Podcast Nedir? Podcast Nasıl Dinlenir?

Podcast nedir? Podcast nasıl dinlenir? İşte merak ettiğiniz sorular ile karşınızdayız.

Podcast Nedir? Podcast Nasıl Dinlenir?

Podcast, kısaca anlatmak gerekirse çeşitli konuları ele alan ve farklı konseptlerde düzenlenebilen sesli kayıtlardır diyebiliriz. Yani podcast nedir sorusunun en iyi cevabı "sesli bloglama" olacaktır. Kelime anlamıyla podcast ne demek diye merak ediyorsanız, sorunuzun cevabı iPod'ların yükselişinde saklı.

Apple'ın öncü cihazları iPod'lar ilk defa ortaya çıktığında popülerleşen podcast kavramı, cihazın ismini taşıyan pod ve canlı yayın anlamına gelen cast kelimelerinden oluşuyor. Podcast listelerinde genellikle her bölüm farklı konular işleniyor.

Siyaset, bilim, spor, komedi, kültür, felsefe ve çok daha fazlasını içeren podcast konuları, her insanın zevkine uygun bir podcast bulmasını sağlıyor.

Podcast Nedir? Podcast Nasıl Dinlenir?

Podcast Nedir?

Radyonun biraz evrimleşmiş halidir. Tabi ki de radyo çok farklı bir kavram olsa da sesli iletişim en çok podcast’lerde kullanılmaktadır. Podcast ilk olarak bilinene göre 2000’li yıllarda Apple sayesinde çıkmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. 

Radyonun evrimleşmiş halide denilebilen podcast, birçok kişi tarafından sevilerek dinlenmektedir. Radyonun çıktığı tarihten bugüne kadar insanlar sesli iletişimi hiç bırakmadılar. Bugün radyoların artık kullanılmıyor olsa da podcast olarak evrimleştiği değişmeyecek bir durumdur. 

Haber ve Podcast Takibi için Alternatif RSS Okuyucuları
İNTERNET

Haber ve Podcast Takibi için Alternatif RSS Okuyucuları

RSS okuyucularının günümüzde popüler olduğunu söylemek pek mümkün olmamasına rağmen, haber ve podcast takipleri için hala güncelliğini koruyan siteler bulunuyor.

Podcast Nasıl Dinlenir?

Podcast dinlemek için birden farklı seçenek bulunuyor. Müzik ve sesli kayıt platformları, podcast dinlemek için en çok öne çıkan mecralar arasında yer alıyor. Ayrıca podcastleri çeşitli ses kayıt formatlarında telefonunuza, bilgisayarınıza veya iPod benzeri müzik oynatıcılara kaydederek dinleyebilirsiniz.

Ses yüklemeye imkan sağlayan çoğu platform podcast hizmeti de veriyor. İlgi alanlarınızı ve takip etmek istediğiniz kişileri kolayca belirleyip istediğiniz podcasti onlarca farklı yoldan dinleme imkanınız bulunuyor.

İşte online olarak podcast dinleyebileceğiniz platformlar:

  • Spotify
  • Apple Podcasts
  • Stitcher
  • Audible
  • Google Podcasts
  • Tuneln Radip
  • IP Streaming

Podcast Nedir? Podcast Nasıl Dinlenir?

Podcast Nasıl Yapılır?

Podcast dünyasına dalan çoğu kişi "Bunu ben de yapabilirim!" düşüncesine kapılıyor. Gerçekten de podcast yapmak fazlasıyla kolay. Fakat uzun süredir bu işi yapanlara göre istikrarlı olmak çok zor. Biz de podcast nasıl yapılır sorusunu cevaplandırmak için size özel bir rehber oluşturduk.

1-Podcast Konunuzu Belirleyin

Podcast yapmaya başlamadan önce en önemli şey insanların ilgisini çekebilecek ve sizin de kendinizi iyi hissetiğiniz bir konu bulmak. Bu noktada tercih edebileceğiniz onlarca seçenek bulunuyor. Türkiye'de özellikle son yıllarda komedi ağırlıklı podcastler büyük ilgiyle takip ediliyor.

Bunun dışında bilim, kültür-sanat, felsefe, spor ve teknoloji üzerine podcastler de beğenilenler arasında yer alıyor. Podcastler genellikle 20 ile 60 dakika arasında değişen bir süreye sahip olduğu için belirlediğiniz konunun hem uzun süreli bölümlere yayılması hem de dinleyiciyi sıkmaması gerekiyor

2-Ekipman Kurulumunuzu Tamamlayın

Podcast kaydetmek için bir diğer önemli şey ise kaliteli bir ekipmana sahip olmak. Podcastler tamamen sesli dosyalar olduğu için dinleyicilerinizi rahatsız etmeyecek, cızırtı sorunu yaşanmayan ve yüksek kaliteye sahip ekipmanlar almanız gerekiyor.

Başlangıçta orta düzey bir mikrofon sorununuzu çözecektir. Ayrıca mikrofon ömrünü uzatmak ve kaliteli bir ses için POP filtresine ihtiyacınız var. Fakat ilerleyen süreçte podcastinize konuk almak isterseniz ekstra mikrofonlara, ses yalıtımına ve ses miksajına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunun dışında podcastinizi daha da çeşitlendirmek ve dinlenebilir kılmak adına kaydettiğiniz dosyalarda düzenlemeler yapmalısınız. Ses efektleri eklemek, sessiz bölümlerin çıkarılması ve genel kurgu için ses düzenleme programına ihtiyacınız olacak.

3-Podcastinizi Farklı Mecralara Yükleyin

İlk podcastinizi kaydettikten sonra kaydınızı farklı platformlara yüklemek sizin için iyi olabilir. Çünkü çoğu podcast dinleyicisi Apple Podcasts ve Spotify'ı tercih etse de farklı platformları kullanan dinleyiciler de bulunuyor. Daha fazla platform, daha fazla tanınırlık anlamına geliyor.

İşte en popüler podcast yükleme platformları:

  • Spotify
  • Apple Podcasts
  • Soundcloud
  • Google Podcasts
  • Podcasher

Mutlaka Takip Edilmesi Gereken Podcast Kanalları
İNTERNET

Mutlaka Takip Edilmesi Gereken Podcast Kanalları

İnsanlar sürekli olarak iletişim kurmak zorundadır. Bu durum en temel ihtiyaçlar arasında yer almakta ve günümüzde bu duruma karşı birçok teknoloji gelişmektedir.

Bu içeriğimizde podcast nedir? Adlı sorusuna ve birçok soruya cevap verdik. Peki, sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında buluşalım. Spotify podcast ya da şarkı yükleme nasıl yapılır? Meraklıları yazımıza göz atabilir. 

YORUMLAR