WhatsApp'la İlgili Merak Ettiğiniz Sorular ve Cevapları

WhatsApp her ne kadar kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir mesajlaşma uygulaması olsa da birçok farklı soruyu da beraberinde getiriyor.

WhatsApp'la İlgili Merak Ettiğiniz Sorular ve Cevapları

WhatsApp her ne kadar kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir mesajlaşma uygulaması olsa da birçok farklı soruyu da beraberinde getiriyor.

WhatsApp mesajlarım gitti mi?”, “WhatsApp mesajlarım okundu mu?”, “Bir başkası benim WhatsApp mesajlarımı okuyabilir mi?”, “WhatsApp gerçekten de güvenli mi?” ve benzeri birçok soru kullanıcıların kafasını hala karıştırmaya devam ediyor.

İşte bu yüzden WhatsApp ile ilgili merak ettiğiniz veya kafanıza takılabilecek olan tüm sorularınıza bu yazımız altında cevap vermeye çalıştık.

WhatsApp ile ilgili en çok sorulan soruları ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

WhatsApp üzerinden mesaj göndermek ücretsiz mi?

Evet.

WhatsApp üzerinden sevdiklerinize mesaj gönderirken internet paketiniz kullanılmaktadır. Bu nedenle herhangi bir şekilde ekstra mesaj ücreti ödemezsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir internet pakedine sahip olmak.

Kişilerimin WhatsApp’ta olduğumu bilmesini istemiyorum. Bu mümkün mü?

Hayır.

Herhangi bir kişiyi engelleseniz bile o kişinin listesinde yer almaya devam edeceğiniz için sizi daima görecektir. Herhangi bir kişinin listesinde gözükmemenin yegane yolu numaranızı o kişinin telefonundan silmektir. Ne yazık ki bunu uzaktan gerçekleştirmenin herhangi bir yolu bulunmuyor.

WhatsApp tüm bilgileri telefon rehberinizden çektiği için rehberinize eklediğiniz her isim WhatsApp listenizde çıkacaktır. Aynı şekilde karşı taraf da sizin telefon bilgilerinizi rehbere eklediğinde o kişinin WhatsApp listesinde yer alacaksınız.

WhatsApp’da görünmez olabilir miyim?

Evet.

Android cihazlarda mesajı okumadan önce Uçak Modunu aktif ederseniz veya WiFi ve hücresel veri akışını durdurursanız mesajı okuduğunuz bilgisi karşı tarafa gitmeyecektir.
İşlemi iPhone'da gerçekleştirmek için; WhatsApp'a giriş yapın > Hesap > Gizlilik > Son Görülme > Hiç Kimse seçeneğini aktif edin. Bu seçeneği seçtikten sonra işlemin yürürlüğe girmesi bir günü bulabiliyor.

Eski hattımı kullanan biri WhatsApp mesajlarıma veya kişi listeme erişebilir mi?

Hayır.

WhatsApp üzerinden atılan ve alınan her mesaj cihaz üzerinde saklanmaktadır. Eğer eski numaranız başka bir kullanıcıya verilirse veya eski hattınızı başkası kullanmaya başlarsa mesajlarınıza asla erişim sağlayamazlar. Sadece eski hattınıza atılan mesajlar o kişiye gitmeye başlar (elbette hat sahibi kişi mesajların kim tarafından gönderildiğini bilmeceyektir)

Bu tarz problemlerin önüne geçebilmek için bazı yöntemler mevcut;

  • Yeni hattınız üzerinden durum güncellemesi gönderin.
  • Toplu mesaj göndererek kişilerinizi durum hakkında bilgilendirin ve yeni numaranızı dikkate almalarını belirtin.
  • Hesabınızı silin. Hesabınızı silmek tüm sohbet geçmişinizi, ödeme bilgilerinizi ve katıldığınız WhatsApp gruplarından varlığınızı silecektir. Hesabınız bu işlemden sonra tamamen kullanılamaz olacaktır.

WhatsApp ücretli mi yoksa ücretsiz mi?

WhatsApp tamamen ücretsiz bir uygulama.

Facebook satın alması öncesinde ücretsiz olarak sunulduğu halde belirli bir süre sonunda ücretli olarak kullanılmaya devam eden WhatsApp, Facebook satın alması sonrasında tamamen ücretsiz olarak kullanıcılara sunuldu.

WhatsApp’ta reklam olacak mı?

Hayır.

WhatsApp’ı satın aldıktan sonra kullanıcılarına tamamen ücretsiz olarak sunan Facebook, WhatsApp üzerinde reklamlara yer vermiyor olsa da WhatsApp kullanıcılarının verilerini “Facebook ve Facebook şirketler ailesiyle” paylaştığı bir gerçektir. Bu noktada merak etmeyin; mesajlarınız, fotoğraflarınız veya videolarınız herhangi bir şekilde paylaşılmıyor.

WhatsApp’ın hesap bilgilerimi Facebook ile paylaşmasını engelleyebilir miyim?

Kısmen evet.

WhatsApp tarafından size sunulan gizlilik sözleşmesi altında yer alan bir maddeyi aktif ederek veya hesap ayarları bölümü altından WhatsApp verilerinizin Facebook ile paylaşılmasını engelleyebilirsiniz ama yine de Faceook’un bu işlemi tam anlamıyla yerine getirip getirmediğinden emin olamazsınız.

"WhatsApp’ın Facebook ile Bilgilerinizi Paylaşmasını Nasıl Engellersiniz?" Yazımıza göz atarak bu işlemi nasıl yapabileceğiniz konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

WhatsApp ile ücretsiz telefon görüşmesi yapabilir miyim?

Evet.

WhatsApp üzerinde yer alan arama seçeneği yardımıyla kişi listenizde yer alan arkadaşlarınızı ücretsiz olarak arayabilirsiniz. WhatsApp üzerinden yapacağınız telefon görüşmeleri, hattınız üzerindeki dakikalar veya kontörler yerine internet bağlantı paketinizi kullanmaktadır. WhatsApp arama özelliğini kullanabilmek için bir internet paketine sahip olmalı veya aktif bir kablosuz ağa bağlı olmanız gerekmektedir.

"WhatsApp Sesli Arama Nasıl Yapılır?" Yazımıza göz atarak konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

WhatsApp arama özelliğini devre dışı bırakabilir miyim?

Hayır.

WhatsApp üzerinde yer alan arama özelliğini devre dışı bırakmak maalesef mümkün değil.

WhatsApp mesajlarım okundu mu okunmadı mı? Anlamanın bir yolu var mı?

Kısmen evet.

Teknik olarak mesajlarınızın okunup okunmadığından asla tam olarak emin olamazsınız.

Gönderdiğiniz kişi mesajınızı açsa bile okumadan çıkma riski her zaman mevcut. Fakat WhatsApp'a getirilen çift tik işareti özelliği ile gönderdiğiniz kişinin mesajınızı en azından açtığını anlayabilirsiniz.

Unutmayın ki, karşı taraf mesajı açmış olsa bile okumayabilir veya mesajdan anında çıkabilir.

WhatsApp mesajları yanında yer alan işaretler ne anlama geliyor?

WhatsApp'taki işaretlerin ne anlama geldiğine bir göz atalım.

  • Saat ikonu: Göndermek istediğiniz mesaj henüz cihazınızdan çıkış yapmadı. Bunun sebebi Wi-Fi bağlantısındaki bir problem olabilir. Bu aşamada mesajı göndermekten vazgeçip silebilirsiniz.
  • Gri renkli tek tik: Mesajınızın WhatsApp sunucularına ulaştığını gösterir. Alıcı kişi bu aşamada mesajınıza henüz erişim sağlayamayacaktır.
  • Gri renkli çift tik: Mesajın alıcının cihazına ulaştığını gösterir. Mesaj ulaşmış olsa bile kişi mesajı henüz okumamış olacaktır.
  • Mavi renkli çift tik: Mesajınızın sağlıklı bir şekilde iletildiğini ve alıcı tarafından açıldığını gösterir.

WhatsApp’ta birini engellersem bundan haberi olur mu?

Evet

Engellediğiniz kişinin size attığı mesajlar daima gri renkli tek tik işaretiyle (yani size hiç ulaşmamış gibi) gösterilir. Elbette bunun başka sebepleri de olabilir ama bir süre sonra emin olun ki engellediğiniz kişi acı gerçekle karşılaşacaktır.

"WhatsApp Kişi Engelleme ve Engel Kaldırma Nasıl Yapılır?" Yazımızı okuyarak WhatsApp’ta birini nasıl engelleyebileceğinizi veya engellediğiniz kişinin engelini nasıl kaldırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

WhatsApp’ta birinin beni engelleyip engellemediğini anlayabilir miyim?

Evet

"WhatsApp'ta Engellendiğimi Nasıl Anlarım?" Yazımıza göz atarak konuyla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

WhatsApp son görülme özelliğini kapatabilir miyim?

Evet

Menü Tuşu - Ayarlar – Hesap – Gizlilik altında yer alan “Son Görülme” sekmesi yardımıyla son görülme tarihinizi kapatabilirsiniz.

Dahil olduğum bir WhatsApp grubunu sessize alabilir miyim?

Evet.

Grupları sessize alsanız bile mesajlar gelmeye devam edecektir. Yalnızca mesajlar bildirim olarak gösterilmeyeceği için rahatsız edilmiş olmayacaksınız. Herhangi bir grubu sessize almak için ekranın yukarısında yer alan grup ismine tıklayın ve açılan menüden sessize alma seçeneğini aktif edin.

WhatsApp grubuna yeni katılan biri eski mesajları okuyabilir mi?

Hayır.

Herhangi bir gruba yeni katılan kişi sadece girdiği andan sonraki mesajları okuyabilir. Öncesinde atılmış olan mesajlara asla ulaşamaz.

WhatsApp’da kullandığım telefon numarasını değiştirebilir miyim?

Evet

Hem Android hem de iOS cihazlarınız üzerinde WhatsApp, Menü Tuşu - Ayarlar - Hesap - Numarayı Değiştir seçeneğine tıkladıktan sonra ilgili talimatları takip ederek, hızlı ve kolay bir şekilde telefon numaranızı değiştirebilirsiniz. Yeni telefon numaranızı onayladıktan sonra, tüm sohbet geçmişiniz, gruplarınız ve kişileriniz otomatik olarak yeni telefon numaranıza tanımlanacaktır.

Gönderdiğim bir fotoğrafı veya videoyu silersem karşı tarafın cihazından da silinir mi?

Hayır.

Böyle bir durum mümkün değil. WhatsApp üzerinden gönderilen fotoğraflar ve videolar otomatik olarak cihaza kaydediliyor.

WhatsApp otomatik fotoğraf ve video indirme özelliğini kapatabilir miyim?

Evet.

WhatsApp, tarafınıza gönderilen fotoğraf ve videolara hızlı bir şekilde erişim sağlamanız amacıyla, varsayılan olarak tüm medya dosyalarını otomatik olarak indirilecek şekilde ayarlamıştır. Eğer internet kotanızın bu nedenle bitmesini istemiyorsanız Menü Tuşu – Ayarlar – Veri Kullanımı sekmesine giderek ilgili ayarları kolayca yapabilirsiniz.

WhatsApp verilerimi geri yüklememe yardımcı olabilir mi?

Hayır.

Göndermiş olduğunuz mesajlar, fotoğraflar veya videolar WhatsApp sunucuları üzerinde yer almamaktadır. Bu nedenle eğer siz verilerinizi yedeklemediyseniz, herhangi bir şekilde bu verilere tekrar ulaşamazsınız.

WhatsApp mesajlarımı saklayabilir miyim?

Evet.

Saklamak istediğiniz mesajlarınızı, ilgili sohbet penceresinin sağ üstünde yer alan ayarlar menüsü altında bulunan Menü Tuşu - Diğer – Sohbeti Gönder sekmesi yardımıyla istediğiniz e-posta adresine yönlendirerek saklayabilirsiniz.

WhatsApp verilerimi yedekleyebilir miyim?

Evet.

Tüm WhatsApp verilerinizi Google Drive üzerine kolayca yedekleyebilirsiniz. Bunun için Menü Tuşu – Ayarlar – Sohbet – Sohbet Yedeği menüsü altında yer alan Google Drive’a yedekle butonuna dokunduktan sonra ilgili ayarları yaparak verilerinizi Google Drive’a yedekleyebilirsiniz.

WhatsApp’a şifre koyabilir miyim?

Hayır.

WhatsApp üzerinde herhangi bir şifre sistemi mevcut değildir ama üçüncü parti uygulamalar yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

WhatsApp’a arkadaşlarımı davet edebilir miyim?

Evet.

WhatsApp aracılığıyla arkadaşlarınızla sohbet edebilmek için, herkesin telefonuna uygulamayı kurmuş ve numarasını doğrulamış olması gerekmektedir. Henüz WhatsApp kullanmayan arkadaşlarınızı WhatsApp üzerinde yer alan Arkadaşına Öner / Davet özelliği yardımıyla SMS veya e-posta yoluyla WhatsApp’a davet edebilirsiniz.

WhatsApp mesaj stilini değiştirebilir miyim?

Evet.

WhatsApp üzerinde yazdığınız mesajların stilini değiştirebilirsiniz. Seçtiğiniz mesajları kolayca kalın, italik veya üstü çizili yapabilirsiniz.

  • WhatsApp’ta mesajı italik yapmak için mesajın başına ve sonuna alt çizgi ekleyin: _mesaj_
  • WhatsApp’ta mesajı kalın yapmak için mesajın başına ve sonuna yıldız ekleyin: *mesaj*
  • WhatsApp’ta mesajı üstü çizili yapmak için mesajın başına ve sonuna yaklaşık işareti ekleyin: ~mesaj~

WhatsApp grup sohbetlerinde bir kişiden özel olarak bahsedebilir miyim?

Evet.

Bahsetme (mention) özelliği sayesinde grup sohbetlerinde yer alan bir kişi özel olarak belirtebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey “@” simgesi yazmanız ve çıkan listeden bahsetmek istediğiniz kişiyi seçmenizdir.

WhatsApp grup sohbetlerini silebilir miyim?

Kısmen evet.

WhatsApp üzerinde yer alan bir grup sohbetini silebilmenin tek yolu o grubun yöneticisi olmaktır. Sonrasında gruptaki tüm kişileri gruptan çıkarmalı ve ardından gruptan siz de çıkmalısınız. Sonrasında grubu sil seçeneğini kullanabilirsiniz. Eğer grup yönetici siz değilseniz grup sohbetlerini maalesef silemezsiniz.

WhatsApp sohbet seslerini mesaj alıp gönderirken kapatabilir miyim?

Evet.

WhatsApp sohbet sesleri varsayılan olarak açıktır ve sohbet seslerinin yüksekliğini telefonunuzun bildirim sesi yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Mesaj seslerini tamamen kapatmak için Menü Tuşu – Ayarlar – Bildirimler – Sohbet Sesleri menüsünü ziyaret edin ve sesi kapatmak için onay kutusunda yer alan işareti kaldırın.

WhatsApp dilini değiştirebilir miyim?

Kısmen evet.

WhatsApp telefonunuz etkinleştirildiği sırada kullanılan varsayılan dili kullanmaktadır. Bu nedenle telefonunuzun dilini değiştirmediğiniz sürece WhatsApp dilini değiştirmeniz için bir seçenek yoktur. İsterseniz telefon dilini değiştirerek WhatsApp dilini de değiştirebilirsiniz.

WhatsApp hesabımı silebilir miyim?

Evet.

WhatsApp hesabınızı silmek için Menü Tuşu – Ayarlar – Hesap – Hesabımı Sil menüsü altına giriş yaparak telefon numaranızı uluslararası koduyla birlikte yazıp Hesabımı Sil’e dokunmalısınız.

WhatsApp APK’sını indirmek zararlı mıdır?

Kısmen evet.

WhatsApp resmi web sitesi üzerinde uygulamasının APK sürümü de yer almaktadır. Buradan uygulamanın APK dosyasını indirmenizde herhangi bir sakınca yoktur ama güvenmediğiniz farklı kaynaklar üzerinden uygulamanın APK dosyasını indirmek her zaman güvenli olmayabilir.

WhatsApp arama geçmişini silebilir miyim?

Evet

Arama geçmişi üzerinde yer alan kişilerden birinin üzerine tıklayarak arama ayrıntılarını görüntüleyebilir ve üst tarafta yer alan menüye dokunduktan sonra “Arama listesinden sil” seçeneği yardımıyla kişiye ait arama kaydını silebilirsiniz.

WhatsApp arka planını değiştirebilir miyim?

Evet

Menü Tuşu - Ayarlar – Sohbetler – Duvar Kağıdı sekmesi yardımıyla WhatsApp üzerinde kullandığınız arka plan temasını kolayca değiştirebilirsiniz.

WhatsApp bildirim ışıklarının rengini değiştirebilir miyim?

Evet

Menü Tuşu – Ayarlar – Bildirimler – Işık sekmesi yardımıyla WhatsApp’ın bildirim ışıklarının rengini değiştirebilirsiniz.

WhatsApp’da kişilere özel zil sesi atayabilir miyim?

Evet

Kişi listenizde yer alan bir arkadaşınızın konuşma penceresi açıkken, sağ üst tarafta yer alan Menü Tuşu – Kişiyi Görüntüle sekmesi yardımıyla kişinin profil sayfasını açtıktan sonra “Özel Bildirimler” butonuna dokunarak ilgili zil sesi atama ayarlarını gerçekleştirebilirsiniz.

YORUMLAR