WinRAR'la Dosya Şifreleme Nasıl Yapılır?

WinRAR dosya şifreleme işlemi nasıl yapılır? Eğer sıkıştırdığınız dosyaları sadece belirli kişilerin görmesini istiyorsanız dosya şifreleme tam da size göre!

WinRAR, dosya şifreleme işleminin yapılabilmesine imkân tanıyor. Dünya genelinde milyonlarca bilgisayar kullanıcısı tarafından kullanılan popüler program üzerinden dosyalarınıza çok kolay bir şekilde şifre ekleyebilmeniz mümkün. Bu yazıda WinRAR şifre koyma işleminin nasıl yapılacağını açıkladık.

Bilgisayarınızdaki sıkıştırılmış dosyaları kimsenin görmesini istemiyorsanız ya da internete yüklediğiniz bir arşivin yalnızca belirli kişiler tarafından ulaşılabilir olmasını istiyorsanız arşiv dosyası şifreleme özelliği tam da size göre.

Dünya çapında çok büyük bir popülerliğe sahip olan program sayesinde diğer kişilerin görmesini istemediğiniz dosyalara parola ekleyebilirsiniz. Böylece söz konusu dosyaya yalnızca siz erişebilirsiniz.

WinRAR, zip yapma dahil birçok özelliğe sahip. Bu özelliklerden bir tanesi de parola eklemedir. Peki, WinRAR isimli hizmette yer alan parola ekleme özelliğini kullanabilmek için hangi adımları uygulamak gerekiyor?

WinRAR Dosya Şifreleme Adımları Neler?

  • Klasöre sağ tıklayın.
  • Bu klasöre sağ tıklayın ve 'Arşive Ekle' butonuna basın.
  • Üst kısımda yer alan 'Gelişmiş' sekmesine tıklayın.
  • 'Parola Ayarla' butonuna basın.
  • İstediğiniz şifreyi girin.
  • 'Tamam'a basın ve devam edin.

Arşiv dosyalarının yalnızca belirli kişiler tarafından görülebilmesini istiyorsanız öncelikle WinRAR uygulamasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Bunu, hemen yukarıda bulunan bağlantıya tıklayarak sitemiz üzerinden hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun ardından indirdiğiniz dosyayı kurmayı ihmal etmeyin.

Diğer kişilerin görmesini istemediğiniz dosyaya parola ekleyebilmek için ilk olarak klasöre sağ tıklayın. Bu işlemin ardından bir pencere açılacak. Açılan pencere üzerinden "Arşive Ekle" butonuna basın. Daha sonra üst kısımda konumlanan "Gelişmiş" sekmesine tıklayın.

Gelişmiş sekmesini görüntülemeniz hâlinde çeşitli ayarlar ile karşılaşacaksınız. Bir sonraki aşamaya geçmek için "Parola Ayarla" butonuna tıklayın. Bu kısımda klasör için bir şifre belirleyin. Parola belirleme işlemini gerçekleştirdikten hemen sonra "Tamam" butonuna basın.

Yukarıdaki adımları uygulayarak dosyalarınızı başarılı bir şekilde şifreleyebilirsiniz. Tüm bu adımların ardından arşive erişmek isteyen kullanıcılar sizin belirlediğiniz parolayı kullanmak durumunda kalacaklar. Eğer ellerinde parola yoksa, bu arşive ve dosyalara erişemeyecekler.

WinRAR Nedir, Ne İşe Yarar?

Dosya sıkıştırma programı olarak kullanılan Winrar, belgelerin dijital ortamda saklanmasını sağlayan bir yazılımdır. Eugene Roshal yazılımın ilk geliştiricisidir. Yazılımın geliştirilmesi için Roshal’ın ekibine daha sonra Alexander Roshal da dahil edilmiştir. Türkçe de dahil olmak üzere sayısız dilde kullanıcılara sunulan yazılım, dosyaları sıkıştırma yanında dosya boyutunu küçülterek arşivleme yapan etkili bir araçtır.

Günümüzde internetten indirilen birçok dosya, sıkıştırılmış dosya olarak karşımıza çıkıyor. Bu dosyaları kullanabilmek veya açabilmek için de bilgisayarda dosya sıkıştırma programı Winrar’ın yüklenmiş olması gerekiyor. Mevcut dosyaları sıkıştırıp saklama yanında internetten indirilen sıkıştırılmış dosyaları açıp kullanmak için ihtiyaç duyulan bir program olan Winrar, birçok faydası ile kullanıcının işini kolaylaştırıyor.

Onlarca işletim sistemi tarafından desteklenen RAR formatını kullanabilmek için yapılmış bir program olan Winrar’a neden ihtiyaç duyulduğunu şu şekilde sıralayalım:

Bilgisayarda bulunan dosyaların güvenliği her zaman önemli bir konu olmuştur. Dosyaları sıkıştırıp arşivlemek güvenlik açısından kullanıcı için her zaman avantajdır. Dosyalar sabit bir şifre ile sıkıştırıldığında bir virüs tehlikesine karşı açık dosyalara göre çok daha güvendedir.

Sıkıştırılmış ve şifrelenmiş dosyaların diğer dosyalara göre bir virüs tarafından yapısının bozulması çok daha zordur.

WinRAR'da En İyi Sıkıştırma Yöntemi Hangisidir?
NASIL YAPILIR

WinRAR'da En İyi Sıkıştırma Yöntemi Hangisidir?

WinRAR ile en iyi sıkıştırma yöntemi nedir? Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, yetersiz depolama alanı sorunu hiç peşimizi bırakmayacak gibi görünüyor.

Bu yazıda dünyanın en popüler programları arasında yer alan WinRAR üzerinden dosyalara nasıl parola ekleyebileceğinizi açıkladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR