Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Kaç Yaşında Alınır?

Motor ehliyeti nasıl alınır, sınıfları nelerdir, nereden alınır? Sürücü adayları tarafından oldukça merak edilen bu gibi soruların her birine yanıt verdik.

Motor ehliyeti almak için ne gerekiyor, sınıfları neler, nereden alınır? Bu ve bunun gibi soruları göz önünde bulundurarak motosiklet kullanmak için hediye alacaklara yol gösterecek detaylı bir rehber hazırladık.

Bu makaleden hem ilk kez motosiklet ehliyeti alacaklar hem de mevcut ehliyetini yükseltmek isteyenler yararlanabilecektir.

İçindekiler [Gizle]

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motosiklet ehliyeti almak için öncelikle belirli kriterlerin karşılandığından emin olmak gerekir. Türkiye'de ehliyet almak için sürücü adayından karşılaması beklenen bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de ehliyet için gerekli yaşı doldurmuş olmaktır.

Şartları karşıladığından emin olan sürücü adayları ise sırası ile teorik ve uygulama aşamalarından geçmesi gerekiyor. Motosiklet sürebilmek için ehliyet sahibi olmak isteyenler ilk olarak MEB'e (Millî Eğitim Bakanlığı) bağlı olan özel sürücü kursuna başvuru yapmalıdır. Bu başvuruda sürücü adayından şunları teslim etmesi istenir:

  • Kimlik fotokopisi
  • Sürücü belgesi varsa fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • Öğrenci belgesi ya da varsa mezuniyet diploması
  • Adli sicil kaydı
  • Son 6 ay içinde çekilmiş iki biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşını doldurmamış olanlar için veli muvafakatnamesi

MEB'e bağlı sürücü kurslarında özel eğitim alan sürücü adaylarından daha sonra hem yazılı hem de uygulamalı sınava girmesi istenecektir. Bu sınavların tarihi ise Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Motor Ehliyeti Sınıfları

  • M sınıfı ehliyet
  • A sınıfı ehliyet
  • A1 sınıfı ehliyet
  • A2 sınıfı ehliyet
  • B1 sınıfı ehliyet

Motosiklet ehliyeti sınıfları bu şekildedir. Peki, hangisine sahip olanlar hangilerini kullanabilir? Gelin, bu sorunun cevabını yukarıda yer alan ehliyetleri tek tek ele alarak öğrenelim.

3 Tekerlekli Devrilmeyen Motosiklet Carver Özellikleri ve Fiyatı
Yaşam

3 Tekerlekli Devrilmeyen Motosiklet Carver Özellikleri ve Fiyatı

Hollanda menşeili motosiklet ve elektrikli scooter üreticisi Carver, Türkiye pazarına giriş yapıyor. Üstelik devrilmeme özelliğine sahip olan yeni 3 tekerlekli motosiklet modeli ile! Gürses Şirketler Grubu ile Carver’ın yaptığı anlaşma sonucunda söz konusu motosikletin Türkiye’de üretilme ihtimali hakkında konuşuluyor.

1. M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

M sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler, moped olarak adlandırılan araçları kullanabilmektedir. Bu ehliyeti alabilmek için 16 yaşını tamamlamış olmak gerekir.

2. A Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, motosiklet grubuna dahil olan bütün araçları sürebilmektedir. Dolayısıyla bu kişiler M, A1 ve A2 sınıfı ehliyete sahip olan kişilerin kullanabildiği tüm araçları kullanma hakkına sahiptir. Bu ehliyeti alacak olanlardan 24 yaşını tamamlamış olması istenmektedir.

3. A1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A1 sınıfı ehliyet sahipleri, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, iki tekerlekli motosikletleri kullanabilir. A1 sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için adayın 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.

4. A2 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A2 sınıfı ehliyet sahipleri, gücü 11-35 kilovat aralığında olup gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen tüm iki tekerlekli motosikletleri kullanabilir. Bu ehliyeti almak isteyen kişilerden 18 yaşını doldurmuş olması beklenmektedir.

5. B1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B1 sınıfı ehliyet sahipleri, ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen, 15 kW motor gücüne sahip 4 tekerlekli motosikletleri sürebilir. Bu ehliyeti almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.

B Sınıfı Ehliyet ile Motosiklet Kullanılabilir mi?

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan yeni bir değişiklik ile beraber B sınıfı ehliyete sahip kişiler, motor hacmi 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme sadece şahsi kullanımlar için geçerlidir. Aranan şartlar şu şekilde:

  • En az 2 yıllık B sınıfı ehliyete sahip olmak.
  • Gereken sağlık şartlarını taşımak.
  • Beş yıl içerisinde sürücü belgesi geri alınmamış olmak.
  • Direksiyon eğitimini tamamlamak.
  • Uygulama sınavında başarılı olmak.

Bu düzenlemeden yararlanmak için sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kodun eklenmesi yeterlidir. Sürücü belgesi üzerine ekstra kod yazılmasına gerek olmayacak fakat kişiler isterse iki yıl içinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecek.

Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

  • M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet için 16 yaşını,
  • A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını,
  • A sınıfı ehliyet için 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyen vatandaşlar, 16 yaşını doldurmuşsa ehliyet alabilir. A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını doldurmak, A sınıfı ehliyet içinse en az 24 yaşında olmak gerekir.

En İyi Elektrikli Motosiklet Modelleri ve Fiyatları
TEKNOLOJİ

En İyi Elektrikli Motosiklet Modelleri ve Fiyatları

Gelişen teknolojiyle birlikte motosiklet sektöründe de seçenekler arttı. Bu seçenekler arasında çevre dostu olması ve yüksek performans sergilemesinden dolayı elektrikli motosikletler daha çok tercih edilmeye başladı.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir?

  • M ve A1 sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • A2 sınıfı ehliyet almak isteyenlerden 18 yaşını doldurması beklenir.
  • A sınıfı ehliyet alacak vatandaşlar en az 24 yaşında olmalıdır.
  • 18 yaşını doldurmamış sürücü adayları, veli/vasi muvafakatnamesi teslim etmelidir.
  • Ehliyet almasına engel olabilecek suçları işlememiş olmalıdır.

Motosiklet Ehliyeti Nereden Alınır?

Motosiklet ehliyeti almak için öncelikle MEB'e bağlı sürücü kurslarına başvuru yapması gerekir. Sürücü kurslarında gerekli eğitimi aldıktan sonra belirlenen yer ve tarihte yazılı olarak bir sınava girilir. İkinci aşamada ise sınavda başarılı olanlardan belirlenen tarihte parkur alanında ve trafiğe açık alanda motosiklet kullanması istenir.

Teorik ve uygulama aşamasını başarılı şekilde geçerek ehliyet almaya hak kazanan kişiler, bir sürenin sonunda ödemesini yapıp trafik şubeden ehliyetini teslim alabilir.

Motor Ehliyeti Fiyatları - 2024

Ehliyet Sınıfı Harç Ücreti
M Sınıfı Ehliyet 6.583,53 TL
B1 Sınıfı Ehliyet 6.583,53 TL
A Sınıfı Ehliyet 1.308,40 TL
A1 Sınıfı Ehliyet 1.308,40 TL
 A2 Sınıfı Ehliyet 1.308,40 TL

Yukarıdaki tablo, 2024 yılının motosiklet ehliyetlerinin harç ücreti baz alınarak hazırlanmıştır. Motosiklet ehliyeti fiyatları zaman içerisinde değişiklik gösterebilir.

En İyi Elektrikli Scooter Modelleri ve Fiyatları - 2024
TEKNOLOJİ

En İyi Elektrikli Scooter Modelleri ve Fiyatları - 2024

Son dönemde ulaşımda popüler hale gelen elektrikli scooter modelleri sayesinde trafiğe takılmadan ve toplu taşıma kullanmadan istenen yere gidilebiliyor.

Motor ehliyeti nasıl alınır, sınıfları ve şartları nelerdir, kaç yaşında alınır, 2024 güncel ehliyet fiyatları ne kadar gibi merak edilen pek çok soruyu bu makalede yanıtladık. Kafanıza takılan soruları aşağıdaki yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.

YORUMLAR