Daha Şık, Temiz ve Düzenli Masaüstü İçin Yapmanız Gerekenler

Masaüstünüze nasıl fark yaratacak bir görünüm kazandırabileceğinizi anlatıyoruz

Daha Şık, Temiz ve Düzenli Masaüstü İçin Yapmanız Gerekenler

Masaüstü, bilgisayarımızın en sık kullandığımız, en kolay erişilebilen alanı. Bu nedenle kullandığımız programların ve oynadığımız oyunların kısayollarını, kaydettiğimiz dosyaları hep masaüstüne atıyoruz. Fakat belli bir süre geçince bu alışkanlıklarımız sonucunda masaüstümüz bir çöplüğe dönüşebiliyor. Onlarca kısayol ve dosya ile dolu olan masaüstümüzde yeni bir klasöre, dosyaya veya kısayola yer kalmıyor, aradığımız öğeyi bulmak çok zor hale geliyor. İşte bu yazımızda bilgisayarımızın kullanışlılığını azaltan bu kalabalığı nasıl düzene sokabaileceğinizi ve masaüstünüze nasıl fark yaratacak bir görünüm kazandıracağınızı anlatacağız. 

Anlatacağımız yöntemlerdeki temel hedefimiz masaüstümüze bağımlılığımızı ortadan kaldırırken bilgisayarımızın kullanışlılığını korumak olacak. Aradığınız program, dosya ve oyunlara kolayca erişebilecek, görüntü kirliliğinden kurtulacaksınız. İlk olarak masaüstü temizleme işini gerçekleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Dilerseniz yapacağımız işlemlere adım adım göz atalım.

Masaüstünüzü Temizleyin

Amacımız, masaüstümüze bağımlılığı en az seviyeye indirmek. Bu sayede bu bölüme herhangi bir kısayol ekleme, dosya atma ihtiyacı hissetmeyeceğiz ve çöplüğe dönüşmesini engelleyeceğiz.

Masaüstünüzü temizlemek için ilk önce gruplama yapmanızda fayda var. Kullandığınız programların kısayollarını, oyunların kısayollarını ve dosyalarınızı birer klasör içine toplayın. Dilerseniz program/oyun/dosya türüne göre de gruplama yapabilirsiniz. Eğer gruplayacak kadar çok program veya oyun kısayolunuz yoksa bu kısayollardan az kullandıklarınızı görev çubuğuna taşıyarak buraya kısayolunu yerleştirin ve sonrasında masaüstünden kısayolunu kaldırın:

Kısayollarımızı görev çubuğuna taşıyınca bu çubukta yer azalabilir. Görev çubuğunu yukarı doğru genişleterek simge yerleştirilecek bar sayısını artırabilirsiniz. Ayrıca görev çubuğu ayarlarına giderek "otomatik gizle" özelliğini aktifleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sayede görev çubuğunuzun duvar kağıdınızın önüne geçmesini ve masaüstünüzün sadeliğini bozmasını engelleyebilirsiniz. Sadece ihtiyaç duyduğunuz anlarda farenizi görev çubuğuna doğru taşıyarak görev çubuğunun görünmesini sağlayabilirsiniz.

Klasörler altına grupladığımız kısayollarımızı ve dosyalarımızı ise farklı bir alana yerleştireceğiz.

Dock Bar Kullanın

Mac işletim sisteminin dahili bir özelliği olan dock bar, hem görsellik hem de kullanışlılık açısından bir hayli önemli. Bu tür bir özelliğe Windows işletim sisteminde yer verilmiyor oluşu ise üzücü bir durum. Dock bar temel olarak kısayollarınızı yerleştirebileceğiniz bir alan. Bu alanın görev çubuğundan farkı ise daha büyük ikonların kullanılabilmesi. Bu da sık kullandığınız programlar/oyunlar/klasörler için oldukça önemli. Masaüstü temizleme işlemleri sırasında gruplayarak klasörlediğiniz kısayol ve dosyalar arasından en sık kullandıklarınızı böyle bir dock bara yerleştirebilirsiniz.

Windows için kullanabileceğiniz bir dock bar çözümü olarak RocketDock programını tavsiye ediyoruz. Bir hayli eski bir yazılım olan RocketDock buna rağmen Windows 10 işletim sistemini de destekliyor. Üstelik program tamamen ücretsiz ve reklam içermiyor. Bu bağlantıyı kullanarak RocketDock'u indirin ve bilgisayarınıza yükleyin:

RocketDock'u indirdikten sonra birkaç küçük ayar yapmanızı da tavsiye ediyoruz. Programı çalıştırdıktan sonra RocketDock ayarlarına giderek genel ayarlar altından ayarları kaydetme özelliğini aktifleştirin:

Bu değişiklik sizi yaptığınız değişikliklerin kaybolması derdinden kurtaracaktır. Zaman zaman üzerinde değişiklikler yaparken çökebilen RocketDock canınızı sıkabiliyor. Program çöktükten sonra sıfırlanıyor ve bütün kısayollarınız kayboluyor. Bu küçük ayarla bu durumu önleyebiliyorsunuz.

RocketDock'u ihtiyaçlarınıza göre ekranın sağına, solunua, altına veya üstüne yerleştirebilirsiniz. Ben, ekranın alt kısmında görev çubuğu olduğu için RocketDock'u yerleştirmek için ekranın üst bölümünü tercih ediyorum. RocketDock'u da tıpkı görev çubğu gibi otomatik gizleyebilmektesiniz. Bu iş için RocketDock'un üzerine sağ tıklayın ve otomatik gizle seçeneğini işaretleyin:

Paylaştığım resimlerdeki ikonlara dikkat ederseniz herhangi bir çerçeveye ve arka plana sahip olmadıklarını görebilirsiniz. RocketDock'ta yer alacak kısayollarınızın daha şık görünebilmesi için bu tür ikonlar kullanmanızı tavsiye ediyorum. Peki bu tür ikonları nasıl bulacaksınız? Bu iş için ikon dosyasını aradığınız oyun veya programın adının sonuna -transparent icon yazarak Google üzerinde görsel aratın. Çıkan sonuçlar arasından 128x128 veya daha büyük boyutlu ikonları indirebilirsiniz:

Bu tür çerçevesiz, saydam arka planlı ikonları ararken, doğru ikonu bulduğunuzdan emin olmak için görsel aramada ikonun üzerine tıklayın ve yukarıdaki resimdeki gibi arka planında kareli alanlar olup olmadığını kontrol edin. Eğer arka planında kareli alan yer alan bir ikonsa, doğru ikonu bulmuşsunuz demektir.

RocketDock üzerindeki kısayolların simgelerini değiştirmek için o kısayolun üzerine sağ tuşla tıklayın ve simge ayarları seçeneğini seçin:

Açılan pencerede sol taraftan "+" tuşuna tıklayarak ikon dosyalarını indirdiğiniz klasörü listeye ekleyin. Sonrasında listeden bu klasöre tıklayarak sağ taraftan ikon dosyasını seçin:

RocketDock ayarlarımızı yaptıktan sonra sıra masaüstü arka plan görünümünü daha güzel hale getirmeye geliyor.

Hangi Duvar Kağıdını Kullanmalı?

Masaüstü duvar kağıtları konusu tamamen zevkler ve renkler meselesi olduğu için size şu veya bu duvar kağıdını kullanın diyemeyiz. Bunun yerine size farklı çözünürlükte binlerce farklı duvar kağıdına yer veren, tamamen ücretsiz olarak duvar kağıdı indirebileceğniz bir platform olan Interfacelift'i tavsiye edebiliriz. Interfacelift'i ziyaret ederek sayısız duvar kağıdı seçeneğine göz atabilir, hoşunuza gidenleri bir klasör içinde toplayarak Windows'un bu duvar kağıtlarını otomatik değişecek şekilde masaüstü arka planı yapmasını sağlayabilirsiniz:

Interfacelift'in standart bir duvar kağıdı çözümü olduğunu söyleyebiliriz. Fakat işi bir adım öteye taşımak ve masaüstünüzde canlı duvar kağıdı kullanmak isterseniz Wallpaper Engine adlı programı tavsiye ediyoruz. Steam üzerinden bir hayli makul fiyatla satılan bu başarılı program temel olarak dilediğiniz videoyu hareketli bir duvar kağıdı yapmanıza imkan veriyor. Wallpaper Engine'in videoları duvar kağıdı yapma özelliği dışında çeşitli Unity uygulamalarını ve oyunlarını duvar kağıdı yapabilme özelliği de mevcut.

Wallpaper Engine'in yeteneklerini görebilmek adına aşağıdaki görsellerimize göz atabilirsiniz:

Dilerseniz bilgisayarınızı Matrix filmlerindeki bilgisayarlara bile dönüştürebilirsiniz:

Eğer filmler veya oyunların fantastik dünyaları ilginizi çekmiyorsa rahatlatıcı doğal manzaralar veya akvaryum görüntüleri gibi sahneler içeren canlı duvar kağıtlarını da kullanabilirsiniz:

Wallpaper Engine'in güzel yönü sizi birkaç duvar kağıdı seçeneğine mahkum bırakmaması. Wallpaper Engine, Steam Workshop üzerinden binlerce farklı duvar kağıdı seçeneği sunuyor. Ayrıca kullanıcılar kendi videolarını yükleyerek duvar kağıdı yapabiliyor.

Wallpaper Engine üzerinden duvar kağıdı seçeneklerine göz atmak için program penceresinde "Workshop" kısayoluna tıklayabilirsiniz. Birçok duvar kağıdı video formatında olduğu için bu videoların sesleri de duvar kağıdı çıkınca oynatılıyor. Wallpaper Engine'de sağ taraftaki alanda videoların sesini kapatabilir, video oynatma hızını değiştirebilirsiniz. Ayrıca duvar kağıdıyla birlikte Windows temasının hangi renkte olacağını da belirleyebilirsiniz.

Wallpaper Engine oynatma listesi yapmanıza izin veriyor. Bu sayede belirleyeceğiniz sürede otomatik değişecek şekilde canlı duvar kağıtlarınızı sıralayabiliyorsunuz.

Wallpaper Engine'in bir diğer güzel yönü ise belli panellerde sabit görüntülerde yaşanan ekran yanmasını engelleyebilmesi. Bazı görüntü paneli türlerinde aynı piksellerin uzun süreli kullanılmasına bağlı olarak ekranda piksellerin izi kalabiliyor. Görev çubuğu ve dock bar gibi öğelerinizi otomatik gizleyerek, Wallpaper Engine kullanarak görüntü panelinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Bütün işlemleri tammaladığınızda masaüstü öğelerini gizleyebilir ve görüntü kirliliğine veda edebilirsiniz:

Yeni masaüstünüzü güle güle kullanmanız dileğiyle, masaüstünüzün ekran görüntüsünü bizimle paylaşmayı unutmayın!

Program Kullanmadan Videolardan Gif Yapma

YORUMLAR