Yapay Zeka Savaşlarda Kullanabilecek Mi?

Otomatik sistemler, gün geçtikçe daha çok alanda tercih ediliyor. İnsan gücüne duyulan ihtiyaç, yapay zekânın kullanılmasıyla ortadan neredeyse kalktı. Pentagon ise, yapay zekâyı askeri alanda kullanmak için önemli kararlar vermenin eşiğinde.

ABD, savaş alanında yapay zekâ teknolojisi kullanımı ile ilgili yeni kararlar verdi. Başka bazı yeni etik ilkeleri kabuk eden Pentagon, yapay zeka sistemlerinin aldığı kararların izlenebilir olması gerektiğini ifade etti.

Otomatik sistemler, gün geçtikçe daha çok alanda tercih ediliyor. İnsan gücüne duyulan ihtiyaç, yapay zekânın kullanılmasıyla ortadan neredeyse kalktı. Pentagon ise, yapay zekâyı askeri alanda kullanmak için önemli kararlar vermenin eşiğinde. Bu konu özellikle etik alanında büyük tartışmalar yarattı.

Yapay zeka kullanım sınırları belirsiz bırakıldı

Bütün savaşlarda yapay zekâ teknolojilerinden yararlanmayı hızlandıran ABD Savunma Bakanlığı, yeni etik ilkeleri kabul etme kararı aldı. Acaba bu etik ilkelerin ne olduğu net olarak bilinmiyor.

Belirlenen yeni etik kurallar; hedefleri arama amacıyla hava görüntüleri tarayan yapay zekâ sistemlerini kullanırken ve harekete geçirirken insan sağlığının düşünülmesi gerektiği ifade edildi. Elbette burada insan sağlığı denilirken sivil kayıplardan bahsediliyor.

Askeri yetkililer, ABD’nin savaş konusundaki yeni yaklaşımını bugün net bir şekilde ortaya koydu. Açıklamalarda, “Yapay zekâ kullanımı yeni etik belirsizlikleri ve riskleri artırıyor” ifadeleri dikkat çekiciydi. Yapay zekânın savaşlar için kullanımı alanında çalışmalarını yürüten Lucy Suchman, Pentagon’un açıklamasındaki 'uygun' ifadesini sert eleştirdi. Ona göre bu ifadenin ucu son derece açık.

YORUMLAR