Firefox Nasıl Hızlandırılır?

Eğer Mozilla Firefox'u daha verimli bir şekilde kullanmak istiyorsanız bu yazımız işinize yarayabilir

Firefox Nasıl Hızlandırılır?

İnternet tarayıcıları denildiğinde akla ilk olarak birkaç isim geliyor. Google Chrome günümüzde en yaygın olarak kullanılan internet tarayıcısı olsa da Mozilla Firefox, Google Chrome'un en dişli rakibi olarak tanımlanabilir. Eğer siz de benim gibi işiniz gereği 2 farklı tarayıcı üzerinde çalışmayı tercih ediyorsanız veya farklı ihtiyaçlardan ötürü Google Chrome ya da diğer internet tarayıcıları işinizi görmüyorsa Firefox kullanabileceğiniz en başarılı tarayıcılardan biri. Her güncellemeyle zenginleştirilen özelliklere sahip olan Firefox kullanışlı konsolu ile birçok derdinize derman olabilmekte.

Herhangi bir yazılımı bilgisayarınız üzerinde kullanırken zamanla o yazılımın çeşitli sebeplerden ötürü yavaşladığınıa şahit olabiliyorsunuz. İnternet tarayıcıları da aynı problemlerle karşılaşabiliyorlar, zamanla tarayıcınız eski performansını vermeyebiliyor ve komutlarınıza tepki vermekte zorlanabiliyor. Bilgisayarınız ve internet bağlantınız ne kadar hızlı olursa olsun tarayıcınızdaki verimsiz kaynak kullanımı nedeniyle internet gezintiniz maksimum hıza ulaşamayabiliyor. İşte bu yazımızda da eski performansını yitiren Firefox'u daha verimli çalıştırabilmek için kullanabileceğiniz Firefox hızlandırma ipuçlarını sizinle paylaşacağız.

Yazımızda paylaşacağımız ipuçların bir kısmı genel Firefox performansını ve internet gezinti hızını etkilerken bir kısmı da Firefox açılış hızlandırma konusunda size yardım olacak ipuçları. Dilerseniz bu ipuçlarına sırasıyla göz atalım:

Firefox'u Yenileyin

Firefox'u sahip olduğunuz yer imlerini, gezinti geçmişinizi, şifreleri, açık sekmeleri ve benzer kişisel ayarları koruyarak ilk günkü haline döndürebilmeniz mümkün. Bu işlem temel olarak Firefox ayarlarınızı sıfırlamanıza yardımcı oluyor. Firefox yenileme işlemi şu ayarları varsayılan değerlerine döndürüyor:

  • Web sitesi izinleri
  • Güvenlik sertifikaları ve cihaz ayarları
  • Plugin ayarları
  • Araç çubuğu ayarları
  • Kullanıcı stilleri
  • Sosyal özellikler
  • DOM kayıtları
  • Tarayıcı eklentileriniz, eklenti verileri ve temalarınız kaldırılıyor
  • Tarayıcınıza eklenen arama motorları kaldırılıyor
  • İndirme geçmişi ve indirme eylemleri temizleniyor

Normalde bu ayarlarda kişisel olarak değişiklik yapmamış olsanız bile çeşitli 3. parti yazılımlar ve eklentiler tarafından bu ayarların değiştirilmesi Firefox'u yavaşlatabilmekte. Firefox yenileme özelliğinden faydalanmak için şu yolu izleyin:

Firefox tarayıcınız açıkken adres çubuğuna about:support yazın ve enter tuşuna basın. Açılan sayfada sağ üst köşedeki "Firefox tarayıcısını yenile..." tuşuna tıklayın ve işlemi başlatın.

Sistem Kaynakları Kullanımınızı Kontrol Edin, Verimsiz Çalışan Yan Uygulamaları Devre Dışı Bırakın

Sisteminizde Firefox'un yavaş çalışmasının bir diğer sebebi de sistem kaynaklarınızın ve özellikle RAM'inizin verimsiz kullanılması olabiliyor. Bu problemin direkt olarak Firefox'la ilgili olmadığını belirtmekte fayda var; Firefox haricinde bilgisayarınız üzerinde çalışan yazılım veya servisler sistem kaynaklarınızın gereğinden fazla tüketilmesine ve Firefox'a yeterli kaynak kalmamasına sebep oluyor. Bu problemlerden en yaygın olarak karşılaşılanı yüzde yüz disk kullanımı problemi. Bu problemi nasıl aşabileceğinizi ve ne gibi önlemler alabileceğinizi bu yazımızda detaylı bir şekilde anlatmıştık:

Yüzde Yüz Disk Kullanımı Sorununu Bu 4 Adımda Çözün

Yüzde yüz disk kullanımı probleminin haricinde Firefox'ta yer alan yan uygulamalar nedeniyle Firefox'un gereğinden fazla bellek kullanımı yapması da mümkün. Bu durumda bu yan uygulamaları devre dışı bırakmanız problemi çözebilir.

Hangi yan uygulamanın fazla kaynak kullanımına sebep olduğunu görebilmek ve bu uygulamaları devre dışı bırakmanın internet gezintilerinizde fonksiyonel bir eksiklik yaratıp yaratmayacağını öğrenmek üzere Firefox'unuzda yüklü olan yan uygulamaları teker teker devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Bu iş için şu adımları izleyin:

Firefox açıkken sağ üst köşedeki yeşil ile işaretlenmiş menü tuşuna tıklayın, menü açılınca Eklentiler simgesine tıklayın ve Eklentiler sayfasını açın.

Eklentiler sayfası açılınca sol taraftaki Yan uygulamalar sekmesine tıklayın. Bu sekmede sağ tarafta listelenmiş olan yan uygulamarın sağ taraflarında yer alan açılabilir menüden "Asla etkinleştirme" seçeneğini seçin. Değişiklikleri uygulamak için tarayıcınızı yeniden başlatın. Her yan uygulama için bu işlemi sistem kjaynaklarını aşırı tüketen uygulamayı tespit edene kadar tekrar edin. Bu sayede Firefox'un gereksiz kaynak tüketen yan uygulamasını bulabilecek ve onu etkisiz hale getirebileceksiniz.

Bu önlemlerin yanısıra Firefox'un donanımınızdan etkili bir şekilde faydalandığından da emin olun. Bu iş için Firefox seçeneklerine gidin:

Firefox seçenekleri açılınca sol taraftan Gelişmiş sekmesine tıklayın ve "Mümkün olduğunda donanım ivmelenmesini kullan" seçeneğinin yanındaki kutucukta onay işaretinin olduğundan emin olun:

Bütün bu işlemler işe yaramadıysa Firefox tarayıcınız üzerinde daha az sekme kullanmayı deneyebilir, sisteminize daha fazla RAM ekleyerek de ek kaynak sahibi olabilirsiniz. Firefox'u son sürümüne güncellemeniz de kimi zaman problemleri çözmenize yardımcı olabiliyor; çünkü Mozilla yeni sürümlerle birlikte Firefox'un işlemci ve bellek kullanımını iyileştiren geliştirmeler yapabiliyor.

Firefox Başlangıcını Optimize Edin

Eğer Firefox tarayıcınızın açılışı esnasında gereğinden fazla bekliyorsanız ya da kilitlenmeler ve takılmalar yaşıyorsanız bu bölümdeki çözümleri deneyebilirsiniz.

İlk bölümde anlattığımız Firefox yenileme işlemi birçok farklı durumda açılışta yaşanan Firefox problemlerini de çözebiliyor. Bu işlem probleminizi çözmezse yazımızın geriye kalan bölümünde anlatacağımız yöntemleri denemenizi tavsiye ediyoruz.

Firefox başlangıcını hızlandırmak için uygulayabileceğiniz en basit işlem Firefox başlangıç sayfasını boş sayfa yapmak. Bu işi yapmak için Firefox seçeneklerine gidin ve Genel ayarlar sekmesinde "Firefox açıldığında" bölümünün yanındaki açılabilir menüden "Boş bir sayfa göster" seçeneğini seçin:

Eğer Firefox'un giriş sayfasını "Son oturumdaki pencereleri ve sekmeleri göster" şeklinde ayarladıysanız bu durum da eğer son oturumunuzda çok sayıda sekme açık bıraktıysanız Firefox'un geç açılmasına ve bir süre yanıt verememesine sebep olabiliyor. Eğer bu özellikten faydalanarak Firefox'u kullanmaya devam etmek istiyorsanız sekme ayarlarınızı sadece aktif sekmeyi yükleyecek şekilde yapılandırmanız doğru olacaktır. Bu iş için Firefox seçenekleri altındaki Genel ayarlarda Sekmeler bölümüne gidin ve "Sekmeleri seçilene kadar yükleme" seçeneğinin yanındaki kutucukta onay işareti olduğundan emin olun:

Firefox açılışını yavaşlatabilen bir diğer faktör de yüklediğiniz temalar ve tarayıcı eklentileri olabiliyor. Bu eklenti ve temaları devre dışı bırakarak Firefox'un daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri denediğinizde çözüm alamıyorsanız problem Firefox dışından kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda kullandığınız antivirüs yazılımları gibi 3. parti yazılımları devre dışı bırakarak Firefox'u çalıştırmayı deneyin. Eğer sonuç olumluysa yeni bir antivirüs yazılımına geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Aşadığaki yazımızdan faydalanarak hangi antivirüs yazılımını tercih edeceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz:

2015'in En İyi Antivirüs Programları

Anlattığımız bütün yöntemler dışında Windows'u güncelleştirerek kullanmaya, yazılımlarınızı ve donanım sürücülerinizi güncel tutmaya özen gösterin. Umarız yazımız işinize yaramıştır, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Firefox Sync Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Firefox Kısayolları ile Tarayıcınızı Daha Etkili Şekilde Kullanın

YORUMLAR