Excel’de Satır ve Sütunlar Nasıl Dondurulur?

Microsoft tarafından geliştirilen tablolama programı Excel’de satır ve sütunlar nasıl dondurulur? İşte Excel’de satın ve sütun dondurma detayları!

Yazılım devi Microsoft tarafından sunulan Excel'de satır veya sütunları dondurma işlemine ihtiyaç duyulabiliyor. Popüler hizmet bu işlemin çok pratik bir şekilde yapılabilmesini sağlayarak kullanım deneyimini üst seviyeye taşıyor. Peki, söz konusu programda satır ve sütunlar nasıl dondurulur? 

Excel’de Satır veya Sütunları Dondurma Adımları

  • Excel programını açın.
  • "Görünüm" sekmesine tıklayın.
  • Sekme üzerinden "Bölmeleri Dondur" seçeneğini seçin.
  • "İlk Sütunu Dondur" veya "Üst Satırı Dondur" gibi seçeneklerden birine tıklayın.
  • Satır veya sütun kilitlenecektir.
  • Çalışma sayfasında ayrı pencerelerde “Böl” seçeneği kullanılarak bölmeler birbirinden ayrılabiliyor.

Word ve Excel Dosyalarında Şifre Kırma İşlemi Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Word ve Excel Dosyalarında Şifre Kırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Eğitim ve iş dünyasında sıkça kullanılan MS Office programlarından olan Word ve Excel, günlük hayatta da bilgisayar kullanıcılarının aktif olarak tercih ettiği uygulamalar arasında yer alıyor.

Satır ya da sütun dondurma işlemlerinden önce aşağıda sıraladığımız bazı noktalara çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çalışma sayfasının en üstündeki satır ve sol tarafındaki sütunlar mutlaka dondurulur. Yalnız çalışma sayfasında ortasında konumlanan satır ve sütunlar dondurulmamalıdır.

Hücre düzenleme modu diğer bir ifadeyle bir hücreye formül ya da veri giriliyorsa ayrıca çalışma sayfası korumalıysa Bölmeleri Dondur Komutu kesinlikle kullanılamaz. Eğer hücre düzenleme modu iptal edilmek isteniyorsa ESC veya Enter tuşlarından yararlanabilirsiniz.

Excel kullanıcıları; çalışma sayfasının sadece üst satırıyla sol sütununu dondurabilir. Birden fazla sütun ve satırın eşzamanlı şekilde de dondurulması mümkündür.

Yukarıdaki bilgilere ek olarak;

  • Tek satır; “Görünüm” sekmesi seçilerek “Üst Satırı Dondur’a” tıklanarak kilitlenebilir.
  • Tek sütun; “Görünüm” sekmesinden “İlk Sütunu Dondur” seçilerek doldurulabilir.
  • Birden çok sütunun kilitlenmesi için son sütun sağında yer alan sütun seçilmelidir. “Görünüm” sekmesinden “Bölmeleri Doldur” alanına tıklanmalıdır.
  • 1. satırdan başlanarak birden çok satırın kilitlenmesi için de dondurulmak istenen son satır altında konumlanan satırın seçilmesi gerekiyor. Daha sonra “Görünüm” sekmesi seçilerek “Bölmeleri Doldur” alanına tıklanmalıdır.
  • Birden fazla sütun ve satırın kilitlenmesi ya da eş zamanlı olarak sütunlarla satırların kilitlenmesi için de “Görünüm” sekmesi seçilmelidir. Daha sonra “Bölmeleri Dondur” butonuna tıklanır. Dondurulması düşünülen satır altı ve sütunların sağ tarafında dondurma işlemini gerçekleştirecek imleç yer alır.

Excel’de Bölmeleri Dondurma Nasıl Yapılır?

  • Görünüm menüsüne girin.
  • "Bölmeleri Dondur" kategorisini seçin.
  • "Bölmeleri Dondur" seçeneğini seçin.

Excel’de bölmeler dondurulduktan sonra çalışma sayfası kaydırılır. Bu esnada Microsoft Excel’de belirli sütun ve satırları görüntüler. 1. satır altında yer alan düz çizginin amacı; kaydırma yapılırken sütun başlıklarını görüntülemek için satırı dondurmasıdır.

Excel bölmelerinde gerçekleştirilen bölme işlemleri aslında dondurma olarak ifade edilebilir. Bölmeler bölündüğünde Excel’de kaydırma yapılabilmesi için öncelikle iki ya da dört tane ayrı ayrı çalışma alanı sayfası dizayn edilir. Fakat kaydırılamayan alandaki hem sütun hem de satırların görüntülenmesi devam eder.

Excel Hücre Birleştirme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

Excel Hücre Birleştirme Nasıl Yapılır?

Excel hücre birleştirme işleminin çok hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlıyor. Böylelikle birden fazla hücreyi birleştirmek isteyen kullanıcılar zamandan önemli ölçüde tasarruf ediyor.

Bu rehberde Excel'de satır ve sütunlar nasıl dondurulur sorusunu yanıtladık. Rehberimizde yer alan adımları uygulayarak söz konusu işlemi yapabilirsiniz.

YORUMLAR