5 Yıl İçinde Tablet Satışları Dizüstü Satışlarını Geçecek

Hayatımıza bir anda giriveren yeni teknolojik ürünler, hızla değişen alışkanlıklarımız ve gün geçtikçe taşınabilirliğin öne çıktığı bir yaşam… Tabletler, tüm bu ifadelerin parçası olan en yeni ürün. Ve yapılan bir araştırmaya göre tabletler, 2016 yılıyla

5 Yıl İçinde Tablet Satışları Dizüstü Satışlarını Geçecek

Hayatımıza bir anda giriveren yeni teknolojik ürünler, hızla değişen alışkanlıklarımız ve gün geçtikçe taşınabilirliğin öne çıktığı bir yaşam… Tabletler, tüm bu ifadelerin parçası olan en yeni ürün. Ve yapılan bir araştırmaya göre tabletler, 2016 yılıyla birlikte dizüstü bilgisayarlardan daha çok satılır konuma gelecek.

İnsanların bilgisayar kullanma alışkanlıkları hızlı bir şekilde sabitlikten uzaklaşıyor. Masaüstü bilgisayarlardan dizüstü bilgisayarlara geçiş, bir süre sonra dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayarlara satış rakamlarında fark atmasıyla tamamlandı. Şimdi ise aynı şey dizüstü bilgisayarların başına geliyor. Zira dokunmatik işleve sahip ürünlerin kullanıcılar tarafından çok yoğun bir beğenme ve sahiplenmeyi beraberinde getirmesi, tablet bilgisayarların güçlenen donanımlarıyla bilgisayar pazarında hızla yukarı itilmelerini sağladı. Her yıl artan ve dizüstü bilgisayarların satış rakamlarına biraz daha yaklaşarak aradaki farkı kapatmaya başlayan tabletler, 2016 yılı ile birlikte öne geçecek. Kısacası, dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayarlara yaptıklarını şimdi tabletler dizüstü bilgisayarlara yapıyor.

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden biri olan NPD DisplaySearch tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, bir önceki paragrafta bahsettiğimiz öngörülerin veri kaynağı. Araştırmaya göre Microsoft ve Google’ın tablet sektörüne kendi cihazlarıyla girmeleri sektörün gidişatında adeta “nitro” etkisi yaratacak. Bu etkiyle birlikte hâlihazırdaki gelişim süreci 2016 yılında önemli bir aşamayı beraberinde getirecek. Toplamda 600 milyon tablet ve dizüstü bilgisayar satışı gerçekleşmesi beklenen 2016’da tabletler, dizüstü bilgisayarlardan daha çok satılır konuma gelecek. Bu geçişin gerçekleşmesini sağlayacak değişimin, 121 milyonluk tablet satışının 2017 yılında 416 milyona ulaşmasıyla birlikte yaşanacağı öngörülüyor. Dizüstü bilgisayarların ise aynı yıllarda 393 milyonluk satış rakamlarında seyretmesi bekleniyor.

Tablet bilgisayar satışlarındaki yükselişte, bölgesel alışkanlıkların değişimi ve yeniliğe açıklık faktörleri de önemli bir yer kazanıyor. Zira Japonya, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa bu yıl gerçekleşen tablet satışlarında %66’lık paya sahipler. Tetikleyici güç olma özelliği taşıyan bu bölgeler, dünya tablet kullanım alışkanlığı üzerinde de ciddi etkilere sahipler.

Windows 8 işletim sistemi, bir süre önce ortaya çıkan ve "Microsoft'un Tableti Gün Yüzüne Çıktı" isimli yazımızda tanıttığımız Surface adlı Microsoft tablet ile var olan değişimi hızlandıracak potansiyele sahip. Çünkü dünyanın en çok kullanılan işletim sisteminin yepyeni bir arayüze ve dokunmatiklik işlevine kavuşması, bunların bizzat Microsoft tarafından üretilen bir tablet bilgisayarla taşınabilir kılınabilecek olması, kullanıcının dizüstü bilgisayardan tablet bilgisayarlara geçişleri son derece kolay hale getirecektir.

Tabletlerin insan yaşamında her geçen gün daha çok yer bulan bir teknolojik ürün olduğu kesin, ancak bu araştırmadaki gibi öngörülerin ne kadar ve nasıl bir süre zarfında gerçekleşeceğini ise hep birlikte izleyip göreceğiz.

YORUMLAR