Android'de Pop-up Reklamlar Nasıl Engellenir?

Android telefonlarda pop-up reklamları engelleme işlemi için birden fazla yöntem bulunuyor. Peki, pop-up reklamlar nasıl engellenir? İşte yapılması gerekenler!

Pop-up reklamlar bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda deneyimi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Peki, Android’de Pop-up reklamlar nasıl engellenir? Bu sorunun yanıtını merak eden kişiler için bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehbere göz atabilir ve söz konusu işlemin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Pop-up reklamlar, yani diğer adıyla açılır pencere reklamları internetteki pek çok sitede sıklıkla kullanılıyor. Reklamları kapatma butonlarına tıkladığınızda, herhangi bir sayfaya erişmeye çalıştığınızda ya da direkt olarak internet sayfalarına girdiğinizde karşınıza çıkan bu reklamlar, mobil platformda da uygulamalardan kaynaklı karşımıza çıkabiliyor.

Tarayıcılarda Pop-up Reklamları Engelleme

  • Chrome'u açın.
  • Ayarlar sayfasını görüntüleyin.
  • "Site ayarları" kategorisine girin.
  • "pop-up'lar ve yönlendirmeler" bölümünü açın.
  • "pop-up'lar ve yönlendirmeler" özelliğini etkinleştirin.

Android platformunda varsayılan internet tarayıcısı olarak Google Chrome kullanıldığından ve kullanıcıların büyük bir kısmı Chrome’u tercih ettiğinden açılır pencereleri bu tarayıcıda devre dışı bırakmak mantıklı olacaktır.

Chrome tarayıcısını başlattıktan sonra sağ üst köşedeki üç noktalı menü düğmesine dokunun ve ardından Ayarlar > Site Ayarları adımlarını izleyin. Açılan listede "pop-up'lar ve yönlendirmeler" bölümüne girin ve ardından söz konusu özelliği atkif hâle getirin.

Uygulayabileceğiniz bir diğer adım da Veri Tasarrufu özelliğini etkinleştirmektir. Bu özelliğin temek amacı, web sitelerini görüntülemek için kullandığınız mobil veri miktarını azaltmak olsa da web sitelerindeki bazı gereksiz özellikleri kaldırdığından işe yarayacaktır. Veri tasarrufunu etkinleştirmek için Chrome Ayarları > Veri Tasarrufu adımlarını izleyebilirsiniz.

Chrome tarayıcısını kullanmıyorsanız, pop-up’ları engellemek için mükemmel bir seçenek sunan Opera’yı deneyebilirsiniz. İnternet sitelerindeki açılır pencereleri ve diğer sinir bozucu içerikleri otomatik olarak engelleyen Opera, gerçekten başarılı sonuç veriyor.

Uygulamalardaki Pop-up Reklamları Engelleme

Yüklediğiniz uygulamalarda açılan pop-up’lar hala görüntülenmeye devam ediyor. Cihazınızda bulunan bir oyun veya uygulamada pop-up reklamlar çıkıyorsa, ilk düşünmeniz gereken şey; bu reklamların uygulamayı kullanmaya değer olup olmadığına karar vermek. Eğer gereksiz veya alternatifi olan bir uygulama ise uygulamayı silebilirsiniz.

Uygulama ve oyunları reklamsız bir şekilde kullanmak istiyorsanız, geliştiricilerin sunduğu Pro veya reklamsız sürümleri satın almayı düşünebilirsiniz ancak, ne yazık ki bu imkanı her geliştirici sunmuyor. Son çözüm yolu ise, eğer uygulama internet bağlantısına ihtiyaç duymuyorsa Wi-Fi veya mobil veriyi kapatarak reklamların önüne geçebilirsiniz.

Bilinmeyen Kaynaklarda Pop-up Reklamları Kaldırma

Herhangi bir uygulamayı kullanırken görünen pop-up reklamlar gerçekten sinir bozucu olabiliyor. Bu reklamların genellikle hangi uygulamalardan geldiği bilinmediğinden, biraz kafa karıştırıcı olabilir. Bunun önüne geçebilmek için uygulamanız gereken adımlar mevcut.

Uygulamaların Play Store’daki kullanıcı yorumlarını okumadan yüklememeniz en basit çözüm olacaktır. Bunun dışında, akıllı telefonunuzun Ayarlar > Uygulamalar > Gelişmiş > Diğer uygulamalar üzerinde görüntüleme adımlarını izlemeniz gerekiyor.

Burada, yüklemiş olduğunuz uygulamaları görebiliyor ve onları kullanmadığınız zamanlarda bile diğer uygulamaların üstünde görüntülenmesini ayarlayabiliyorsunuz. Yani, reklamların açılmasına sebep olduğunu düşündüğünüz uygulamaların üstüne tıklayarak bu seçeneğin aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

İstenmeyen Pop-up Reklamlar Nasıl Kaldırılır?

Eğer rehberimizde yer alan yöntemleri uyguladığınız takdirde pop-up reklamlar çıkmaya devame diyorsa antivirüs uygulaması ile tarama yapabilirsiniz. Antivirüs uygulamaları sisteme bulaşmış olan zararlı yazılımları tespit eder ve temizler.

Bildirim Çubuğundaki Reklamlar Nasıl Kapatılır?

Bildirim çubuğu reklamları teknik olarak pop-up reklamlar olarak sayılmaz fakat bildirim çubuğundaki reklamlar da bir sorun teşkil ettiğinden önlem almanız gerekebilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda, ilgili reklamın üzerine basılı tuttuktan sonra Uygulama bilgileri butonuna tıklayarak reklamın hangi uygulamadan geldiğini öğrenebilirsiniz.

Bir başka seçenek de, yüklediğiniz uygulamaların bildirimlerini kapatmanız yönünde olacaktır. Android ayarlarında Uygulamalar menüsünden bildirim seçeneklerini kapatabilir ya da uygulama içerisinde yer alan Ayarlar sayfasından çeşitli bildirim seçeneklerini devre dışı bırakabilirsiniz.

Kötü Amaçlı Reklamlar Nedir ve Nasıl Engellenir?
İNTERNET

Kötü Amaçlı Reklamlar Nedir ve Nasıl Engellenir?

Kötü amaçlı bir reklamın normal bir reklam ile tamamen aynı biçimde görünebildiğini biliyor muydunuz? Siber suçlular, web sitesi sahiplerine ve web sitesinin ziyaretçilerine zarar vermek için yeni yöntemler aramakta ve kötü amaçlı yazılımlar üzerinde sürekli olarak geliştirmeler yapmaktadır.

YORUMLAR