Koronavirüs Lenfoma Hastalarına Umut Oldu!

İngiltere'de yapılan bir çalışmaya göre koronavirüs lenfoma hastalarının umudu oldu. Koronavirüse yakalanan bir lenfoma hastasının kanseri yendiği açıklandı.

İngiltere’de yayımlanan bir makaleye göre koronavirüs lenfoma hastalarının umudu oldu. Koronavirüs ile mücadele kapsamında geliştirilen bağışıklık siteminin bazı tümörlerle mücadele ettiği ve onları yok ettiği açıklandı. Konu ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Koronavirüs Lenfoma Hastalarının Tedavisinde Önemli Rol Oynadı

Yeni tip koronavirüs etkisini sürdürürken virüs ile ilgili çalışmalar yapılmaya devam ediyor. İngiltere’de yayımlanan bir makaleye göre 61 yaşındaki lenfoma (lenf kanseri) hastası olan bir kişi, yeni tip koronavirüse yakalandı. Hastanın bu süreçte kortizon almadığı ve lenfoma tedavisine de başlanmadığı belirtildi. Hastanın kanser tedavisine başlanmadığı halde 4 ay sonra kanseri tamamen yendiği ifade edildi. Yeni tip koronavirüs ile mücadele etmesi için güçlendirilen bağışıklık sisteminin aynı zamanda kanserli hücreleri de yok ettiği belirtiliyor.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, yaptığı açıklamada,  “Yakın zamanda İngiltere’de lenf kanseri teşhisi konulan ve sonrasında COVID-19’a yakalanarak tedavi edilen yaşlı bir kişide, kansere ilişkin tedavi uygulanmamasına rağmen kanserli bölgenin kendiliğinden iyileştiği rapor edildi. Bu gözlemlerin arkası gelecek olursa koronavirüsle mücadele kapsamında geliştirilen bağışıklık sisteminin bazı tümörlerle mücadele etmesi ve onları yok etmesi kanser hastalarına yeni bir umut ışığı oldu” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Serdal Turhal, “Lenfoma tümör hücrelerinin yüzeyindeki belirteçler değişken olmayan tümör türüdür. Vücudun güçlenen bağışıklık sisteminin, sabit tümör hücrelerine karşı başarılı olma ihtimali daha yüksektir. Koronavirüsle etkin mücadele için geliştirilen bağışıklık sistemi, benzer bir şekilde lenfoma kanserine de etki ediyor olması ihtimalini doğurur. Daha sık gördüğümüz akciğer, kalın bağırsak ve meme kanseri gibi hastalıklarının bazılarında da corona hastalığına karşı geliştirilen bağışıklığın etkili olmasını ümit etmek istiyoruz” şeklinde konuştu ve şu şekilde devam etti:

“Bağışıklık sisteminin tümör hücrelerine etki edebilmesi için tümör hücrelerinin hepsinin birbirine benziyor olması gerekiyor. Sık rastlanılan akciğer, kalın bağırsak ve meme kanserinde tümör hücreleri birbirine çok benzemez. COVID-19’a karşı geliştirilen bağışıklık sistemi bu tür kanser türlerinde başarılı olma ihtimali daha düşüktür. Bu konuda gözlemlerimize devam ediyoruz.”

“Çin ve İtalya’da kanser teşhisi konuldıktan sonra COVID-19’a yakalananların ölüm oranları yüzde 40’lar ile telaffuz edilirken Türkiye’de ise bu oran yüzde 5’lerde kaldı.”

Bilim Kurulu Üyesinden Koronavirüste Yeni Dalga Uyarısı!
Bilim

Bilim Kurulu Üyesinden Koronavirüste Yeni Dalga Uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüste yeni dalga uyarısında bulundu. Prof. Dr. Özlü tarafından yapılan açıklamanın tüm ayrıntıları haberimizde.

YORUMLAR