Var Olan Teknolojiler Bir Gün Nasıl Her Şeyimizi Ele Geçirecekler?

Bizi tehdit eden ya da avantajımıza olan teknolojik gelişmeler nelerdir ve bu teknolojiler gelecekte bizi nereye taşıyacaklar?

Var Olan Teknolojiler Bir Gün Nasıl Her Şeyimizi Ele Geçirecekler?

Teknolojinin önünü almak mümkün değil. Bunun elbette pozitif olduğu kadar negatif etkilerinin, zaman içinde insan ırkını nasıl etkileyeceği hakkında tonlarca makale okumanız mümkün. Bu konuda çok basit bir avantaj ve dezavantaj listesi yapmak gerekiyor. Bugün bizi tehdit eden ya da fayda sağlayan teknolojik gelişmeler nelerdir ve bu teknolojiler gelecekte bizi nereye taşıyacaklar, bir göz atmakta fayda var.

Birinci sırada yaşadığımız teknolojik tembelliği bir kenara bırakırsak, teknolojiyi şimdi nedir ve gelecekte ne olabilir gibi anlamaya çalışırsak durum biraz ciddi gibi. 

Bulaşıcı hastalıklar

Bulaşıcı hastalıklarla bilim adamları günümüzde tüm pozitif bilimlerin ve teknolojinin desteği ile hastalıkları bulup iyileştirmek ya da yok etmek yolunu seçebiliyorlar. Tüm insan ırkını yok etme kapasitesi olabilecek bir virüs yaratma potansiyelleri bu çalışmalarda her zaman var olan bir risk. Bununla ilgili Kuş Gribi komplo teorilerini ve Resident Evil bilim kurgu hikayesini bir yana bırakırsak, laboratuvarlarda “çare” olması mümkün tehlikeli virüslerin yaşadığı gerçeğini göz ardı edemeyiz. Ya bunlar serbest kalırsa? 

Klonlama

Bilim adamları hastalıklı hücreleri yeni laboratuvar ortamında ürettikleri hücre ve organlarla değiştirebilecekler. Olgun ve sağlıklı organ DNA’sı klonlama yöntemleri, körlükten kalp hastalıklarına kadar her şeyin çaresi olma yolunda hızla ilerliyor. Gelecekte bu durum organ bağışını aşıp organ ticaretine dönüşebilir. Son derece rant sağlayan bu durum günümüzde mevcut. Organ kaçakçılığı son derece ciddi boyutlarda yaşanıyor. Klonlama tekniklerinin gelişmesiyle organ tüccarları yeni bir iş sahası açabilirler. Bu çok da fantezi ürünü bir düşünce değil.

Kendini kullanan arabalar

Araba endüstrisi ve teknolojik dev şirketler bir araya gelerek kendi kendini kontrol edebilen arabalar geliştiriyorlar. Gelecekte bu arabaların kanunsuz işlerde bir yerden bir yere kolayca nakil ve kaçış işlerinde kullanılabileceği düşünülüyor. İnsansız taşıtları uzaktan kontrol edebilecek kanun dışı örgüt ve insanların yapabileceklerinin bir sınırı yok.

Robot bilim

Kendi kötü adamını kendin yap fikri hızla yayılabilir. Daha güçlü, daha yıkıcı robotlar kanunsuz işlerde rahatlıkla kullanılabilirler. Her hangi bir duygu ve yargı endişesi taşımayan robotlar her türlü kötü işe alet olabilirler gibi görünüyor.

Çevrimiçi bankacılık

Güvenlik protokolleri çok fazla güvenilir hale henüz gelmemiş olan internet bankacılığı, her zaman bir tehdit oluşturmaya devam edecek. Paranın güvende olmaması bir kenara, bankanın yaptığı hataların da bireyleri ve kurumları tehdit ediyor olma olasılığı hep yüksek bir ihtimal. Öte yandan geliştirilen güvenlik sistemleri kötü amaçlı insanların kara para aklamasında da rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu güvenlik sistemleri haksız kazançların izlenmesini imkansız kılıyor. 

Siber saldırılar

Kimse, aslında hiçbirimiz güvende değiliz. Siber saldırganların neye, ne zaman, nasıl saldırabiliyor olmalarını anlamak depremleri öngörmek ile aynı zorlukta. Siber saldırılar nereden geleceği ve nereye gelebileceği bilinmeyen ataklar. Son birkaç yıldır bunu örneklerini hep okuduk, şahit olduk. Bu durum daha da karanlık ve potansiyel bir tehlike olarak hep kalacak.

3B yazıcılar

Gelişmiş 3B yazıcılar artık neredeyse ev inşa etmekten, protez imal etmeye kadar her alanda kullanılabiliyorlar. Ancak 3B yazıcılarla izi sürülemez, seri numarası olmayan silahlar da üretilebilir. Bu silahlar kullanıldıktan sonra hiçbir şekilde geriye dönük olarak takip edilmesi mümkün olmayan deliller olarak güvenlik kuvvetlerinin elinde kalabilir. Sadece silah değil, bugün iyi bir 3B yazıcıya sahip olmak, bir torna tezgahına sahip olmaktan çok daha avantajlı. Yapamayacakları her hangi bir silah ya da gereç yok. 

Subliminal mesajlar

Beyin yıkamanın yeni hali olan bu mesaj teknolojisini TV ve sinemalarda ürün yerleştirme olarak da tarif edebiliriz. Eğlenirken itaat etmemizi sağlayan bu gizli mesajları biz üst düzeyde fark etmeksek de, bilinçaltımızda yer ettiklerini kabul etmeliyiz. Mobil dünyanın gelişmesiyle bu şekilde alt mesajlar veren yayınlar artıyor. Gelecekte bunun önünü almak artık mümkün bile değil. İtaat etmeye devam edeceğiz. 

Ses ve görüntü cihazlarımız

George Orwell’in unutulmaz eseri 1984'te olduğu gibi, tüm hareketlerimizin ve konuşmalarımızın izlendiği, dinlendiği bir dünyaya doğru gidiyoruz. Evlerimizdeki oyun konsolları, kablosuz mikrofonlarımız, web kameralarımız, hatta cep telefonlarımız bile izlenebiliyor. Bu konuyla ilgili haberler ve yazılar okuyoruz. Ancak bir an endişelenip sonra unutuyoruz. Oysa hayal bile edemeyeceğimiz hassas verileri bu cihazlar sayesinde izleyip, bizi sınıflandırabiliyorlar. Gelişen teknolojiye köle olduğumuz sürece, bu sınıflandırmada bir klasör numarası olmaya doğru hızla ilerliyoruz.

Seçimlere müdahale

Elektronik oy vermenin hayatımıza getireceği kolaylık yadsınamaz. Ancak güvenliği sorgulanabilir. Bugün bile kendi ayağımızla gidip oy verdiğimiz noktalarda yaşanabilen şaibelerin, elektronik ortamda çok daha hızlı ve kolay olacağı gerçeği bizi biraz daha ürkütmüyor mu? Siyasi güç elde edebilmek için çağlar boyunca liderlerin ve diktatörlerin nasıl yöntemlere başvurduğunu biliyoruz. Bunu bir de elektronik ortamda düşünün.

Medya kontrolü

Yukarıdaki tüm olayların bir şekilde gerçekleri yansıttığını, bir yerlerde yaşandığını ya da yaşanmasının olası olduğunu biz medya yoluyla öğreniyoruz. Peki ya medya bize bunları anlatmazsa? Ya medya bizi istediği yöne doğru kolayca çeker ve teknolojik tüm olanaklarını kullanarak gündemi bambaşka bir hale getirirse? Teknolojinin yayılımıyla medyanın bu gücünün arttığını tecrübe edebiliyoruz. Medya yönlendirmesinin kullanıldığımız teknolojiyle bize sızması, bizi kontrol etmesi zamanla kaçınılmaz olacak. Hem politik, hem sosyal, hem ahlaki, hem bireysel ve ailevi yapılarımız kolaylıkla etki altına alınacak. Evet, sizi duyuyorum, alınıyor da.

Hayalet piyasalar

Bugün BitCoin diye bir dijital kur var. Bu kur gerçek paranın güvenli olarak internet üzerinde çeşitli işlemlerde kullanılmasına olanak veriyor. Artık BitCoin’in küresel bir değeri de var. Bu değer üzerinden dijital borsa yaratıyor ve işlem görüyor. Daha önce sözünü ettiğimiz ‘Depp Web’ ya da diğer adıyla ‘Dark Web’ yani Karanlık İnternette buna benzer onlarca kur var. Güvenlik kuvvetlerinin, maliye birimlerinin hatta FBI’ın bile takip etmekte zorlandığı bu kurlar insan ticaretinden uyuşturucu ticaretine kadar her noktada kullanılıyorlar.

Son Söz

Bu yazdıklarım ve açıklamaya çalıştıklarım teknolojinin “karanlık tarafı” olarak değerlendirilebilir. Aydınlık taraflarının olmadığı anlamına gelmiyor elbette. Ancak unutmamamız gereken, her madalyonun iki yüzü olduğu ve sadece bizim için değerli olan tarafının ışığı gördüğüdür. Bu yüzlerden hangisini seçeceğimiz ise tamamen bize kalıyor. 

Stephen Hawking Yapay Zekaya Karşı İnsanlığı Uyardı: 100 Yıl Sonra Kıyamet

Kıyamet Nasıl ve Ne zaman Kopacak, İnsanlığa Ne Olacak? İşte 4 Bilimsel Teori

YORUMLAR