Wi-Fi 6E Nedir? Ne Kadar Hızlı? Wi-Fi 6'dan Farkı Ne?

Wi-Fi 6E nedir? Ne kadar hızlı? Wi-Fi 6'dan farkı ne? Bu rehberimizde kablosuz internet standardı ile ilgili merak edilen soruları cevaplayacağız.

Yeni bir modem ya da router alacaksanız Wi-Fi 6E nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Peki, geçtiğimiz yıllarda sunulan kablosuz internet standardı tam olarak ne işe yarıyor? Bu rehberde kablosuz ağ tıkanıklığını azaltmayı hedefleyen Wi-Fi 6E teknolojisine dair merak edilen bazı soruları yanıtlayacağız.

Wi-Fi 6E Nedir? Ne İşe Yarar?

Kısa bir şekilde Wi-Fi 6E, Wi-Fi yani kablosuz internet standartıdır. Wi-Fi 6 da dahil olmak üzere mevcutta kullanılan tüm standartlar 2.4 GHz ve 5 GHz radyo bantlarını kullanır. Wi-Fi 6E ise 6 GHz bandında çalışabilen bir teknolojidir.

6 GHz spektrumu, 5 GHz üzerinden Wi-Fi 6'ya benzer bir şekilde çalışmalıdır. Ancak örtüşmeyen bazı ek kanallar sunar. Wi-Fi Alliance'ın da ifade ettiği gibi Wi-Fi 6E 14 adet ek 80 MHz kanala ve 7 adet ek 160 MHz kanala izin verir.

Bu kanallar birbirleri ile örtüşmez ve bu da çok sayıda ağın çalıştığı alanlarda ve bölgelerde tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle Wi-Fi 6E, 6 GHz üzerinde çalışabilen bir Wi-Fi 6 standartıdır.

Kablosuz internet standardındaki "E" harfi ise "Extension" kelimesinin kısaltmasıdır. Bu teknoloji, sağladığı avantajlar ile daha iyi bir kablosuz internet bağlantı deneyimi sunar.

WiFi 7 Nedir? Ne Kadar Hızlı?
İNTERNET

WiFi 7 Nedir? Ne Kadar Hızlı?

WiFi 6E'nin ardından yeni nesil teknolojik cihazlarda desteklenmesi planlanan kablosuz internet standardı WiFi 7 olarak biliniyor. MU-MIMO desteği sunan Wi-Fi 7'nin yenilikçi bir teknoloji olarak 2024'te üretilen bazı cihazlarda bulunması bekleniyor.

Wi-Fi 6E Neden Hâlâ Yaygın Değil?

Peki ama 6 GHz bu kadar yararlıysa, neden tüm Wi-Fi standartları onu kullanmadı? Kısa cevap, yapamazlardı. Ülkelere ait çeşitli düzenleyici kurumlar, Wi-Fi'nin 6 GHz bandını kullanmasına izin vermedi. Bunun yerine başka amaçları vardı.

Yine de bazı ülkelerin son dönemlerde bunu yasal hale getirebilmek adına çeşitli düzenlemeler yaptığını görüyoruz. Yine de bu, hala pek çok ülkede yasal değil.

Wi-Fi 6E Ne Kadar Hızlı?

Wi-Fi 6E, temelde Wi-Fi 6 ile aynı teknoloji üzerine kuruludur ancak farklı bantları da destekler. Bir yönlendirici üzerinde yalnızca tek bir cihazın bağlı olduğunu düşünürsek Wi-Fi 6 yüzde 40 oranında daha hızlıdır.

Ancak asıl olay, kalabalık ortamlardan geçiyor. Wi-Fi 6, yayın dalgalarının yoğun olduğu kalabalık alanlarda gerçekten öne çıkmayı hedefliyor. Intel, Wi-Fi 6'nın bu tip ortamlarda her kullanıcının ortalama hızını en az dört kat artıracağını ifade ediyor.

Bu senaryoyu kalabalık bir kafe ya da yoğun bir apartmanda kendi evinizdeki kablosuz bağlantı olarak ele alabilirsiniz. Bu da oldukça iddialı bir teknoloji ile karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor. Wi-Fi 6E tıkanıklığı azalttığı için Wi-Fi 6'dan daha yüksek hızlara yol açabilir.

Daha İyi Bir İnternet için Modeminizin Yanından Uzaklaştırmanız Gereken Eşyalar
Yaşam

Daha İyi Bir İnternet için Modeminizin Yanından Uzaklaştırmanız Gereken Eşyalar

İnternet sinyallerinin sağlıklı şekilde alınabilmesi için modemin yanına koyulan eşyalara çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü modemin yaymış olduğu sinyaller, etrafındaki eşyalardan etkilenir.

Wi-Fi 6E ile Wi-Fi 6 Arasındaki Farklar Ne?

Wi-Fi Alliance'ın da ifade ettiği gibi Wi-Fi 6E 14 adet ek 80 MHz kanala ve 7 adet ek 160 MHz kanala izin verir. Bu kanallar birbirleri ile örtüşmez ve bu da çok sayıda ağın çalıştığı alanlarda ve bölgelerde tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle Wi-Fi 6E, 6 GHz üzerinde çalışabilen bir Wi-Fi 6 standartıdır.

Wi-Fi 6E Modemler Hangi Cihazlarla Uyumlu?

Sonuç olarak daha yeni ve daha hızlı kablosuz ağ her zaman harikadır. Her zaman olduğu gibi Wi-Fi 6E modemler ve cihazlar da önceki nesil Wi-Fi standartları ile geriye dönük olarak uyumludur. 

Örneğin Wi-Fi 6E ile kutudan çıkan bir akıllı telefon alıp onu Wi-Fi 6 ya da Wi-Fi 5 modeme bağlayabilirsiniz. Ya da Wi-Fi 6E modem alıp onu eski standartları destekleyen akıllı telefonlarda, tabletlerde ya da dizüstü bilgisayarlarda kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ancak Wi-Fi 6E'nin gerçek gücünden yararlanmak istiyorsanız, hem yönlendiricinizin hem de cihazınızın Wi-Fi 6E ile uyumlu bileşenlere sahip olması gerekir. Eğer değillerse, yukarıda bahsettiğimiz hızların herhangi bir anlamı kalmayacak.

Taahhütsüz İnternet Paketleri ve Fiyatları - 2024
İNTERNET

Taahhütsüz İnternet Paketleri ve Fiyatları - 2024

Taahhütsüz internet paketleri, istenildiği zaman cayma bedeli ödenmesine gerek kalmadan aboneliğin sonlandırılmasına imkân tanıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E olarak isimlendirilen kablosuz internet standartları ile ilgili merak edilen bazı soruları cevaplayacağız.

Wi-Fi 6 Hangi Cihazlarda Var?

Apple, Samsung, Huawei, OnePlus ve daha pek çok marka tarafından üretilen akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarda Wi-Fi 6 desteği bulunuyor. Örneğin Apple M1 MacBook Air'de, iPhone 11 serisi ve sonrası iOS telefonlarda, Huawei P40 ve çoğu Huawei telefonda, Samsung Galaxy Z Fold 5'te ve daha pek çok cihazda mevcut.

Wi-Fi 6E Modem Modelleri

Günümüzde Wi-Fi 6E teknolojisini destekleyen pek çok modem ve router modeli bulunuyor. ASUS ROG Rapture GT-AXE16000, Tenda RX27 Pro ve ASUS RT-AXE7800 modellerini örnek gösterebiliriz.

Wi-Fi 6E Modem Fiyatları

Daha iyi bir kablosuz internet deneyimi elde edilmesine yardımcı olan Wi-Fi 6E teknolojisini destekleyen modem ve routerların fiyat etiketleri modelden modele değişiklik gösteriyor. Bu cihazlar ortalama 7 ila 8 bin TL civarında satılıyor.

Wifi Yönlendiricinizin Neden Misafir Moduna İhtiyacı Var?
İNTERNET

Wifi Yönlendiricinizin Neden Misafir Moduna İhtiyacı Var?

Wi-Fi yönlendiricisi misafir modu, yaşam alanlarındaki ağ güvenliğini teminat altına alır. Evinize misafir geldiğinde ona Wi-Fi şifresini vererek aslında ağ güvenliği riskinin ortaya çıkmasını sağlamış oluyorsunuz.

Bu rehberde Wi-Fi 6E nedir sorusu dahil olmak üzere merak edilen bazı soruları cevapladık. Söz konusu teknoloji ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR