Çinli Uzay Aracı Tianwen-1'den İlk Mars Fotoğrafı Geldi

Tianwen-1'in ilk Mars fotoğrafı meraklandırdı. Zhurong isimli gezginin Mars'tan gönderdiği son fotoğraflara hemen bakın.

Çinli uzay aracı Tianwen-1'in ilk Mars fotoğrafı meraklandırdı. Geçtiğimiz günlerde Mars yüzeyine iniş yapmayı başaran Zhurong olarak adlandırılan gezgin, hem siyah beyaz hem de renkli fotoğraflar gönderdi. İşte Mars'tan gelen son kareler. 

Çin Ulusal Uzay İdaresi, Tianwen-1 Mars sondasının inişinden sonra çekilen fotoğrafları yayınladı. Siyah beyaz ve üzerinde birtakım yazılar olan fotoğraf, Mars gezgininin önünde yer alan kamera tarafından çekildi. Kamera, gezginin engelleri algılaması için bir göz görevi görüyor, böylece gezicinin engelleri aşmasına da yardımcı oluyor.

Kameranın lensi çok geniş bir açıya sahip ve bu yüzden fotoğraf olabildiğince bükülmüş olarak görünüyor. Resmin üst kısmında gösterilen iki kol ise radar sisteminin parçalarını oluşturuyor. Platformdan Mars yüzeyine uzanan iki ray sistemi, gezgini yere yönlendirmek için kullanılıyor.

Kollar ve raylar başlangıçta iniş aracında gizlenmişti, ancak Mars yüzeyine indikten sonra başarılı bir şekilde açıldı. Tüm bu olanlar, Tianwen-1 Mars sondasının sorunsuz şekilde çalıştığının bir işareti.

 Renkli fotoğraf ise gezginin arka bölmesine yerleştirilmiş bir navigasyon kamerası tarafından çekildi. Ayrıca Tianwen-1 Mars sondasının yörünge ve iniş aracının ayrılma sürecini gösteren iki video da dünyadaki ekibe gönderildi.

Tianwen-1'in ilk Mars fotoğrafı meraklandırdı

Tianwen-1, 15 Mayıs'ta dünyayla bir veri bağlantısı kurdu ve Pazartesi günü görüntüleri göndermeye başladı. Zhurong gezgini, Kırmızı Gezegen'e ayak basmak için raydan aşağı inmeye hazırlanıyor.

Zhurong olarak adlandırılan gezgin, gezegenin yüzeyini taramaya başlamadan önce küçük denetimler yaparak çevresini tanımlamaya başlayacak. Bu gezginin Perseverance veya NASA'nın diğer keşif araçlarından herhangi biriyle karşılaşması en azından şimdilik muhtemel görünmüyor çünkü NASA'nın araçlarına oldukça uzakta konumlandırıldı.

ABD'den sonra Mars'a keşif aracı indirmeyi başaran tek ülke Çin oldu. Bu da onu NASA'dan sonra gezegenin yüzeyinde keşif yapan bir araca sahip olan ikinci ülke yapabilir. Çin'in yörünge aracı gezegeni çevrelemeye ve uzay aracından Dünya'ya veri iletmeye devam ediyor.

Tüm bunlara ek olarak Çin, bir süre önce kontrolden çıkan roketinin Hint Okyanusu'na düştüğünü açıklayarak dünyayı endişelendiren roket sorununun sorun olmaktan çıkmasını sağlamıştı. "Kimsenin zarar görmeyeceği bir yere düştüğünden yana umudumuz var" denişmişti.

NASA, Dünya'daki Hayatı Yanlışlıkla Mars'a Taşımış Olabilir
Bilim

NASA, Dünya'daki Hayatı Yanlışlıkla Mars'a Taşımış Olabilir

NASA, Dünya hayatını Mars'a taşımış. Cornell Üniversitesinin saygın bilim insanlarından biri olan Christopher Mason yeni bir açıklamasında, NASA'nın Dünya'daki hayatı bilmeden Mars'a götürdüğünü söyledi.

YORUMLAR