Yapmanız gereken işlem öncelikle VirtualBox'u açıp Windows 10 işletim sistemi için hazır duruma getirmek. Bunun için uygulamayı açın ve hemen sol üst kısımda yer alan "Yeni" seçeneğini tıklayın. Windows 10 sizden oldukça çok RAM isteyecektir. Toplam RAM boyutunuz 4 GB'den yukarıda olursa 2 GB ve fazlasını sanal makineye yönelendirebilirsiniz. İşlemi yürüttüğümüz bilgisayar 8 GB RAM kullandığı için yarısını Windows 10'a aktardık ama 3 GB da sizin için yeterli olacaktır.
Sabit disk de önemli. İndirmiş olduğunuz ISO dosyasının aslında kurulmamış bir işletim sistemi olması nedeniyle minimum 50 GB kadar boş bir alana ihtiyacınız olacak. Kurulum sırasında bu yaratmış olduğunuz alana Windows 10 kurulacak.
Kendi kurulu işletim sisteminiz ile birlikte çalışan bir Windows 10 tercih ediyorsanız kurulum öncesinde tekrar ayarlara geri dönerek gelişmiş seçenekler arasından paylaşılan panoyu çift yönlü seçmenizi öneririz.
Sanal makineye başlamadan önce ISO dosyasını da kuracağınız makineye tanıtmanız gerekecek. Yine ayarlar üzerinden CD/DVD ekleme seçeneğinden ISO dosyasını kaydettiğiniz yeri bulup seçin.
İşlemi başarılı bir şekilde tamamladığınızda kırmızı halkanın içindeki gibi bir yazının sisteminize dahil edilmiş olması lazım. Bunun düzgün bir şekilde ayarlanmış olduğundan emin olmanız gerekiyor.
Artık VirtualBox arayüzünde yer alan sol sütunda listelenmiş işletim sisteminizi tıklayıp kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın, tıklar tıklamaz Windows 10 ile karşılaşmayacaksınız. Öncelikle işletim sistemini yüklemeniz gerekecektir. Aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaştığınızda doğru yoldasınız demektir.
Bir müddet sonra Windows 8 kurulumuna oldukça benzeyen bir ekran belirecektir. Burada ISO dosyasının içinde yer alan dosyalar paketten yavaş yavaş çıkarken bu tarz bir bekleme ekranı karşınıza çıkacaktır. Ardından seçmiş olduğunuz boş sabit disk alanına işletim sistemini kurabileceksiniz.
Daha modern bir bekleme ekranı karşınıza çıkacak. Bu beyaz ekranda dönen halkalar bir noktadan sonra canınızı sıkabilir. Benim tavsiyem, kurulum sırasında sıkıldıysanız, bilgisayar başından 5 dakika kalkmak isteyeceğiniz zaman bu aşamada harika olacaktır.
Microsoft hesabınızın olduğunu varsayarak, karşınıza çıkan mavi arayüzde bu hesap bilgilerinizi ve şifrenizi girmeniz istenecektir. Hesabınız yoksa hesap oluşturma seçeneğinden de yararlanabilirsiniz.
Son bir bekleme ekranına hazır olun. Bu kez Windows 10 ile birlikte gelen standart uygulamalar işletim sisteminize yüklenecektir. Bu işlem bitince karşılaşacağınız ekran şu şekilde olacaktır.
Ve sonunda ufak bir pencere içerisinde istediğiniz gibi deneyip keşfedebileceğiniz bir Windows 10 işletim sisteminiz olacak. Üstelik normal işletim sisteminiz var olmaya devam edecek ve bilgisayarınızın açma-kapama hızları yavaşlamayacaktır.
Windows 10 ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular varsa Windows 10 ile ilgili diğer blog yazılarımızı kaçırmayın. Güncel haberleri de yine Taminidir üzerinde bulabilirsiniz.
YORUMLAR