2017 Yılında Oyunlarda Ses Getiren Kadın Kahramanlar

Oyunlarda bizi türlü maceralarla peşinden sürükleyen kadın kahramanlar, özellikle 2017 yılında bir hayli hayranlık uyandırdılar.

Oyunlarda bizi türlü maceralarla peşinden sürükleyen kadın kahramanlar, özellikle 2017 yılında bizlerde bir hayli hayranlık uyandırdılar.

Bu kahramanlardan pek çoğu beyaz perdeye de uyarlandılar. Bu mecrada da üzerimizde aynı etkiyi bıraktılar. Kadın kahramanlardan bazıları orijinal hikayelerde var olurken, bazıları da resimli romanlardan oyunlara transfer oldular.

Neredeyse oyun endüstrisi kadar eski, ancak 2017'de peyda olanlar kadar görkemli kadın kahramanları (protagonist) neredeyse daha önce hiç tanımamıştık. Oyun sektöründe gelişen grafik ve altyapı teknolojisi göz önüne alındığında kadın kahramanlarımızın bundan böyle bizi yürekten etkileyeceği açıkça belli oluyor. Aklımızı başımızdan alarak bizleri peşinden koşturan kadın oyun kahramanlarımızdan bazıları şöyle;

Overwatch – Tracer

Oyun 2016 yılında piyasaya sürüldüğünde bile bir hit olmaya adaydı. Çok kısa bir süre içerisinde multiplayer oyunlar arasında hak ettiği yere oturmayı da kolayca başardı. Oyunda birden fazla karakteri kahraman olarak kullanabiliyorken, bunlardan Tracer, açık ara en çok tercih edilen karakter oldu. Oyunda, 26 yaşında ve kısa aralıklarla zamanda atlamalar yapabilen ve esas adı Lene Oxton olan bu karakter, iki tabaca kullanarak oldukça seri ateş edebiliyor ve zamanda istediği yöne (ileri-geri) hızlı sıçramalar yapabiliyordu. Tracer, Overwatch resimli romanlarında da alternatif cinsel kimliği ile ilgi çekiyordu. Ama onu benimsemiştik.

Emily Kaldwin – Dishonored 2

2012 yılında ilk sürümü çok tutulan, Steampunk tarzı olarak bir oyun olarak literatürde haklı bir yer edinen ve Dishonered'un devamı olan Dishonored 2, hikayesine bir devam kahramanı olarak Emily Kaldvin adında bir kadın kahramanı dahil etmekte sakınca görmedi.

İlk oyunun kahramanı olan Corvo'nun genç kızı Emily'i oyuncularla tanıştırdı ve onu babasının izinden gölgelerin içine intikam için gönderdi. Eh! sonunda intikam dediğin şey önemli, kan çekiyor tabii.

Sara Ryder Mass Effect Andromeda

Uçsuz bucaksız evrende sayısız yaşam formu ve tehlikelerle savaşan Andromeda ekibinin hem kadın hem de erkek başkahramanını özgürce seçebiliyorduk. Ama bu durum Mass Effect serisinin klasik opsiyonuydu zaten. Oyunun kadın kahramanı Sara Ryder, ilk oyunlardaki kadın kahraman Commander Shephard'ın boşluğunu başarılı bir şekilde doldurmuştu.

Lara Croft – Tomb Raider

"Söz konusu Lara oldukça gerisi teferruattır" diyen oyun severlerden biriyseniz, büyük olasılıkla bu oyun evreninde yalnız değilsinizdir. PC ekranlarından çıkıp beyaz perdeye de sıçrama yapan bu kahraman, hangimizin aklını başından almadı ki?

İlk olarak 1996 yılında PC ekranlarında tanıştığımız Tomb Raider serisi, oyun endüstrisinin en uzun soluklu akrobatik macera serisi olarak tarihe geçti. Beyaz perdeye ilk Angeline Jolie ile yansıtılan Tomb Raider, son macerasında Alicia Vicander tarafından canlandırılacak. Ancak sizi bilmem ama bana göre, Tomb Raider serisini birkaç 20 sene daha zihinlerimizden çıkarmamız mümkün olmayacak.

Harley Quinn – Injustice gods Among Us

Hem oyunda hem de sinemada karşı karşıya geldiğimiz bu karakteri sevsek mi, nefret mi etsek kararsız kalmış olabiliriz. Ama nereye gitse gözümüzü üzerinden ayırmadığımız gerçeğini de yadsıyamayız. Harley Quinn'i hem Batman resimli romanlarında, hem de çizgi dizilerinde görmek mümkün. Ardından 2016 yılında beyaz perdeye de yansıyınca, haliyle oyunculara bir "kal geldi!" Bu cadı ruhlu ama pek güzel karakter, önemli kadın anti kahramanlardan biri olarak oyun tarihinde yerini alıverdi.

Çifte Belalar Chloe Frazer ve Nadıne Ross – Uncharted Lost Legacy

Chloe Frazer ve Nadine Ross, kadın kahramanlarımız arasında alışılmadık bir rol üstlenip, tüm belalara karşı ortak mücadele veren belki de ilk co-op kadın timi olarak düşünülebilir. Bu da çok alıştığımız bir durum değil. Yani bir erkek kahraman oyunda yok, çünkü tüm erkekler kötü. Ancak, oyunda bu durumu  "Bu bir kinaye olabilir mi?" diye düşünerek, Chloe Frazer ve Nadine Ross'un dizinin dibinden ayrılmıyoruz.

Ellie – Last of Us 2

O masum ve ürkek Ellie gidiyor ve oyunun yeni serisinde artık yaşadığı haşin dünyaya karşı bilenmiş yepyeni bir Ellie geliyor. Oysa Last of Us'ın ilk bölümünde kızımız oldukça naif ve ürkekti değil mi, en azından biz öyle bildik kendisini.

Ancak Last of Us 2 evreni, karakterlerimizin yabanıl şartlar tarafından nasıl bilendiğini anlatan bir oyun olacak. Bunun için daha çok "popo tekmeleyen" bir Ellie karakterine kendimizi alıştırsak hiç fena olmaz.

Elbette 2017'nin ses getiren kadın kahramanları bu kadar değiller, ancak elinizi taşın altına sokup siz de aklınıza gelenleri de bize hatırlatırsanız çorbada biraz tuzunuz olur, fena mı yani?

YORUMLAR