Çin İlk Mars Örneklerini Dünya'ya NASA'dan Önce Getirmeyi Amaçlıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi, NASA'nın Mars'tan ilk uzay örneklerini Dünya'ya getirme planını daha önce tamamlamayı amaçlıyor. İşte detaylar!

Çin İlk Mars Örneklerini Dünya'ya NASA'dan Önce Getirmeyi Amaçlıyor

Çin, NASA'nın imrenilen başarısını gerçekleştirmeyi planlamasından iki yıl önce yani 2031'de Mars'tan Dünya'ya ilk kaya örneklerini getirmeyi hedefliyor. SpaceNews'in bildirdiğine göre iddialı Tianwen-3 görevi, Çin'in şu anki Mars yörünge ve gezici misyonunun baş tasarımcısı Sun Zezhou tarafından bu hafta özetlendi.

Mars kaya örneklerinin toplanmasını ve teslim edilmesini sağlamak için Çin, 2028 yılının sonlarında başlayıp, örneklerin Temmuz 2031'de Dünya'ya teslim edilmesiyle sona erecek bir görevde Kızıl Gezegene bir uzay aracı fırlatmayı planlıyor. Daha dar zaman çerçevesinin nedeni, Çin'in NASA'nın daha karmaşık planının aksine, tek bir Mars inişini ve daha basit bir örnek toplama sürecini tercih ediyor olmasından kaynaklanıyor.

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) geçen yıl, Mars'a ulaşma ve yüzeye bir gezici yerleştirme teknolojisine sahip olduğunu gösterdi. Tabii planlanan görev numunelerin Dünya'ya geri gönderilmesi, malzemeyi bir çıkış aracında uzaya geri gönderebilmek, onu Dünya'ya bağlı bir uzay aracına aktarmak, Dünya'ya geri dönmek ve zemine son iniş için örnekleri içeren bir kapsülü bırakmak dâhil olmak üzere birçok süreçten geçiyor.

Çin İlk Mars Örneklerini Dünya'ya NASA'dan Önce Getirmeyi Amaçlıyor

Mars'tan Getirilen Örnekler Gelecek İçin Oldukça Önemli Olabilir

CNSA ve NASA görevleri son derece karmaşık ve her iki uzay ajansı da herhangi bir aşamada işlerin ters gitme potansiyeli olduğunun gayet iyi farkında oldukları için büyük miktarda araştırma ve test gerektiriyor.

Yine de bilim insanları için örnekleri Dünya'ya başarıyla ulaştırmanın ödülleri çok büyük olabilir. Mars'tan gelen materyalleri incelemek için gelişmiş laboratuvar ekipmanlarını kullanma fırsatı, Kızıl Gezegen'de herhangi bir yaşam biçiminin var olup olmadığını belirleme konusunda önemli imkânlar sunuyor. Böyle bir keşif, bilim insanlarının burada, kendi gezegenimizde yaşamın kökenine dair bazı gizemleri çözmesine yardımcı olabilir.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu görevde Çin, NASA'nın önüne geçebilir mi? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR