Perseverance Mars'taki Kayıp Kayadan Örnek Almayı Başardı

Perseverance Mars'ın kayıp kayasını bu sefer örnekledi. Geçtiğimiz ay başarısız olan kaya toplama görevi, tamamlanmış gibi görünüyor.

NASA'nın Perseverance aracı şüphesiz kızıl gezegeni anlamamız üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacak, ancak geçtiğimiz günlerde yumuşak bir kayadan örnek toplayamadığı için NASA çalışanlarını merakta bırakmıştı. Perseverance, Mars'ın kayıp kayasından örnek almayı başardı.

NASA'nın Perseverance gezgininin ilk büyük operasyonu planlandığı gibi gitmemişti. Birkaç hafta önce, Perseverance kayayı deldikten sonra örneğini alamamıştı ve bu, NASA'nın çözmesi birkaç gün süren bir gizem olarak devam etti. Şimd gezici ikinci numune toplama işlemi gerçekleştirdi ve bu sefer başarılı olmuş gibi görünüyor.

Curiosity Uzay Aracı ile Mars'ın Gale Kraterini Gezin (Video)
Bilim

Curiosity Uzay Aracı ile Mars'ın Gale Kraterini Gezin (Video)

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Curiosity uzay aracı ile Gale kraterini kayıt altına aldı. Kızıl Gezegen'in yüzeyinin inanılmaz bir görüntüsünü paylaşan NASA, uzay gezgininin Mars'ın yüzeyine 2012 yılında iniş yapmasından bu yana araştırdığı kraterin çarpıcı görüntülerini milyonlarca insanın ekranına getirdi.

Perseverance Mars'ın kayıp kayasını bu sefer örnekledi

Geçen ay Perseverance Mars'ta bir kaya seçti ve örneğini toplamak için kazdı. İlk başta her şey mükemmel gitmiş gibi görünüyordu. Ancak ekip kontrol ettiğinde numune tüpünde hiçbir şey yoktu. (Gezicinin birincil hedeflerinden biri, kızıl gezegenden numuneleri, sonunda Dünya'ya geri dönecek özel tüplerde depolamaktır.)

Başarısız numune toplama işleminden sonra NASA, kayanın beklenenden daha yumuşak göründüğünü söyledi. Bu nedenle matkap ucunda toplamak yerine toz haline getirildi. Kayıp kaya vakası çözülmesi gereken bir vakaydı ve neyse ki çözülmüş gibi görünüyor.

1 Eylül Çarşamba günü, Perseverance başka bir kayayı deldi ve görüntüleri NASA'ya gönderdi. Geçen seferden farklı olarak, olması gereken numune tüpünde yeterli miktarda malzeme bulunuyordu.

NASA'nın açıklamasına göre takım bu girişimi şansa bırakmadı. Devam edecek olan diğer iki düzine gibi, Perseverance bu kaya tozlarını ultra temiz numune tüplerinin içine kapatacak ve daha sonra nakledilmek üzere saklayacak. Ancak NASA'nın tüpleri toplamak ve ardından yörüngeye geri dönmek için Mars'a inmesi gereken ekstra göreve ihtiyacı olacak. Bu görev, 2030'ların başlarına kadar yapılmayabilir.

Bu arada Perseverance, kendi yetenekli enstrüman paketiyle Jezero Kraterini keşfetmeye devam ediyor. Perseverance Rover, Jezero Krateri'nde bazı olağan dışı kayalar keşfetti ve bunları iki donanımıyla inceliyor: kaya parçalayan SuperCam lazer ve WATSON (Operasyon ve Mühendislik için Geniş Açılı Topografik Sensör) kamera.

Bu kayaların tortul mu yoksa volkanik mi olduğu şimdilik belirsiz. Volkanik kökenleri varsa bu, milyarlarca yıl önce göl ve nehir deltasına sahip olan kraterin tarihini anlamak isteyen uzmanlara yardımcı olacak. Kayaların tortul olduğu ortaya çıkarsa, eski Mars yaşamına dair ipuçları taşıyabilecek kum, silt ve kil maddelerini gösterebilir.

YORUMLAR