iPhone ve iPad İçin En İyi Artırılmış Gerçeklik (AR) Oyunları

iPhone ve iPad'de oynanabilen en iyi artırılmış gerçeklik (augmented reality, AR) oyunlarını listeledik.

Pokemon GO, Apple cihazlarda oynanabilen en popüler artırılmış gerçeklik oyunu ancak tek değil. iPhone ve iPad cihazınızda oynarken kendinizi içinde hissedeceğiniz en iyi artırılmış gerçeklik (augmented reality) oyunlarını bu blog yazımızda bulacaksınız.

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality ya da kısa adıyla AR), Apple’ın son etkinliklerinde dile getirdiği, dikkat çektiği konulardan biri. Sadece eğlence, oyun tarafında değil, günlük hayatta hepimize fayda sağlayabilecek bir teknoloji olan artırılmış gerçeklik, yeni iOS sürümü iOS 11’in yayınlanmasıyla birlikte daha da önem kazandı. Bir çok geliştirici oyunlarına artırılmış gerçeklik modu ekledi, bazıları sadece artırılmış gerçekliğe odaklanan yapımlarla karşımıza çıktı, bazı ünlü isimler artırılmış gerçeklik tabanlı uygulamalarını tanıttı. Bu blog yazımızda artırılmış gerçekliğin eğlence kısmına yani oyunlara değineceğiz.

Ülkemizde hala oynanabilir olmamasına rağmen popülaritesi düşmeyen nadir mobil oyunlardan Pokemon GO, bildiğiniz üzere bir artırılmış gerçeklik oyunu ancak iOS platformunda çok daha keyif alarak oynayacağınız AR oyunlar mevcut. Eminiz ki; AR destekli oyunların sayısı günden güne artacaktır. Lafı fazla uzatmadan hem iPhone hem de iPad’de oynanabilen birbirinden kaliteli, eğlenceli artırılmış gerçeklik (AR, Augmented Reality) oyunlara geçiyorum.

The Machines:

Artırılmış gerçeklik destekli iPhone ve iPad oyunları listemizde ilk sırayı The Machines alıyor. Listenin üst sırasında yer vermemizin sebebi; Apple’ın etkinliğinde sahne alan bir oyun olması. Çok oyunculu (multiplayer) oynama seçeneği sunan ilk artırılmış gerçeklik oyunu olarak tanıtılan The Machines’de robotlar birbiriyle kapışıyor. Yetenek, stratejik düşünme, becerilerin öne çıktığı oyunda görseller de etkileyici.

Zombie Gunship Revenant AR:

Termal kamera grafikleriyle kendisine çeken zombi oyununda türlü silahlarla (füze, sniper pod, gatling silahı vs) donatılmış bir savaş helikopterini kontrol ediyorsunuz. Tepeden zombilerle dolu alanları kan gölüne çeviriyorsunuz. Zombilerin sonunun gelmemesi oyunu belli bir noktadan sonra sıkıcı yapsa da şu an için artırılmış gerçeklik destekli oynayabileceğiniz en iyi; daha doğrusu tek zombi oyunu. Bu arada oyunun ücretsiz indirilebilir olduğunu, hem iPhone hem de iPad ile uyumlu olduğunu söyleyeyim.

Warhammer 40,000: Freeblade:

2015’in en iyi oyunu ödülünü alan Warhammer 40,000 Freeblade, bilim kurgu ve fantastik öğeleri harmanlayan, aksiyonun hiç dinmediği bir yapım. iOS 11’in yayınlanmasıyla birlikte artırılmış gerçeklik desteği kazanan oyunda kendi yarattığınız savaş robotunuzla önünüze çıkan canlı – cansız her şeyi ezip geçiyorsunuz. 200’e yakın görev sizleri bekliyor. Robotların ön plana çıkarıldığı savaş oyunlarından hoşlanıyorsanız, Türkçe olarak oynanabilen ve ücretsiz olan bu yapıma bir göz atın derim.

Splitter Critters:

Bu sene Apple’dan tasarım ödülü almayı başaran Splitter Critters, iOS 11’in çıkmasıyla birlikte artırılmış gerçeklik modu eklenen oyunlardan biri. Kendine özgü bir oynanışa sahip olan yapımda minik karakterleri uzay gemisine bindirmeye çalışıyorsunuz. Uzay gemilerinin etrafında dolanan düşmanlarla karşı karşıya getirmemek için türlü yollar deniyorsunuz. Güncellemelerle yeni bölümlerin eklendiği oyunu kulaklığınızla oynamanızı tavsiye ederim.

AR Dragon:

Sanal hayvan bakımı oyunlarını seviyorsanız, sevimli ejderhayla karşı karşıya getiren bu oyundan gözlerinizi alamayacaksınız. Hem iPhone hem de iPad’de oynanabilen, her yaştan kişinin oynayabileceği basitlikte hazırlanmış artırılmış gerçeklik oyununda dünyadaki hiçbir ejderhaya benzemeyen, türünün tek örneği bir hayvanla vakit geçiriyorsunuz. Onunla oyunlar oynuyor, karnını doyuruyorsunuz. Zaman geçirdikçe ejderhanız yaşlanıyor, seviye atlıyor. Geliştirici, ilerleyen güncellemelerle genç ve yetişkin ejderhaların yanı sıra eğitim bölümünün oyuna ekleneceğini belirtiyor. Bahçenizde çimlerin üzerinde veya evinizde masanın üzerinde size bakan sevimli mi sevimli bir ejderha düşünün… Keyifli oynamalar!

Kings of Pool:

8 top Amerikan bilardoyu mobilde artırılmış gerçeklik desteğiyle oynamak ayrı bir keyif. Hem iPhone hem de iPad’de oynanabilen bilardo oyununa artırılmış gerçeklik modu güncelleme eklendi. Şu anda iOS platformunda oynayabileceğiniz en iyi 8 top bilardo. Arkadaşınızla oynarken sohbet te edebildiğiniz gerçeğe yakın oynanış sunan bir bilardo oyunu arıyorsanız ücretsiz kategorisinde tek seçenek.

Stack AR:

Basit yapıda ancak bağımlılık yapan oyunlarla karşımıza çıkan Ketchapp’ı takip ediyorsanız, blokları dizerek yığın oluşturmaya dayalı beceri oyunu Stack’i biliyorsunuzdur. Ekranın köşelerinden belli bir hızda gelen renkli blokları üst üste dizip olabildiğince yüksek bir kule oluşturmaya çalıştığınız oyunda dokunuşlarınız tam zamanında olmalı. Kaydırma yaparsanız bloklar küçülüyor, dizmek te zorlaşıyor.

My Country:

My Country, artırılmış gerçeklik için tasarlanmış ilk şehir kurma oyunu olmasıyla dikkat çekiyor. Dünyayı gezip ilginç yerler bulduğunuz, burada hayalinizdeki şehri kurduğunuz harika bir simülasyon oyunu. Rüya şehri masanızın tam ortasına yerleştirmenize izin veren yapımda her şey sizin kontrolünüzde. Şehir kurma ve yönetme oyunlarını seviyorsanız, artırılmış gerçeklik sayesinde bambaşka bir deneyim sunan bu yapımı atlamayın derim. Hem iPhone hem de iPad’de oynanabiliyor ve ücretsiz.

Bu oyunları oynayabilmeniz için ARKit uyumlu iOS 11 üzerinde çalışan iPhone ve iPad cihaza sahip olmanız gerektiğini hatırlatayım. iPhone SE ve daha yeni modellerle iPad 9.7 inç ve iPad Pro modelleri artırılmış gerçeklik desteği sunuyor.

YORUMLAR