Mars Helikopteri Ingenuity'den Yeni Video Paylaşıldı

NASA, Mars helikopteri Ingenuity'den Mars'ın yüzeyini gösteren yeni bir video paylaştı. Video Mars'ın çarpıcı yüzeyini ve havasını gözler önüne seriyor.

Mars Helikopteri Ingenuity'den Yeni Video Paylaşıldı

Ingenuity helikopteri Mars'taki toz ve soğukla ​​başa çıkmakta zorlanıyor olabilir ancak hâlâ Dünya'ya paha biçilmez veriler gönderiyor. Geçtiğimiz günlerde NASA bilim insanları, helikopterin hızla ilerlerken Mars yüzeyinin görünümünü gösteren çarpıcı bir video oluşturmak için bugüne kadarki en uzun uçuşundan alınan görüntüleri bir araya getirdi.

Video, helikopterin 8 Nisan'da gerçekleşen 25. uçuşunu gösteriyor. Bu uzun uçuş, helikopterin Güney Séítah bölgesinden çıkmasına ve Perseverance keşif aracının eski yaşam belirtilerini aramak için gittiği deltaya doğru hareket etmesine yardımcı oldu. Helikopterin keşif aracına nispeten yakın durması gerekiyor bu yüzden Ingenuity ekibi, güvenli bir iniş bölgesine ulaşmak için kısa bir uçuş yapmaya karar verdi.

NASA Görüntüleri Nasıl Videoya Döktü?

Video teknik anlamda Ingenuity'nin, helikopterin otonom uçuş sisteminde kullandığı siyah beyaz navigasyon kamerasından alınan görüntüler kullanılarak oluşturuldu. NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda görev yapan usta pilotlar, helikopterin nereye gitmesini istediklerini planladı ve ardından komutları iletti.

Kamera, helikopter havalandıktan bir saniye sonra görüntüleri kaydetmeye başlıyor ve hızla ince Mars havasına yükseliyor. Helikopter 33 feet (10 metre) yüksekliğe ulaştığında havadaki kum dalgalanmaları ve aşağıdaki küçük kayaların hareketlenmesi de videoda görünebiliyor. Helikopter toplamda 2 bin 310 feet hızla uçarken, uçuşun videosu helikopterin hareket hâlinde olduğunu göstermek için beş kat hıza ulaştı.

YORUMLAR