2014 Yılında Tarihe Gömdüklerimiz

2014 yılında hayatımızdan tamamen çıkan teknoloji ile ilgili ürün ve servisleri kısaca hatırlatıyoruz.

2014 Yılında Tarihe Gömdüklerimiz

Her yıl yenilenen teknolojiler, kendinden bir öncekinin popülerliğini kaybetmesine ve zamanla tamamen yok olmasına yol açıyor. Bu devinim hep tekrar ediyor. 2014 yılında hayatımızdan tamamen çıkan teknoloji ile ilgili ürün ve servisleri şöyle bir hatırlayalım istedik.

Her ne kadar aşağıda sayacağımız ürün ve servisler hayatımızdan çıkmış ya da azalarak yok oluyor olsa da, bir sonraki adım için her zaman temel oluşturdukları gerçeğini unutmamak lazım. 

iPod Classic

Yepyeni ürünler olan Apple Watch ve iPhone ‘u duyuran Apple, iPod’u da emekliye ayırdı. Pek çok yönden zamanı gelmişti diye düşünenler hiç de az değil. iPod’un dairesel kumanda merkezi ise unutulmazlar arasında yer alacak.

Facebook’da artık kimseyi dürtemiyoruz

Silikon Vadisi’nin devlerinden Facebook’da hızla yenilenen, eskiyi geride bırakan bir karaktere sahip. Hemen herkesin bir süre birbirine bir şey söylemeden “dürttüğü” uygulamanın kalkması, kitleleri isyana sürüklemedi. Zaten normal şartlarda mesaj gönderebileceğiniz birisini neden dürtmek isteyesiniz ki?

MSN Messanger

ICQ vardı hatırlar mısınız? Bu anında mesajlaşma servisi uzun süre çok popülerdi, ancak çok güçlü bir rakibi vardı; Microsoft. MSN Microsoft’un geliştirdiği bir sistemdi. Kısa zamanda ICQ’nun tahtını devirdi. Üstelik bu çok gürültülü olmadı, yavaş ve sakin bir şekilde tüm dünya MSN’e geçti. Ancak MSN’in de bir ömrü vardı elbet. Akıllı telefonlar, Facebook, Twitter ve çeşitli mesajlaşma uygulamaları karşısında MSN’de mum gibi eriyip gitti.

Orkut’u hatırlayan var mı buralarda?

Google’ın ilk sosyal ağ deneylerinden biriydi Orkut. ABD’de ayaklarını çok yere basamadı. Ancak 2010 yılında özellikle Brezilya'da milyonlara ulaşmayı başarmıştı. Neredeyse Facebook’tan daha çok kullanılıyordu.

Orkut Güney Amerika’da pazara ulaşmayı başarmış olsa da, Google uygulamanın fişini çekmekte bir sakınca görmedi. Çünkü Orkut’un yerine Google Plus tasarlanmış, Hangouts tamamlanmış ve yayına alınmıştı. Google Plus’ında durumu ortada aslında. Facebook ile karşılaştırıldığında çok yakında bu servisinde Orkut ile aynı kaderi paylaşacağını düşünmek hiç yanlış olmaz. 

Xbox eğlence stüdyosu

Çok değil birkaç sene önce Netflix ve Amazon gibi bir platform olacağı savunulan Xbox Entertainment Studios, Microsoft’un dünya genelinde 18 bin çalışanını işten çıkarmasından sonra kendine gelemedi. 2012 yılından sonra kan kaybetmeye başlayan proje zaman içinde tarihe karıştı. Ancak Microsoft hala projenin üzerinde duruyor. 2015 yılında tekrar bir düz kontak yapılmasının mümkün olabileceği konuşuluyor

Windows XP

Ne güzel bir işletim sistemiydi. En kararlı çalışan Windows olarak tarihte adı altın harflerle yer alacak. Hala dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı olmasına rağmen Microsoft desteğini kesti ama bağımlıları ısrarla kullanmaya devam ediyor. XP için desteğin durduğu an Windows 8.1’in çıktığı tarihlere denk geliyor. 

Macworld dergisi

Raflardan kalktığında Mac kullanıcıları hüsrana uğradı. Yıllarca Apple ürünleri kullananların rehber dergisi olan yayın geçtiğimiz Eylül ayında yayın hayatına son verdi. Ancak web sitesi devam ediyor. Derginin 17 yıllık editörü Jason Snell teknolojik podcast’ler yayınlamaya devam ediyor. İlginç olan şu ki dergi Eylül ayında yayınına son verdiğinde Apple iPhone 6 serisini tanıtmaya başlamıştı. 

Flappy Bird

Geldiği gibi giden bir uygulama olmadı mı sizce de? Bir tez çalışması olabilecek kadar başarılı olan Flappy Bird virali, oyuncuların tepkileriyle kendi mezarını kazmayı başardı. Vietnamlı Dong Ngyen oyunun bir anda bu kadar popüler olmasına kendi de şaşırmıştı. Oyunun başarısıyla beraber gelen eleştiri ve tepkiler, oyunun 22 saat içinde uygulama marketlerinden oyunun sahibi tarafından kaldırılmasına yol açtı. Ngyen oyun hakkında gelen eleştiri ve tepkilere, “Daha fazla sizleri dinleyemem, gerçekten dayanamıyorum ve oyunu kaldırıyorum” yanıtıyla cevap vermişti.

Elbette oyuna benzeyen pek çok benzer uygulama hemen market raflarını doldurdu ancak orijinal oyunun tarihte bıraktığı izin yanına bil yaklaşamadılar. 

2014 Yılında Yıkılan Hayallerimiz

Youtube Rewind 2014 Yayınlandı

Mobil Alemden 2014 Manzaraları

2014’ün En Yenilikçi Teknolojileri

2014 Yılında Dehşete Düştüğümüz Enstantaneler

2014 Yılında Rakamlarla Samsung Raporu

YORUMLAR