WhatsApp'ta İstenmeyen Kişileri Silme Rehberi
WhatsApp'ta istenmeyen kişileri silme nasıl gerçekleştirilir? İşte Android ve iOS işletim sistemine sahip olan akıllı telefonlarda yapılması gereken işlemler!
⚡ Önemli Bilgiler
- Android kullanıyorsanız WhatsApp'ta bir kişiyi silmek için WhatsApp'ı açtıktan sonra sağ alt köşedeki artı (+) simgesine basıp silmek istediğini kişiyi bulup üzerine basın. Ardından sağ üst köşedeki üç noktaya basıp "Kişiyi Görüntüle" seçeneğine dokunun. "Adres defterinde görüntüle" seçeneğini kullanıp üç noktaya basın ve "Sil" seçeneğine dokunun.
- iPhone kullanıyorsanız WhatsApp'ta bir kişiyi silmek için ekranın sağ üst kısmındaki artı (+) simgesine basıp silmek istediğiniz kişiyi bulun ve üzerine dokunun. Sohbet açıldıktan sonra isminin üzerine basın ve "Düzenle" seçeneğine basın. Ardından "Kişiyi sil" seçeneğine dokunun. Onay için son kez "Sil" seçeneğine basın.
- Kişiyi rehberden silmeden WhatsApp'tan kaldırmak istiyorsanız kullanıcıyı engelleyebilir ya da numarasını notlara kaydedip ileride tekrar ekleyebilirsiniz.
WhatsApp, istenmeyen kişileri silme işlemi için bir seçenek sunar. Bu seçenek sayesinde kişi listenizde yer alan kullanıcıları oldukça pratik ve hızlı bir şekilde silebilirsiniz. Bu yazıda hem iPhone hem de Android cihazlarda WhatsApp’ta istenmeyen kişileri nasıl silebileceğinizi öğreneceksiniz.
Dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan WhatsApp, kişi listenizi oluşturmak için varsayılan olarak akıllı telefonunuzun rehberini kullanmaktadır. WhatsApp’tan birini silerseniz o kişi akıllı telefonunuzun rehberinden de silinir.
Bu işlemi hem WhatsApp‘ı kullanarak hem de doğrudan akıllı telefonunuzun rehberini kullanarak gerçekleştirmek mümkündür. WhatsApp’ta istenmeyen kişileri nasıl sileceğiniz konusunda bir fikriniz yok ise bu makale size bunun tam olarak nasıl yapılacağını adım adım anlatmaktadır.
WhatsApp’ta istenmeyen kişileri silmek Android ve iPhone cihazlarda ufak tefek farklılıklar gösterebilmektedir. Peki, anlık mesajlaşma uygulamasında yer alan kişileri silme işlemi nasıl gerçekleştirilir? Gelin, bunu hem iPhone'larda hem Android telefonarda nasıl yapacağımızı hızlıca öğrenelim.
Android’de WhatsApp'taki Kişileri Silme Nasıl Yapılır?
- Akıllı telefonunuzda yüklü olan WhatsApp uygulamasını açın.
- Açılan sayfanın sağ alt köşesinde bulunan yeşil renkli artı (+) butonuna dokunun.
- Kişi listesi üzerinden silmek istediğiniz kişiyi bulun ve üzerine dokunun.
- Sağ üst köşedeki üç noktaya dokunun.
- "Kişiyi Görüntüle" seçeneğini seçin.
- Yeniden üç noktaya dokunun.
- "Adres defterinde görüntüle" seçeneğini seçin.
- Tekrar üç noktaya dokunun.
- "Sil" veya "Kişiyi sil" seçeneğine basın.
Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuz üzerinden istemediğiniz kişileri silme işlemi için ilk olarak popüler anlık mesajlaşma uygulamasını açmanız gerekiyor. Uygulama ekranının sağ alt köşesinde yer alan yeşil renge sahip butona dokunun. Bu buton, sizi WhatsApp kişi listenize yönlendirecektir.
Kişi listesi üzerinden silmek istediğiniz kişiyi bulun ve üzerine dokunun. Sağ üst köşede yer alan üç noktanın üzerine basın. Açılan menüden "Kişiyi Görüntüle" seçeneğine dokunun. Sağ üst köşede bulunan üç noktaya dokunun. "Adres defterinde görüntüle" yazısına dokunun. Bu bölümde ise tekrardan üç noktaya dokunun ve "Kişiyi sil" yazısına dokunun.
iPhone'da (iOS) WhatsApp'taki Kişileri Silme Nasıl Yapılır?
- WhatsApp uygulamasını açın.
- Ekranın sağ üst kısmında bulunan artı (+) butonuna dokunun.
- Silmek istediğiniz kişiyi bulun ve üzerine dokunun.
- Sohbet açıldıktan sonra isminin üzerine basın.
- "Düzenle" seçeneğine dokunun.
- "Kişiyi sil" seçeneğini seçin.
- "Sil" seçeneğine basarak işlemi onaylayın.
iPhone üzerinden istemediğiniz kişileri silmek için ilk olarak WhatsApp uygulamasını açın. Sağ üst bölümde yer alan kişi listesi butonuna dokunun. WhatsApp’ta silmek istediğiniz kişiyi bulun ve üzerine dokunun.
Kişinin üzerine dokunduğunuzda önünüze WhatsApp kişi listenizden silmek istediğiniz kişi ile olan sohbetiniz gelecektir. Sohbetin başında yer alan kişinin ismine dokunun. Açılan bölümün sağ üst köşesinde yer alan “Düzenle” yazısının üzerine dokunun.
Açılan sayfanın en altında “Kişiyi sil” seçeneği yer alacaktır. Bu seçeneğe dokunarak kişiyi hem WhatsApp kişi listenizden hem de akıllı telefonunuzun rehberinden silebilirsiniz.
Rehberde Olmayan Kişi WhatsApp'tan Nasıl Silinir?
- WhatsApp uygulamasını açın.
- Sağ alt köşedeki artı (+) simgesine basın.
- Rehberde olmayan kişiyi bulup onunla olan sohbeti açın.
- Üst kısımdan isminin üzerine dokunun.
- Sağ üst köşedeki üç noktanın üzerine basıp "Düzenle" seçeneğine basın.
- "Kişiyi düzenleyin" bölümünde sağ üst köşede yer alan üç noktanın üzerine dokunun.
- "Kişiyi Sil" seçeneğine basın.
Rehberde olmayan, doğrudan WhatsApp üzerinden kaydettiğiniz kişileri silmek aslında çok kolay bir işlemdir. Bunun için WhatsApp'ı açtıktan sonra sağ alt köşede yer alan nokta simgesine basıp rehberinizde kayıtlı olmayan kişiyi bulmanız ve üzerine basarak onunla olan sohbetinizi açmanız gerekiyor.
Sohbeti açtıktan sonra üst kısımdan onun üzerine basın, sağ üst köşedeki üç noktayı basıp "Düzenle" seçeneğine dokunun. Ardından "Kişiyi düzenleyin" bölümü açılacaktır. Burada da bir kez daha üç noktaya basın ve "Kişiyi sil" seçeneğine dokunun.
Rehberden Silinen Kişi Neden WhatsApp'tan Silinmiyor?
Telefon rehberinden birini silmeniz hâlinde o kişinin WhatsApp'tan kaybolmaması, senkronizasyon sürecinden kaynaklanan bir durumdur. Meta'nın mesajlaşma uygulaması, telefonun kendi rehber uygulamasından bağımsız çalışır. WhatsApp, telefon rehberini anbean taramak yerine belirli aralıklarla kontrol eder. Rehberde yapılan değişiklikler, WhatsApp'ın bir sonraki kontrolüne kadar geçerli hâle gelmez.
WhatsApp, sohbet listesini ve kişi bilgilerini daha hızlı yüklemek adına verileri önbelleğe kaydeder. Siz numarayı ana rehberden silseniz bile WhatsApp bilgiyi önbellek üzerinden çekmeye devam eder. Burada etkileşimli bir süreçten bahsetmek mümkün değil. Telefonunuzun rehber uygulaması, WhatsApp'a bir kişi silindiğide direkt sinyal göndermez. WhatsApp bizzat arka planda rehberi tarayarak son durumu öğrenir.
Kişiyi Rehberden Silmeden WhatsApp'tan Kaldırma Yöntemleri Neler?
WhatsApp'ta eğer rehber senkronizasyon seçeneğini etkinleştirdiyseniz ve uygulamanın rehberinize erişmesine izin veriyorsanız kişileri doğrudan telefonunuzun kendi rehber uygulamasından çeker. Eğer birini doğrudan WhatsApp'tan silerseniz o kişi telefon rehberinden de silinir. Bunun önüne geçmek adına aşağıdaki yöntemlere başvurabilirsiniz.
1. Kişiyi Engellemek
Kullanıcı ile olan sohbeti açıp sağ üst köşedeki üç noktaya basıp engelleme seçeneğine basarsanız numara rehberinizde kalmaya devam eder fakat karşı taraf size WhatsApp'ta hiçbir şekilde mesaj gönderemez. Profil fotoğrafı ve durum paylaşımlarını da göremezsiniz. O yüzden kişiyi engellemeden önce neler olacağını göz önünde bulundurmanızda fayda var.
2. Numarayı Notlara Kaydetmek
Numaranın geçici bir süreliğine kaybolması eğer sizin için sorun değilse ileride numaraya yeniden ulaşmanızı sağlayacak olan bir yönteme başvurabilirsiniz. Bu yöntemde yapmanız gereken tek şey numarayı notlar uygulamasına kaydetmektir. Artık her telefon zaten notlar uygulaması yüklü olarak geliyor. Yeni bir not oluşturup burada silinen kişinin numarasını yapıştırırsanız ona ileride istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
3. Numarayı SIM Karta Taşımak
Bir diğer yöntem, numarayı SIM karta taşımaktan geçiyor. Rehberden dışa aktarma seçeneğini kullanarak numarayı telefonun kendi hafızası yerine SIM kartına kaydedebilirsiniz. WhatsApp'ın eski sürümlerini kullanıyorsanız bu versiyonlarda SIM kartındaki kişiler okunmadığı için numara rehberde kalsa bile WhatsApp kişilerinde yer almayacaktır. Tabii, yeni sürümler için tavsiye edilen bir yöntem olmadığını belirtelim.
Sıkça Sorulan Sorular
WhatsApp'ta kayıtlı birini silince sohbet geçmişi silinir mi?
Hayır, birini WhatsApp ya da telefon rehberinden silmek, o kişiyle olan sohbet geçmişini silmez. Bunun için sohbeti ayrıca silmeniz gerekir.
WhatsApp'ta birini silince karşı taraf fark eder mi?
Hayır, WhatsApp'ta birini rehberinizden silerseniz karşı tarafa bildirim gitmez ama profil fotoğrafınızı sadece kişilerinize özel olarak ayarladıysanız fotoğrafınızı göremeyebilir. Benzer şekilde durum için de geçerli. Burada ya kendisini sildiğinizi ya da engellediğinizi düşünür.
Silinen kişileri iCloud/Google geri getirir mi?
Evet, iPhone kullanıyorsanız iCloud2da silinen kişileri geri getirebilirsiniz. Önceki bir kişi arşivi geri yüklemeniz yeterli. Google Kişiler de silinen kişileri 30 gün boyunca çöp kutusunda tutar. Buradan kolaylıkla yükleyebilirsiniz.
WhatsApp'ta engelleme silme yerine geçer mi?
Hayır, WhatsApp'ta engellemek ile silmek aynı şey değildir. Engellerseniz kişi size WhatsApp'tan mesaj gönderemez, sizi arayamaz ama rehberinizde kayıtlı kalır.