Tabletlerin Şarj Ömrünü Uzatan 5 İpucu

Tabletler gitgide daha da popüler mobil cihazlar olmaya başladılar ve güvenilebilirlikleri bu popülerliğin kaynaklarından bir tanesi. Pek çok tablet mobil olarak video oynatsa ya da internette gezinti yapsa da 8-10 saat aralığında açık kalabiliyor. Pek ço

Tabletlerin Şarj Ömrünü Uzatan 5 İpucu

Tabletler gitgide daha da popüler mobil cihazlar olmaya başladılar ve güvenilebilirlikleri bu popülerliğin kaynaklarından bir tanesi. Pek çok tablet mobil olarak video oynatsa ya da internette gezinti yapsa da 8-10 saat aralığında açık kalabiliyor.

Pek çok kullanıcı için bu süre oldukça makul ama yine de bazı durumlarda daha fazlasına ihtiyacımız da olabiliyor. Bahsedeceğim 5 madde sayesinde tabletinizin batarya ömrünü biraz daha etkin kullanabileceksiniz.

Tabletlerin Şarj Ömrünü Uzatan 5 İpucu
NASIL YAPILIR

Tabletlerin Şarj Ömrünü Uzatan 5 İpucu

Tabletlerin kullanım süresi uzun olmasına rağmen bazen bizi yarı yolda bırakabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için tabletlerin pil ömrünü uzatan 5 ipucunun uygulanması gerekir.

1. Görüntü Parlaklığını Azaltın

Tabletlerin aslında görüntü sunmaya yoğunlaştırılmış birer donanım oldukları bir gerçek. Bu en az ağırlıkla en geniş görüntüyü sunmaya olanak verse de aynı zamanda güç tüketen daha fazla görüntü alanı anlamına geliyor. Büyük boy akıllı telefonlarda olduğu gibi, ekran tabletlerde de en çok güç tüketen parçalardan birisi haline geliyor.

Tabletlerin pek çoğunda seçtiğiniz tüketim moduna göre ekran parlaklığını otomatik ayarlama seçeneği olsa da bu ayarı kendiniz kontrol etmeniz şarj ömrünüz konusunda daha fazla hakimiyete sahip olmanızı sağlayacaktır.

2. Kablosuz Bağlantıları Kapatın

Tabletler akıllı telefonlar kadar mobil veri akışına muhtaç değiller ancak yine de yüksek oranda veri iletimi kullanıyorlar. Wi-Fi (Kablosuz Ağ, Wireless) tüm tabletlerde mevcut ve modeline göre buna 3G bağlantı olanakları da eklenebiliyor.

Bu bağlantılar bataryamızı tüketen faktörlerin başında geliyorlar. Özellikle çekim gücünün düşük olduğu bölgelerde 3G bağlantıların bu tüketimi inanılmaz boyutlara ulaşıyor. Wi-Fi bulunan bölgelerde 3G bağlantınızı kesmek ve Wi-Fi bağlantısını kullanmak daha uzun süre şarjınızın idare etmesini sağlıyor. Ayrıca internet bağlantısına ihtiyacınız olmadığı durumlarda Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarınızı da kapatmak daha fazla batarya süresine sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu bağlantılar 3G’te oranla daha kısa mesafelerde çalıştıklarından en azından 3G kadar yüksek enerji harcamıyorlar ama yine de ihtiyaç dışı durumlarda kapatılmalarında yarar var.

3. Arkaplan Hizmetlerini Kapatın

Tabletinizdeki yüklü uygulamalar düzenli olarak güncellemeleri ve hesaplarınızdaki değişiklikleri taramaya çalışarak sizi bilgilendirmek isterler. Bu ise tahmin edebileceğiniz gibi sürekli bir enerji tüketimine sebep olur.

Eğer bu güncellemeler sizin için anlık olarak önemli değilse otomatik durumdan çıkarabilir ve dilediğiniz zaman kendiniz ilgili uygulamayı açarak güncellemeleri kontrol edebilirsiniz. Örneğin e-posta ve Facebook hesaplarınızı günde birkaç kez açarak kullanmanız sürekli otomatik taramalardan çok daha verimli olacaktır.

4. GPS’i Kapatın

GPS bağlantısı siz hiç farkına varmadan şarjınızı yiyecektir. GPS konumlandırma verileri Dünya çevresindeki uydularla iletişim kurmakta ve tam olarak yerinizi belirlemektedir. Farkedebileceğiniz gibi böyle bir işlemin bataryanıza getireceği yük fazla olacaktır.

Normalde GPS’in kontrol altında tutulması ve kısa aralıklarla kullanılması gerekir ancak bazen açtığımız bir uygulama GPS bağlantısını otomatik olarak aktif hale getirebilir. Wi-Fi ya da 3G bağlantınızı kullanarak konumunuzu yine öğrenebilir (çok az da olsa bir şaşma ile) ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

5. Uygulamalarınızın Pil Tüketimini İnceleyin

Eğer tüm bu adımları takip ettiyseniz ancak tabletinizin batarya ömrü hala istediğiniz düzeyde değilse muhtemelen arkaplanda çalışan bir uygulamanın varlığı söz konusudur. Uygulamalar genellikle aktif olmadıklarında kendilerini durdururlar ancak bazen bu işlem olması gerektiği gibi gerçekleşmeyebilir.
Hem iOS hem de Android tabletler için bu arkaplan uygulamalarını görmenizi sağlayan ve hangi tip işlemlerin bataryanızı daha çok tükettiğini görebileceğiniz menü ve uygulamalar mevcut.

Sonuç Olarak

Verdiğimiz bütün bu bilgiler tabletinizin şarj ömrünü uzatacaktır. Eğer yine de bataryanız ve şarjınız taleplerinizi karşılamıyorsa alternatif üretim bataryaları kullanmayı düşünebilirsiniz. Çok yaygın olmasa da kimi üreticilerin taşınabilir harici bataryalar gibi ürünleri piyasada mevcut.

YORUMLAR