Dağınık Bilgisayar Kablolarından Kurtulmak İçin 5 Yöntem

Her ne kadar teknolojinin gelişmesiyle kablolarla olan ilişkimiz yavaş yavaş azalıyor olsa da, şimdilik kablosuz bir Dünya pek mümkün görünmüyor. Siz de kabloların karmaşık görüntüsünü, gerek yarattığı görsel kirlilik gerekse çalışma verimini düşürmesi s

Dağınık Bilgisayar Kablolarından Kurtulmak İçin 5 Yöntem

Her ne kadar teknolojinin gelişmesiyle kablolarla olan ilişkimiz yavaş yavaş azalıyor olsa da, şimdilik kablosuz bir Dünya pek mümkün görünmüyor. Siz de kabloların karmaşık görüntüsünü, gerek yarattığı görsel kirlilik gerekse çalışma verimini düşürmesi sebebiyle dezavantaj olarak sayıyorsanız yaklaşın, size bu dağınıklığı çözecek birbirinden kolay 5 yöntem önereceğim.

Püf noktaları temelde şu şekilde özetlenebilir:

  • Elektrik kablosu ve fişlerini saklamak,
  • Kabloları bir araya toplayıp bağlamak,
  • Kablo uzunluğunu mümkün olduğunca kısa tutmak,
  • Kullanılmayan kabloları düzenli tutmak,
  • Hangi kablonun ne işe yaradığını bilmek.

1. Uzatma kablosu ve Prizleri Gizleyin

Çünkü sizin aklınıza hiç gelmemişti! Şaka bir yana oldukça basit bu yöntem için asıl önemli nokta, gizleme işini nasıl kolay ve estetik uygulayabileceğiniz. Bunun için sizlere 2 farklı yol sunuyorum; kendiniz yapın ya da hazır satın alın, seçim sizin.

Kendin Yap!

Ecnebilerin “Do it yourself” ya da kısaca “DIY” dediği, meali “Kendin Yap” olan, özünde basit çözümlerin evdeki imkanlar dahilinde ortaya çıkarılması teknikleri. İnanın bazen gözünüzün önünde olan yaratıcı çözümleri görmek için biraz desteğe ihtiyacınız olabilir. Konumuza ilgili kolaylıkla uygulayabileceğiniz çözümlerin derlemesi hemen aşağıdaki videoda:


Satın Al!

Yok, ben hiç böyle antin kuntin şeylerle uğraşamam” ya da “Oğlum aslında bunun piyasaya girsek ya” diyenler için, adamlar bunu zaten düşünmüş tasarlamış, dilerseniz bir kaç tıkla satın da alabilirsiniz.

Bir kaç link önermemi isterseniz, Amazon veya daha ucuz yollu olan AliExpress’i örnek olarak sunabilirim. AliExpress’in “kargom gecikir, belki hiç gelmez” özelliğinden haberi olmayan sevgili okuyucularımı bu noktada uyarmam gerekiyor. Kargo bedelsiz bu ucuz fiyatları görünce sevinmeniz oldukça olası ancak siparişinizi verirken ürününüzü 1 ile 2 ay içerisinde teslim alacağınızı unutmayın!

2. Kabloları Bir Araya Toplayıp Bağlayın

Aklınızda ilk etapta iple bağlamak gelmiş olması muhtemel, ancak yine tahmin edersiniz ki teknolojinin bu konuyla ilgili alternatif çözümleri mevcut.

Kablo Bağı

Ne yalan söyleyeyim, bu plastik kelepçelerin kablo bağı olduğunu bu yazıyı yazarken öğrendim. Hayatımda ilk kez gördüğümden değil, yalnızca hiçbir kez kablo bağlamak için kullanıldığını görmediğimden. Her neyse, siz halihazırda durumdan haberdarsanız işiniz daha kolay, ancak nasıl daha hızlı, kolay ve estetik halde kullanacağınızı merak edenler için ilgili videoyu buraya bırakıyorum.


Kablo Kılıf

Yalnızca bağlamak yetmez, göz önünde olmasınlar” diyorsanız, daha kolay ve hazır ürün olan bu kablo kılıflarını kullanabilirsiniz. Ürün için öneri sitesi Amazon olup, AliExpress’in bu üründe biraz eksik kaldığını Çinli kardeşlerim adına üzülerek belirtmek isterim.

3. Kablo Boyunu Kısaltın

Kablo kutuları ya da kılıfları ile masa altı kabloları derledik, topladık, gizledik iyi hoş da ya masa üzerindeki karışıklık ne olacak? İşte burada en temel çözüm kabloların gereğinden fazla uzun olmamasından geçiyor. E pek tabi kafamıza göre kabloları kesip biçemeyeceğimize göre, kabloları geçici olarak kısaltmamız gerekiyor.

Kablo Düzenleyicisi

Yine ecnebilerin ‘Cablebone’ dediği lakin bizim dile tam çevirisi olmayan bu küçük aletleri dilerseniz kendiniz tasarlayabilir, dilerseniz de hazırını satın alabilirsiniz. Kablo düzenleyicinizi kendiniz tasarlamak isterseniz, adım adım resimlerle özetlenmiş tarife hemen buradan ulaşabilirsiniz.

Yine eğer ben yapmakla uğraşamam hazırı yok mu bunun?” diyorsanız da buyrun buradan örnek ürüne ulaşabilirsiniz.

4. Kullanılmayan Kabloları Düzenli Tutun

Ortalıkta duran kabloları sürekli kullanmayız. Örneğin tabletin şarj aleti, HDMI kablosu gibi sürekli takılı durmayan kablolar da ortalıkta kalabalık eder. Bu gibi durumlar için de tahmin edebileceğiniz üzere birden fazla önerimiz mevcut.

Silikon Hamuru

Çok amaçlı silikon hamuru ile kendinize dilediğiniz yere vere ve istediğiniz renkte kablo tutacakları tasarlayabilirsiniz.


Bağlama Klipsleri

Boş ver rengi tasarımı da daha kolay bir yöntem yok mu?” diyen arkadaşları hemen böyle alalım.


Kablo Klipsleri

Ve tabi tahmin edersiniz ki zaten halihazırda bu işe yarayan ürünler piyasada mevcut. Silikon hamuruyla tasarlayabileceğinizi gösterdiğimiz bu ürünleri yine Amazon veya da AliExpress üzerinden kolaylıkla bulabilirsiniz.

Manyetik Organizasyon Sistemi (MOS)

Şahsen benim ilk kez rastladığım bu tasarım ürün aslına bakarsanız mıknatısın süslü hali. Ancak oldukça kullanışlı ürünün tanıtım videosunu buraya bırakıyorum:


Videodaki ürünü yine Amazon üzerinden bulabilirsiniz.

5. Hangi Kablo Ne İşe Yarıyor?

Bütün kabloları bi düzene soktuk, yerleştirdik iyi hoş da şimdi bu kablo ne içindi? Haydaaa! E bunu takip de edemiyoruz sakladık her şeyi…” dememek için, en başta da söylediğim gibi hangi kablonun ne işe yaradığını bilmeniz çok önemli. Tabi ki bu soruna yönelik de önerim mevcut.

Kablo Bandı

Bunun en kolay yolu, kabloların üzerine ne işe yaradıklarını yazan küçük bantlar yapıştırmak. Böylelikle kabloyu çıktığı yere kadar takip etmenize gerek kalmaz, sizden başkası kullanırken de olası bir karışıklığın önüne geçilmiş olur.


PC Kablolarını Kasanın İçinde Derli Toplu Tutmanın 3 Yolu

YORUMLAR