Hala Windows XP Kullanan Emektarlara Güvenlik Önerileri

Microsoft Windows XP işletim sisteminin hiç güvenli olmadığını söylüyor. Ancak Windows XP’de ısrarcıysanız bazı riskleri aşabilmeniz için yapabileceğiniz bir şeyler var.

Hala Windows XP Kullanan Emektarlara Güvenlik Önerileri

Microsoft, 12 yıldır sunduğu Windows XP desteğini 8 Nisan 2014 itibarıyla sonlandırdı. Bilgisayarların korunmasına yardımcı olan otomatik güncellemeler ve diğer hizmetler durdurulunca, XP kullanıcıları yeni Windows sürümlerine geçmeye başladı. Ancak hala XP’den vazgeçmeyen, işletim sistemlerine son derece bağlı bir kitlenin oralarda bir yerlerde olduğunu Google Analytics raporlarından görmek mümkün.


Windows XP kullanıyor ve kendinizi açıkta kalmış hissediyorsanız üzülmeyin, işletim sisteminizi çöpe atmanıza hiç gerek yok. Ancak yine de bilmeniz gereken bir şey var, sisteminiz her geçen gün yeni tehditlere karşı savunmasız kalıyor.

Microsoft Windows XP işletim sistemi altında veri barındırmanın artık hiç güvenli olmadığını söylüyor. Ne kadar onarıp güçlendirmeye çalışsanız bile sistemin temeli artık çok eski bir altyapıya dayanıyor. Ancak yine de XP’de ısrarcıysanız bazı riskleri aşabilmeniz için yapabileceğiniz bir şeyler var.

En son sürümü kullanın

Kullandığınız Windows XP’nin en son sürüm olduğundan ve tüm servis paketlerini kurduğunuzdan emin olun. Bunu internete bağlanarak yapabilirsiniz. Eğer otomatik güncellenmiyorsa arama çubuğuna “Windows Update” yazmanız yeterli olabilir. Hizmetin durdurulduğu zamana kadar olan tüm güncellemeleri bulabilir ve sürümünüzü son haline getirebilirsiniz.

Virüs yazılımınızı sürekli güncelleyin

Microsoft Security Essentials desteğini Temmuz 2015’e kadar sürdürmeye devam edecek. Bu programı güncel tutabilir ve virüs tanımlamalarını güncelleyebilirsiniz. Program otomatik güncelleme yapmıyorsa, programın ayarlar kısmını açarak güncelleyebilirsiniz.

Güncel web tarayıcılarını kullanmayı deneyin

En büyük güvenlik tehditlerinin web sitelerinden geldiğini unutmayın. Bu noktada tarayıcılarınızı güncel olması büyük önem taşıyor. Son sürüm internet tarayıcılarının çoğu dış tehditlere karşı savunma mekanizmalarını bünyelerinde barındırıyorlar. Bu yüzden tarayıcınızın güncel olması önemli. Bu noktada Internet Explorer tercih etmemenizi önemle belirtmek isteriz. Her ne kadar Windows’un kendine özgü web tarayıcısı olsa da, güvenlik açısından zayıf kalabiliyor.

Facebook hesaplarınıza ve elektronik postalarınıza dikkat edin

Özellikle elektronik postalarla gelen PDF ve Word dokümanlarına çok dikkat edin. Bu tür dosyalar pek çok tehdit barındırabiliyorlar. E-postaların yanı sıra sosyal ağları takip ederken arkadaşlarınızın size gönderdiği tüm dosyaları da kontrol etmeniz ve onlara karşı tetikte olmanız gerekecek.

Harici disklerden dosya alışverişi riskli olabilir
Başkalarının size izlemek ya da dinlemek için verdiği medyaları açarken son derece temkinli olmanız ve güncel virüs tarayıcınızla bunları taramanız gerekebilir. Hatta en iyisi siz bütün diski tarayın çünkü unutmayın XP kullanıyorsunuz ve işletim sisteminizin son derece kırılgan bir yapısı var.

Oyunlara veda edin

Bu konuda pek yapabileceğiniz bir şey yok. Artık 2000 yıllarının oyunlarına devam etmeniz gerekecek. Yeni nesil hiçbir oyun bilgisayarınızda çalışmayacak. Bunun yanı sıra donanımınızı yükseltseniz bile sürücüler işletim sisteminizi maalesef destekleyemeyecekler.

Sadece oyunlar değil, yenilenip gelişen pek çok iş, tasarım, ofis ve benzeri programların da XP için güncellemeleri durduğundan, pek çok programın kaydettiği yeni doküman ve dosyaları açamayacağınızı da göz ardı etmeyin. Gördüğünüz gibi XP ile çalışmak hala mümkün. Ancak buna değecek mi karar size kalmış? 

İlk Windos XP Reklamı

Müjde! Windowx XP İçin Java Desteği Kesilmeyecek

405 Milyon Kişi Hala Windows XP Kullanıyor

YORUMLAR