Android Tabanlı Telefonlar Devre Dışı Kalabilir

Android işletim sistemi tabancı akıllı telefonlar devre dışı kalabilir. Yapılan açıklamaya göre büyük bir güvenlik açığı bulunduğunu ve güvenlik açığının aylar öncesinden var olup yeni fark edildiği açıklandı.

Android Tabanlı Telefonlar Devre Dışı Kalabilir

Güvenlik uzmanları, Google Android işletim sistemini kullanan telefonların taşıdıkları verileri silebileceği veya devre dışı kalabileceğini belirti. Bu güvenlik açığının aylar öncesinden ortaya çıktığı ve yeni fark edildiği belirtildi.

Ravi Borgaonkar tarafından yapılan açıklamaya göre Samsung, HTC, Motorola ve Sony Ericsson gibi telefonlarda bu güvenlik açığının bulunduğu belirtildi.  Güvenlik açığının Android'in Gingerbread 2.3ICS 4.0 ve Jelly Bean 4.1 versiyonların tehdit altında bulunduğu belirtildi. Ayrıca tabletler için tasarlanan Honeycomb'un da risk altında bulunduğu belirtildi.

Kullanıcıların bir web sitesi veya uygulamalara bağlanırken eklenmiş bulunan bir kötü amaçlı bir yazılımı aktif hale getirmeleri. Başka risk taşıyan kod türü ise  cihazı fabrika ayarlarına çevirip verileri siliyor. Kodların şuanda Samsung'un en çok satan telefonu Galaxy S3'ün diğer modeller kadar risk taşıdığı Ravi Borgaonkar tarafından açıklandı.

Ravi Borgaonkar geçtiğimiz Haziran ayında Google ile görüşüp güvenlik açığını bildirdiğini söyledi. Ama Google açıklamaya yapmayı reddetti.

Android işletim sistemi tabanlı en çok akıllı telefonu üreten Samsung konuyla ilgili açıklama yaptı. Güvenlik açığını tespit etmek ve çözmek için soruşturma başlatıldığını ve Samsung kullanıcıların " yazılım güncellemesi" bölümünden güncelemeleri takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Borgaonkar, böyle şeyleri yapmanın mantıksız olduğunu söylese de, F-Secure güvenlik yazılımları firmasından Mikko Hypponen, yöntemin Android işletim sistemi tabanlı telefon kullanıcılarını üzecek hatalara sebep olabileceğini belirtti.

2008 yılında yayınlanan Android işletim sisteminin, bugün akıllı telefon piyasasında en çok satılan telefon olduğunu söylemek münkün. 2012 yılının yarısında  198 milyon Android işletim sistemli telefon satıldı.

YORUMLAR