Yeni Bir Windows Zararlı Yazılım Daha Keşfedildi!

Bitdefender'dan araştırmacılar, yeni bir Windows zararlı yazılım hakkında bilgisayar kullanıcılarını uyardı. Peki, yazılım nasıl bulaşır ve neler yapabilir?

Bitdefender araştırmacıları tarafından yeni bir Windows zararlı yazılım tespit edildi. Bu yazılım, kullanıcıların finansal bilgileri de dahil olmak üzere hassasiyet değeri çok yüksek bilgilerini hedeflemek için arka kapı oluşturabiliyor.

Yazılımın kullanım amacı, bilgisayar korsanına göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin bir siber suçlu cihazı kripto para madenciliğinde isterken başka birisi kurbanın finansal bilgilerini ele geçirerek doğrudan parasını çalmayı isteyebiliyor.

Hackerlar Eski Siber Saldırı Yöntemlerine Geri Döndü
GÜVENLİK

Hackerlar Eski Siber Saldırı Yöntemlerine Geri Döndü

Bilgisayar korsanları yeniden eski siber saldırı yöntemlerini kullanmaya başladı. Kaspersky uzmanları, ilk olarak Güneydoğu Asya'da tespit edilen nadir ve geniş ölçekli bir gelişmiş kalıcı tehdit (APT) kampanyasına karşı kullanıcıları uyardı.

Peki, siber güvenlik araştırmacılarının MosaicLoader ismini verdiği kötü amaçlı yazılım ile neler yapılabiliyor?

Windows Zararlı Yazılım MosaicLoader ile Yapılabilecekler

  • Bilgisayar korsanı, MosaicLoader ile isterse kurbanın cihazına herhangi bir dosya yükleyebilir ve yükleme işlemi sırasında kurban bütün olup bitenden habersiz olur.
  • Kurbanın cihazına daha fazla kötü amaçlı yazılım yükleme işlemini otomatikleştirebilir. Bu da kurbanın her geçen gün daha fazla kötü amaçlı yazılımın tehdidi altında kalmasına yol açabilir.
  • Yazılımı kullanan kişi, kurbanın çerezlerini kontrol altına alabilir.
  • Mağdurun cihazı, kripto para madenciliği için kullanılabilir.
  • Bilgisayar korsanı isterse herhangi bir hedefe saldırı düzenlemek için cihazı zombi bilgisayara dönüştürerek botnet ağı elde edebilir.

MosaicLoader Bilgisayara Nasıl Bulaşır?

Siber güvenlik araştırmacılarına göre MosaicLoader büyük bir çoğunlukla arama motorlarına ve sosyal medya platformlarına verilen ücretli reklamlar yüzünden indiriliyor. Bu reklamların vadettiği yazılım tahmin edilebileceği üzere başka bir yazılım ancak cihaza indirilen yazılım reklamda vadedilen yazılım olmuyor. Kurban, cihazına yazılımı indirdiğinde aslında bilgisayarında her şeyin yapılmasına izin veren kötü amaçlı bir yazılım yer almış oluyor.

Reklamlarla tanıtılan yazılımlar çoğunlukla kırılmış yazılımlardan oluşuyor. Örneğin dünyada en çok kullanılan ücretli yazılımlardan birinin yasa dışı yollarla ücretsiz hale getirilmiş versiyonunu arama motorunda arattığınız zaman karşınıza kötü amaçlı kişiler tarafından hazırlanmış bir yazılım çıkıyor ve bunu indirdiğiniz zaman yukarıda sıralanan maddelerdeki yapılabileceklerin tamamının yapılmasına izin vermiş oluyorsunuz.

MosaicLoader'dan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

  • Her bağlantıya, reklama tıklamayın.
  • Sosyal medyada, arama motorunda görüp tıkladığınız bağlantılarda yer alan şüpheli yazılımları indirmeyin.
  • Korsan yazılımdan uzak durun. Bu yazılımlar çoğunlukla yeni kurbanlar yaratmak için geliştirilmiş yazılımlardan oluşur. Bunları indirirseniz bilgisayarınızı riske atmış olursunuz.

YORUMLAR