Google Mars Helikopteri Ingenuity'nin Başarısını Kendi Stiliyle Kutladı!

Google, Mars helikopteri Ingenuity'nin dün altına imza attığı başarısını kendi tarzı ile kutladı. İşte Google'ın Ingenuity'nin uçuş testini tebrik etme biçimi!

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity dün ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Helikopterin Kızıl Gezegen'deki ilk uçuşu sosyal medyada gündem olduktan sonra dünyadan tebrik sesleri yükselmeye başladı. Google da bu uçuşu takdir etmek için kendi stili ile kutlama yaptı.

Google arama motorunu kullanarak "Ingenuity" kelimesini arattığınızda sağ tarafta yer alan bilgi panelindeki helikopterine tıklarsanız arama motorunun alt kısmında Mars'ın yüzeyi beliriyor ve sorgu sayfasının genelini kahverengi tonlar sarıyor. Kızıl Gezegen olarak da bilinen Mars'ta ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştiren uzay aracı ise ekranın ortasında uçmaya başlıyor.

Mars Helikopteri Ingenuity'nin İlk Uçuşunda Neler Yaşandı?

NASA'nın Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda (JPL) Ingenuity Proje Yöneticisi MiMi Aung, "İnsanlara başka bir gezegende rotorlu uçakla uçtuğumuzu söyleyebiliriz. Mars'taki 'Wright Kardeşler Anısı' hakkında çok uzun bir zamandan beri konuşuyoruz ve işte gerçekleşti" sözlerini kullandı.

Ingenuity 117 seneden daha uzun bir süre önce Kuzey Karolina'da uçan Flyer 1'in kanatlarındaki küçük bir kumaş parçasını taşıyor. Bu, 1903 yılında dünyada ilk kontrollü uçuşu gerçekleştiren Willbur ve Orville Wright kardeşlere yapılmış bir gönderme olarak biliniyor.

Ingenuity'nin yer aldığı görüntü, uzay aracının test uçuşunda yaklaşık 3 metre yükseldiğini, havada süzülüp tekrar aşağı indiğini gösteriyor. Kalkıştan inişe kadar geçen süre ise neredeyse 40 saniye sürüyor. Bu, Ingenuity'nin yaklaşık 40 saniye boyunca uçmayı başardığı anlamına geliyor.

Kızıl Gezegen'de uçuş gerçekleştirmenin çok kolay olmadığını da göz önünde tutmak gerekiyor. Mars'taki düşük yer çekimi helikoptere yardımcı olsa da kalkış için çok daha fazla güce ihtiyaç duyuluyor.

Ingenuity bu sebepten ötürü olabildiğince hafif bir şekilde geliştirildi. Kanatlarına ise son derece hızlı döndürme gücü kazandırıldı. Dakikada 2.500'ün üzerinde devir yapan rotorlu uçağın desteksiz tek başına uçması da başlı başına bir başarı olarak nitelendirilebilir.

Uzay aracının uçuş testi aslında daha kısa bir süre önce gerçekleştirilecekti fakat yazılım kısmında meydana gelen aksaklıklar, test uçuşunun biraz daha ertelenmesine yol açmıştı. Dün paylaşılan görüntüler ise ertelenen uçuş testini beklemenin buna değdiğini göstermiş oldu.

NASA Ingenuity Helikopterinin İlk Mars Uçuşu Başarılı
Bilim

NASA Ingenuity Helikopterinin İlk Mars Uçuşu Başarılı

Ingenuity ilk Mars uçuşu başarıyla gerçekleşti. Mars'taki ilk uçuş, gezegen keşfi için yeni olanaklar sunuyor.

YORUMLAR