ABD'de iPhone 6s İçin Sunulan Satış ve Değiştirme Kampanyası Türkiye'de de Uygulanabilir mi?

Her sene yeni bir iPhone almak için çok fazla düşünmeye gerek var mı, yoksa yok mu? Sistemi okuyun karar verin.

ABD'de iPhone 6s İçin Sunulan Satış ve Değiştirme Kampanyası Türkiye'de de Uygulanabilir mi?

Apple iPhone 6s ve iPhone 6s Plus serisini 25 Eylül’den itibaren piyasaya sunacak. Ancak Apple bu sefer iPhone’larını değiştirmek isteyenler için özel bir paket program da uygulayacak. Bu paket program şimdilik sadece ABD mobil operatörleriyle ortak uygulanacak bir pazarlama sistemi olarak dikkat çekiyor.

Aslında iPhone’larını yenilemek isteyenler için operatörler tarafından farklı paketler her zaman teklif ediliyor. Yeni kampanyanın özelliği işe şöyle; ABD’de Verizon, AT&T, Sprint gibi operatörler seçilerek Apple Shop’tan kilitli olmayan bir iPhone alındığında Apple her sene bu telefonu yenilemeniz için özel bir tarife uygulayabiliyor. Kampanya aylık belli bir ücret karşılığında her sene yeni bir iPhone alabilmenizi kolaylaştırıyor. Böylece senelik taksitlerle her sene eski modeli bir yenisiyle değiştirebiliyor ve fiyat artışlarından etkilenmiyorsunuz. Ancak bu ömür boyunca her sene iPhone satın almak zorunda olmanızı şart koşan bir satış paketi.

Taksitle iPhone 6s alın seneye yenisiyle değiştirin

Kısaca bir Apple Shop’tan satın aldığınız iPhone 6s için operatör seçiminizi yaptığınızda Apple sizi o operatörle aylık bir pakete dahil ediyor, her sene yenilenen iPhone serisini de aynı ücretle o operatörden takip ediyor olmanıza fırsat tanıyor. Örneğin bir iPhone 6s 16 GB için 24 aylık 32 dolarlık bir taksit paketi taahhüt ediyorsunuz, bu taahhüt bitmeden bir sene içinde yeni bir iPhone almak istiyorsanız aynı operatörden aynı taksiti devam ettirmeniz mümkün oluyor. Ancak bunun için bir kontrat imzalayarak normal taksitinizin üzerine 15 dolar daha eklemeniz gerekiyor. Bu durumda her yıl yeni bir iPhone alsanız da verdiğiniz taahhüt aynı şekilde bir sene ileriye atılarak devam ediyor.

Türkiye’de bu sistem uygulanabilir mi?

Bu durum Türkiye’de “teneşir vade” olarak adlandırılan, neredeyse mezara kadar uzun yıllar taksit ödemeyi gerektiren sistemi çağrıştırmıyor değil. Yani şöyle düşünün; diyelim ki iPhone 6s 2400 TL (olmaz ya hadi neyse) 24 aylık bir taahhütle aldığınız bu cihaza ayda 100 TL ödeyeceksiniz. Ancak gelecek yıl Eylül ayında iPhone 7 çıktığında bu cihaza geçmek isterseniz aynı taahhütü 2 sene daha uzatarak devam ettiriyorsunuz. Ama bunu yapabilmek için iPhone 6s alırken bir kontrat daha imzalayıp ayda ekstradan bir 50 TL daha ödeminiz gerekiyor. Yani iPhone 6s aldığınızda bunu seneye değiştirmek istiyorum taahhütü verirseniz, 100 TL değil 150 TL taksit ödemeniz gerekiyor. Yeni cihaza geçtiğinizde ise kontratınızı 2 sene daha uzatıp aynı sistemi sürdürmeniz mümkün olabiliyor.

Aslında bu sistemle asla bir Apple telefona tamamen sahip olamıyorsunuz, sadece her sene Apple’dan yeni bir telefon kiralıyormuş gibi görünüyorsunuz. Ancak elbette eski telefonu atıp yeni iPhone’la hayatınıza devam etmeniz mümkün. Ama taksitleriniz ve taahhütlerinizi satmanız mümkün değil.

Bu durum Türkiye için yeni bir sistem değil aslında. Daha önce ön ödemeli taksit planları ürünler teslim edilmeden yapılan kontratlarla mümkündü. Diğer yandan ön ödemeli sahiplendirme sistemi Türkiye'de başarıyla uygulanamadı ve artık çok nadir kullanılıyor. Ancak sistem hem kafa karıştırıcı, hem de Türkiye’de dolar artışı göz önüne alındığında çok garantiye alınabilecek bir durummuş gibi görünmüyor. 27 Kasım’da Türkiye’de dolar kuru 2,209 TL olarak kaydedilmişti 10 Eylül 2015’te ise dolar 3,032 TL olarak işlem görüyor. 10 aylık süre içinde bu artış göz önüne alınırsa bu tür uzun vadeli taahhütlere girmek ve yenileyerek devam etmek bütçeye zarar verebilir.  

iPhone 6s Plus ve iPhone 6 Plus Karşılaştırması - Neler Değişti?

iPhone 6S Plus ve Samsung Galaxy Note 5 Karşılaştırması

iPhone 6 ve iPhone 6S Karşılaştırması

YORUMLAR