Dünya Sağlık Örgütünün Yapay Zekası S.A.R.A.H. Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dünya Sağlık Örgütü, sağlıkla ilgili sorularınıza yanıt veren yeni bir yapay zekâ aracı geliştirdi. İşte, sesli asistan S.A.R.A.H.'ın özellikleri ve kullanımı!

Sağlık sektöründe yapay zekâ destekli yepyeni bir girişime imza atıldı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen yapay zekâ aracı S.A.R.A.H. kullanıcılara sağlık ile ilgili sorunlarını danışma imkânı sunacak.

Sesli yanıt sistemi ile hizmet veren bu aracın nasıl kullanılacağı, hangi dilleri destekleyeceği ve tam olarak nasıl bir işleve sahip olduğu merak edilen başlıca konular arasında yer alıyor.

Bu yazımızda sağlık alanında insanlara dev bir hizmet sunacağını düşündüğümüz S.A.R.A.H. ile ilgili detayları irdeliyoruz. İşte, dünya çapında hizmet veren yapay zekâ sağlık asistanı S.A.R.A.H. ve özellikleri!

En İyi Yapay Zeka Robotu Hangisi: ChatGPT, Bing Chat, You Chat…
İNTERNET

En İyi Yapay Zeka Robotu Hangisi: ChatGPT, Bing Chat, You Chat…

Günümüzde yapay zeka robotları yaşamımızın önemli bir parçası haline dönüştü. Sohbet robotları, internetteki arama motorları gibi pek çok yapay zeka uygulaması gündelik yaşamda çok kullanılmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütünün Yapay Zekası S.A.R.A.H. Nedir? 

Açılımı Smart AI Resource Assistant for Health olan bu uygulama Türkçe’de ‘Sağlık için Akıllı Yapay Zekâ Kaynak Asistanı şeklinde karşılık buluyor. Sesli bir şekilde sağlık problemlerinize yanıt veren asistanda sorularımızı cevaplayan bir kadın portresi görüyoruz.

Sağlık sektörünün dijitalleşmesi alanında önemli bir adım olarak değerlendirebileceğimiz bu araç şimdilik sadece sekiz dilde soruların soruları anlayabiliyor. Mikrofon ile yöneltilen soruların İngilizce, Rusça, Hintçe, İspanyolca, Arapça, Fransızca, Çince veya Portekizce olması gerekiyor.

Dil kısıtlamasını saymazsak neredeyse tüm dünya nüfusunun kullanabileceği bir araç olduğunu söylemek mümkün. Peki, sağlık ile ilgili merak ettiğiniz sorulara mantıklı, gerçekçi ve eş zamanlı yanıtlar veren S.A.R.A.H nasıl kullanılıyor? İzlemeniz gereken adımları sıralıyoruz.

Dünya Sağlık Örgütünün Yapay Zekası S.A.R.A.H. Nasıl Kullanılır?

  • Dünya Sağlık Örgütü’nün sitesine girdiğinizde kampanyalar bölümünden S.A.R.A.H.’ı bulabilirsiniz.
  • S.A.R.A.H.. için tıkladığınızda karşınıza çıkan ekranda ‘speak to Sarah’ butonu yer alıyor.
  • 7/24 kullanabileceğiniz bu yapay zeka aracını kullanmak için uygulamanın cihazınızda tanımlı olan mikrofona erişmesine izin vermeniz gerekiyor.
  • Bu izni verdikten sonra S.A.R.A.H. kendi işlevi ile ilgili bir karşılama mesajını seslendirmeye başlıyor.
  • Mikrofon erişiminiz varsa kendisine istediğiniz soruyu sesli bir biçimde yöneltebiliyorsunuz ve sorduğunuz sorulara yüzeysel cevaplar vermekle kalmıyor.
  • Örneğin, kendisine ‘sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum’ dediğimizde bu durumun olası sebeplerini sıralamanın yanı sıra daha enerjik hissetmek için yapabileceğimiz şeylere de değiniyor.
  • Uyku ve beslenme düzeni hakkında öneriler sunan sesli robot hayata dair pozitif değişiklikler yapmamızı öneriyor.
  • Sağ alt kısımda ise bir adet konuşma balonu olduğunu görüyoruz. Bu balona tıkladığınızda hem sizin sorduğunuz soru hem de S.A.R.A.H.’ın verdiği yanıtlar diyalog şeklinde sıralanıyor.
  • Dilerseniz sorularınızı yazılı bir şekilde iletebileceğiniz bir istem çubuğu da mevcut.
  • Ayrıca S.A.R.A.H. ile konuşmaya başlamadan önce sağlıklı beslenme, tütün kullanımı, mental sağlık gibi konu başlığı önerileri de sunuyor.
  • Bu önerilerden birine tıklayıp konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

En İyi Yapay Zeka ile Fotoğraf Oluşturma Siteleri
Yapay Zeka

En İyi Yapay Zeka ile Fotoğraf Oluşturma Siteleri

Yapay zeka (AI) ile fotoğraf oluşturma siteleri, herhangi bir program indirilmesine gerek kalmadan çeşitli görsellerin hazırlanabilmesine imkân tanıyor.

Siz S.A.R.A.H. yapay zeka asistanını nasıl buldunuz? Sağlık alanında sanal bir asistana ulaşabiliyor olmak sizi cezbetti mi? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!

YORUMLAR