ve onlara erişiminizi kısıtlar. Tabii bunu açmanın tek yolu ise fidyeyi ödemek olacaktır.

Eğer çok ciddi derecede önemli bir veriye sahip değilseniz fidye ödemek yerine bilgisayarınıza sıfırdan işletim sistemi yüklemek ve virüsleri temizlemek faydalı olacaktır.

4- Sizce Yüklenmeyen Programlar

Son olarak sizin tarafınızdan yüklenmeyen çeşitli yazılımlar ve programlar da virüs işareti olabilir. Bu noktada ince bir ayrıma değinmekte fayda var çünkü bazı uygulamalar kurulum sırasında sponsorlu olarak başka uygulamaları da cihazınıza kurmayı teklif edebilir. Eğer next, next diyerek devam ediyorsanız bunu fark etmemiş olabilirsiniz. Yani bu durum, her zaman virüs anlamına gelmiyor.

USB Belleklerde Klasörleri Gizleyen Virüs Nasıl Temizlenir?
NASIL YAPILIR

USB Belleklerde Klasörleri Gizleyen Virüs Nasıl Temizlenir?

USB bellek klasörleri gizleyen virüs nasıl temizlenir? Flash belleklerle sık sık dosya alışverişi yapan kişilerin karşılaştığı ve diskin içindeki dosyaları görünmez hale getiren virüslerden şikayetçi olanlar için hazırladığımız bu rehber yazımızda çözüm yollarını anlatıyoruz.

Eğer kısa bir özet geçmemiz gerekirse bilgisayarınızda yer alan bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım bu listede gördüğünüze benzer sorunlara yol açabilir ancak bu sorunların varlığı kesinlikle bir virüs olduğu anlamına gelmez. Peki siz bu rehberde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Rehberimizde yer alan bilgiler işinize yaradı mı? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR