Karekod Nedir, Ne İşe Yarar?

Karekod nedir, ne işe yarar? Karekod oluşturma uygulamaları nelerdir? Bu sorulardan hareket ederek sizlere bilgi bakımından çok zengin bir rehber hazırladık.

Karekod Nedir, Ne İşe Yarar?

Karekod nedir, ne işe yarar? Karekod oluşturma nasıl yapılır? Barkod ve karekod arasındaki fark nedir? Bu sorular, verilerin kare ya da dikdörtgen şeklinde simgelere gizlenmesini içeren karekod hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından en çok sorulan soruların başında geliyor. Bu makalemizde karekodun tam olarak ne işe yaradığı ve nasıl oluşturulacağı da dahil olmak üzere cevabı merak edilen tüm sorulara yanıt bulacaksınız. İşte tüm detaylarıyla karekodların arkasında yatan sırlar!

Karekod Nedir? Ne İşe Yarar?

Açılımı quick response olan QR kodu olarak da bilinen karekod, emek ve zaman sarfiyatını en aza indirmek maksadıyla verilerin kare veya dikdörtgen şeklindeki bir simgeye gizlenmesi olarak tanımlanabilir. Bir okuyucu yardımıyla yorumlanıp içerdiği verilerin elektronik ortama aktarılmasıyla emekten ve zamandan tasarruf edilir. Karekodun en yaygın olarak kullanıldığı alan basılı kartvizitlerdir. Kartvizitinizde yer alan telefon, e-mail ve benzeri ulaşım bilgilerinizi QR kod şeklinde köşelere bindirerek hep özgün bir şey ortaya çıkabilir hem de kartivizitinizi hediye ettiğiniz kişinin tek dokunuşla sizi aramasına veya e-mail göndermesine imkan tanıyabilirsiniz.

Eğitimden, medyaya, sağlıktan ticarete pek çok sektörde karekod vazgeçilmezdir. Örneğin basılı bir gazete yayımladığı haberin altına haber videosunun URL'sini QR kodu şeklinde vererek okuyucusunun saniyeler içinde videoya ulaşabilmesini sağlayabilmektedir.

Karekod Nedir, Ne İşe Yarar?

Normal şartlar altında mobil cihazla internete giren bir kullanıcının tam içerik URL'sine daktilo edip erişmesi yaklaşık olarak 30-35 saniye ve belki de daha fazla sürecektir. Fakat karekod teknolojisiyle bu süre birkaç saniyeye kadar düşebilmektedir. Milyonlarca kişinin geleceğini belirleyen üniversite sınavlarını yapmakla yükümlü olan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'nin, sınavları açıklama süresi 30 günü bulabiliyordu. Gelen tepkiler üzerine kurum, en fazla emek sarf ettiği cevap kağıdı ve kitapçık eşleştirme işlemini karekod uygulamasıyla pratikleştirmiş ve 2 milyona yakın kişinin ter döktüğü üniversite sınavlarının sonuçlarını bu teknolojinin verdiği kolaylık sayesinde bir hafta gibi kısa bir sürede açıklayabilmişti.

Barkod ve Karekod Arasındaki Fark Nedir?

Yatay dikdörtgen şeklinde uzun kısa çizgilerden oluşan barkod (barcode) sadece sayısal verilerin okunmasına imkan veriyordu. Karekod (QR) ise sayısal karakterlerin yanında harf ve simgelerin saklanmasına olanak tanıyarak çığır açtı. Herhangi bir masrafa girmeden karekod oluşturabilir ve karekodları çözümleyebilirsiniz. Bu konuda gerek mobilde gerek ise masaüstü platformlarında oldukça zengin alternatifler mevcut. Yüklenebilir programların yanında online olarak oluşturma/okuma işlemleri yapan ücretsiz web servislerinin de olduğunu hatırlatmakta fayda var.

En İyi Karekod Okutma Programları Neler?

  • i-nigma
  • Kaspersky’s QR Scanner
  • QR Droid
  • Quick Scan
  • Scan’s QR Code Reader

i-nigma: Bu QR kod okuyucu, 3GVision tarafından geliştirildi ve desteklenen tüm platformlarda (Anroid ve iOS) 5 üzerinden 4 yıldız genel kullanıcı derecelendirmesine sahip bir uygulama olarak öne çıkıyor. Data Matrix, EAN, UPC ve daha fazlası gibi barkodları da okuyabilmesine rağmen, uygulamanın ana cazibesi hızlı QR kod okuyabilmesinde yatıyor. Kullanımı ise oldukça basit. Uygulamayı açın, mobil cihazınızın kamerasını koda doğrultun ve çekin. Her şey bu kadar basit! i-nigma'nın arayüzü diğerleri kadar stilize görünmeyebilir ancak kalite konusunda ödün vermeyen bir uygulamadır. Özelleştirilmiş veya ters çevrilmiş (koyu arka plan üzerinde parlak desenler) QR kodlarını tararken harikalar yaratttığı bir gerçek. 

Kaspersky’s QR Scanner: Bu QR kod tarayıcı, sizi kötü amaçlı yazılımlara ve kimlik avı tuzaklarına maruz bırakabilecek tehlikeli bağlantılar içeren sahte QR kodlarından koruyacaktır. Bu, çoğu QR kod okuyucusunun göz ardı etme eğiliminde olduğu çok önemli bir husustur. Kaspersky'nin QR Tarayıcısı harika bir arayüze sahip. Ayrıca uygulama taranmış QR kodlarınızı saklar ve anında paylaşım seçeneği olmasa da, paylaşmak için QR kodunun bağlantısını kopyalayabilirsiniz. Uygulamayı hemen aşağıda yer alan bağlantı üzerinden indirebilirsiniz.

QR Droid: DroidLa tarafından geliştirilen bu Android QR kod tarayıcı, 5 üzerinden 4,1 genel kullanıcı derecelendirmesine sahip. PCWorld ve Android Magazine'in, uygulamaya 5 üzerinden 5 yıldız verdiğini de belirtmeden geçmeyelim. QR Droid sadece basit bir QR kodu, barkodu ve Data Matrix tarama aracı olarak tanımlamak yanlış olur. Uygulama mobil cihazınızı adeta bir QR kod üreticisine de dönüştürüyor. XQR kodları olarak bilinen tescilli QR kodları, istediğiniz herhangi bir içeriğe bu uygulama sayesinde entegre edilebilir. Ayrıca bunları özelleştirebilir, paylaşabilir ve küresel istatistiklerini takip edebilirsiniz. Bu özellik, yaklaşık 12 MB'lık yükleme boyutunu haklı çıkaran, uygulamanın kendi içinde sıkışmış olduğu düşünüldüğünde oldukça etkileyici. Ne yazık ki, yalnızca Android'de mevcut olduğu gerçeği iPhone kullanıcılarını üzebilir.

Karekod Nedir, Ne İşe Yarar?

Quick Scan: iHandy Inc. tarafından geliştirilen Quick Scan, QR kodu ve barkod taramasını "kullanışlı" hale getiren bir uygulama. Quick Scan'i indirirseniz, ayrıntılı bir geçmiş günlüğüne sahip olur, taranan içeriği birden çok ağda paylaşabilir ve metinler veya URL'ler için QR kodları oluşturabilirsiniz. Bir ürünün kodunu tarayabilir ve ardından mağazada fiyatları karşılaştırabilirsiniz. En sevdiğiniz markalardan ve satıcılardan en iyi fırsatları ne zaman ve nerede alabileceğinizi Quick Scan ile öğrenin. İncelemeleri kontrol edin, istek listenize ürün ekleyin ve çevrimiçi satın alın. Tüm bunlara doğrudan uygulama üzerinden erişilebilirsiniz. Ne olursa olsun, mobil cihazınızda QR kod okutarak gerçek bir online alışveriş deneyimi yaşamak istiyorsanız, daha fazlasını aramanıza gerek yok. 

Scan’s QR Code Reader: Bu QR kod okuyucu, çok daha basit bir zamana bir geri dönüş gibi hissettiriyor. Uygulamayı açın ve kodu tarayın. Bu kadar! Süslü elbiseler giydirmeye gerek yok. Bu basit bir QR kod okuyucu ama beni yanlış anlamayın, harika çalışıyor ve biz de bunun peşindeyiz, değil mi? Ayrıca daha öncesinde çektiğiniz bir QR kodunun fotoğrafını uygulamaya atabilir ve uygulamanın QR kodunu çözmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak, tarama geçmişinizi web'de ve tüm cihazlarınızda senkronize edebilirsiniz. 

QR Kod Nasıl Oluşturulur?
NASIL YAPILIR

QR Kod Nasıl Oluşturulur?

  QR Kod gelişen teknolojini nimetlerinden biri. İstediğiniz herhangi bir bağlantıyı kare şeklinde koda çevirerek arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR