BioNTech Aşısının Saklama Koşulları Değiştirildi!

BioNTech aşısının saklama koşulları yenilendi. İşte Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen aşının güncellenen saklama koşullarına dair bütün detaylar!

BioNTech aşısının saklama koşulları güncellendi. Amerika Birleşik Devletleri merkezli ilaç firması Pfizer ile Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in geliştirdiği aşı, çok soğuk ortamlarda muhafaza edilmesi gerekiyordu. Bu durum, aşının tedarik sürecini olumsuz yönde etkiliyordu. Yapılan değişiklikle beraber aşıların saklanması daha kolay hale gelecek.

BioNTech Aşısının Saklama Koşulları Güncellendi

Yeni tip koronavirüs salgınını sona erdirmek için çeşitli firmalar çok sayıda aşı geliştirdi. ABD merkezli ilaç firması Pfizer ile Almanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği aşının özel soğutucularda eksi 90 ile eksi 60 derecede saklanabilmesi gerekiyordu. Bu durum, aşının tedarik sürecini önemli ölçüde olumsuz yönde etkiliyordu. Bununla birlikte özellikle yoksul ülkelere dağım çok zor hale geliyordu.

Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen aşının depolama koşulları bir değişiklik yapıldı. Avrupa Birliği, yapılan değişikliği onayladı. NTV'deki habere göre Avrupa İlaç Dairesi (EMA), aşının geçici olarak eksi 25 ile eksi 15 derecede 2 haftaya kadar saklanabilmesine izin verdi. Böylece aşıyı saklamak için eksi 90 derece gibi sıcaklıklar gerekmeyecek. Bu da tedarik sürecini daha kolay hale getirecek.

EMA, yaptığı açıklamada, güncellenen saklama koşullarının aşının dağıtımının daha hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sağlayacağını açıkladı. Yenilenen saklama koşulları sayesinde aşı artık özel soğutucular yerine eczane ve hatta doktor muayenehanelerinde yer alan standart tıbbi soğutucularda da saklanabilecek.

BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, konuya ilişkin oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Söz konusu onayın aşıyı tüm dünyaya ulaştırma hedefinde çok önemli bir aşama olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, bu durumun yeni tip koronavirüs salgınına karşı mücadeleyi hızlandıracağını ifade etti.

Türkiye'de BioNTech Aşısı Kimlere Yapılacak?

Geçtiğimiz günlerde ülkemize toplamda 1,4 milyon BioNTech aşısı gelmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Biontech aşısı geçen hafta 5.800 doz test edilmek üzere ülkemize ulaştı. Dün ise yaklaşık 750 bin doz aşı teslim aldık. Testler ve klinik araştırma dışında ilk kez Biontech aşısı geldi. Güvenlik testleri yapılıyor ve önümüzdeki hafta sırası gelen vatandaşlarımıza uygulanacak."

"Bugün ayrıca 700 bin dozdan fazla Biontech aşısı daha ülkemize ulaştı. Böylece yaklaşık 1.4 milyon doz kullanıma hazır aşı ulaşmış oldu. Bu aşı ülkemizde ilk defa kullanılacak. Aşı ,saklama koşulları uygun olan her merkezimizde uygulanacak."

İntranazal Koronavirüs Aşısı Virüsü Bulaştırmayı Önleyecek!
Bilim

İntranazal Koronavirüs Aşısı Virüsü Bulaştırmayı Önleyecek!

İntranazal koronavirüs aşısı yaptıran kişilerin başkasına virüs bulaştırmayacağı açıklandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.

YORUMLAR