AMD Zen İşlemciler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yazımızda AMD Zen özellikleri, AMD Zen performansı, AMD Zen çıkış tarihi, AMD Zen fiyatı gibi noktalara değindik

AMD Zen İşlemciler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İşlemci sektörünün 2 büyük aktöründen biri olan AMD kısa bir süre önce yeni işlemci ailesi AMD Zen ile karşımıza çıktı. AMD'nin piyasadan kolayca tedarik edilebilen mevcut FX işlemcileri uzun bir süredir küçük değişikliklerle güncellenerek bilgisayar kullanıcılarına sunuluyordu. AMD, mimari anlamında çok büyük yenilikler yapmadan işlemcilerinin çekirdek hızlarını yukarı çekmekteydi. FX işlemcilerin güncellenen versiyonlarında artan güç tüketimi de karşılaşılan bir tabloydu.

AMD, mimari anlamda büyük değişiklikler yapmazken Intel bu konuda biraz daha aktif bir tablo çiziyordu. AMD işlemciler performans anlamında Intel işlemcilerle rekabet etmekte güçlük yaşamaktaydı. Neyse ki bu açığı AMD'nin izlemekte olduğu fiyat politikası kapatıyordu.

AMD, yeni nesil Zen işlemcileriyle yeni bir sayfa açmayı ve Intel ile arasındaki performans farkını da kapatmayı planlıyor. Firma bunun için yeni işlemcilerini tamamen sıfırdan tasarlıyor; yani Zen işlemciler, FX işlemcilerin geliştirilmiş versiyonları olmayacaklar.

Peki AMD Zen işlemcilerle birlikte neler değişecek? İşte bu yazımızda AMD Zen işlemcilerin bize neler kazandıracağını ve "AMD Zen ne zaman çıkacak" gibi soruları yanıtlayacğaız.

AMD Zen Ne Anlama Geliyor?

Zen, AMD'nin önümüzdeki süreçte piyasaya sunacağı işlemcilerde kullanacağı mimarinin adı. Yani Zen, sadece tek bir işlemci modeline verilen bir ad değil, genel olarak AMD'nin yeni nesil işlemcilerinin sahip olacağı mimari yapı.

Zen mimarisine sahip işlemciler AMD'nin FX işlemcilerinden sonra piyasaya sürülüyor. AMD FX işlemciler ilk olarak 2011 yılında piyasaya sürülmüştü ve halen de satıştalar. Yani 5 senedir AMD bu işlemcileri güncelleyerek satışa sunuyor. Bu güncellemeler genel olarak artırılmış çekirdek hızı şeklinde karşımıza çıkıyor.

AMD Zen işlemciler FX işlemcilerin üzerinden geçen 5 senenin ardından bize yeni bir yapı sunacak. Zen işlemciler tamemen sıfırdan inşa ediliyor; yani FX işlemcilerin mimari yapılarını geliştimek yerine AMD bu sefer işi sıkı tutuyor.

AMD'nin Zen mimarisini geliştirmesindeki temel amaç ise, AMD'nin Intel karşısında sahip olduğu dezavantajları ortadan kaldırmak istemesi. Zaten Zen mimarisi, Intel işlemcilerin uzun bir süredir sahip olduğu can alıcı özellikleri AMD cephesine kazandıracak.

AMD Zen İşlemciler Neler Kazandıracak?

14 nm üretim teknolojisiyle geliştirilen AMD Zen işlemciler, 32 nm ve 28 nm üretim teknolojisiyle üretilen FX işlemcilere göre çok daha az güç tüketirken daha az ısınacaklar. Bu da bu işlemcileri standart işlemci soğutucular ile rahatça kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Bilindiği üzere önceki AMD işlemcilerde hem stok fanların sesli çalışması, hem de yüksek ısınma nedeniyle daha iyi ve sessiz soğutma sağlayan fanlara yöneliyorduk. Umarız AMD Zen işlemcilerle gelen stok fanlar sessiz çalışırlar, bu sayede kafamızda ısınma problemi olmadan bu stok fanları kullanabiliriz.

AMD, Zen mimarisiyle birlikte anakartlar üzerinde yer alan kuzey köprüsünü de işlemci üzerine taşıyor. Bilindiği üzere kuzey köprüsü anakart üzerinde en çok ısınan bölgelerden biri. Bu köprünün işlemciye taşınması da kasa içi ısınmayı azaltacak ve verimliliği artıracak bir gelişme.

Zen İşlemciler Ne Kadar Performans Artışı Sunacak?

AMD Zen işlemcilerinin kazandırdığı performans artışını henüz tahmin etmek ve kesin bir oran vermek mümkün değil; çünkü bu işlemciler piyasaya sürülmediği için benchmark testlerini de yapamıyoruz. Fakat bu işlemcilerin ciddi bir performans artışı sunacağına dair önemli ipuçlarına sahibiz.

AMD'nin üretim teknolojisinde bir sonraki adım olan 14 nm'ye geçmesi büyük bir sıçrama anlamına geliyor. Daha önceden 28 nm teknolojisi ile üretilen işlemciler ısınma ve güç tüketimi göz önüne alındığında belli bir performans seviyesine çıkabiliyorlardı. 14 nm üretim teknolojisi sayesinde daha az ısınan ve daha az güç tüketen AMD Zen işlemciler performans anlamında daha yüksek limitlere sahip olacaklar. Yani aynı ısınma ve güç tüketimi seviyesinde daha yüksek frekans yakalayabileceğiz.

AMD Zen işlemciler nihayet Intel işlemcilerin oldukça uzun bir süredir kullanmakta olduğu Hyper Threading teknolojisine benzer bir teknoloji kullanmaya başlıyorlar. AMD'nin SMT - Simultaneous Multi Threading, yani eş zamanlı çoklu işlem yapma olarak adlandırdığı bu teknoloji her işlemci çekirdeğinin aynı anda 2 işlem komutunu birden işlemesi anlamına geliyor. Yani sadece 2 çekirdekli işlemciniz olsa bile aynı anda 4 işlem yürütebiliyorsunuz. Windows da bu özellik sayesinde sanal işlemci çekirdekleri oluşturabiliyor ve bu mantıksal işlemci çekirdeklerine de işlem komutu gönderebiliyor. SMT ile AMD Zen işlemciler yoğun işlem komutu yağdıran uygulama ve yazılımlarda zorlanmadan çalışabilecekler.

AMD Zen işlemciler geliştirilmiş bir L1 önbellek yapısına da sahip olacaklar. Bu da verimliliğe katkıda bulunacak bir değişim.

AMD, Zen mimarisini duyurduğu özel etkinlikte bir de demoya yer vermiş ve bu demoda Intel Broadwell-E işlemcilerle Summit Ridge kod adını verdiği yeni Zen işlemcisini karşılaştırmıştı. Demoda Summit Ridge, binlerce liralık fiyata sahip Broadwell-E işlemcilerle hemen hemen aynı performansı sergiliyor, hatta kimi zaman bu işlemcileri geride bırakıyordu. Fakat bu demonun Zen işlemcilerin gerçek performansını göstermek için en güvenilir veri olduğunu söyleyemeyiz. AMD Zen işlemcilerin gerçek performansını görebilmek için bu işlemciler çıktıktan sonra yayınlanacak benchmark testlerini beklemenizi tavsiye ediyoruz.

AMD Zen İşlemciler İçin Yeni Anakart ve RAM Satın Almamız Gerekecek mi?

Evet. AMD, Zen mimarisiyle birlikte yüzyıllardır kullanmakta olduğu AM3 ve AM3+ soket yapısını bir kenara bırakıyor ve AM4 platformuna geçiş yapıyor. Bu da AMD Zen işlemciler için yeni bir anakart alacağımız anlamına geliyor.

AM4 soket anakartlar ile birlikte DDR4 desteği de gelmekte. Pratikte DDR4, DDR3'e göre gözle görülür bir performans artışı sunmasa da AMD'nin artık yeni teknolojilere geçiş yapması güzel bir nokta. AMD bu hareketle, performans artışı kazanamayacak olsa bile pazarlama anlamında Intel ile rekabet edebilir. Bilindiği üzere Intel işlemcilerin son nesilleri DDR4 desteğine sahip. En azından AMD Zen işlemciye sahip sistemimizde "bizde neden DDR4 yok" sorusunu sormayacağız.

AM4 anakartların bir diğer avantajı da artık AMD'nin standart işlemcilerinin ve APU gibi içerisinde grafik çipi de barındıran işlemcilerin aynı anakartlar üzerinde çalışabilecek olması. Hatırlanacağı üzere AMD'nin APU işlemcilerini kullanabilmek için FM soket yapısına sahip özel anakartlar kullanmamız gerekiyordu. Artık APU işlemcileri de normal AMD işlemcileri kullandığımız anakartlar üzerine monte edebileceğiz. Bu durum soket yapısı karmaşasını ortadan kaldırıyor.

Hangi AMD Zen İşlemciler Piyasaya Çıkacak?

AMD Zen işlemciler dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, iş istasyonları ve sunucular gibi farklı ihtiyaçları karşılayan bilgisayarlarda kullanılabilecekler.

Bu işlemcilerden Summit Ridge daha çok oyun bilgisayarları ve yüksek performansa sahip masaüstü bilgisayarlarda kullanılacak amiral gemisi niteliğindeki işlemci olacak. Summit Ridge, 8 çekirdeğe sahip, SMT sayesinde de 16 mantıksal işlemci çekirdeği elde edebiliyoruz.

Naples kod adına sahip işlemciler ise sunucular ve iş istasyonlarında kullanılacak. 32 çekirdeğe sahip bu işlemciler 64 mantıksal işlemci çekirdeği anlamına geliyor. Çift işlemci kullanılabilen anakartlarda da Naples işlemcilerle toplamda 64 fiziksel işlemci çekirdeği ve 128 mantıksal işlemci çekirdeği elde edebiliyoruz.

AMD Zen işlemcilerin standart masaüstü bilgisayarlarda kullanılacak ekonomik APU versiyonları ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılacak mobil versiyonları da piyasaya sürülecek. Fakat bu AMD Zen modellerinin henüz detayları paylaşılmış değil.

AMD Zen Çıkış Tarihi

AMD Zen işlemciler ilk olarak mobil versiyonlarıyla 2016 sonuna doğru dizüstü bilgisayarlarda karşımıza çıkacaklar. 2017'nin başından itibaren de masaüstü AMD Zen işlemciler satışa sunulacak.

AMD Zen Fiyatı Ne Olacak

AMD henüz Zen işlemcilerin tüm teknik detaylarını ve fiyatlarını paylaşmadı. Fakat artan performansa bağlı olarak bu işlemcilerin FX işlemcilerden daha pahalı olacağını söyleyebiliriz. Fakat AMD Zen işlemciler büyük bir ihtimalle Intel'in aynı segmentteki Skylake ve Broadwell-E işlemcilerinden daha ucuz olacak.

Yeni Bir Bilgisayar Toplamak İçin AMD Zen İşlemcileri Beklemeli miyim?

Evet. Çünkü Intel işlemci kullanan bir bilgisayar toplayacak olsanız bile AMD Zen işlemciler piyasaya çıktığında Intel fiyat düşürmek zorunda kalabilir. AMD Zen işlemcilerin Intel işlemcilerle aynı veya yakın performansı verse bile daha ucuza satılması Intel'in piyasadaki konumunu zorlayacak bir durum.

Eğer eski bir bilgisayara sahip olsanız da AMD Zen işlemcileri beklemenizde fayda var. AMD Zen işlemciler çıktığında aynı fiyata AMD FX işlemcilerden daha yüksek performans elde edebileceksiniz. Üstelik yeni anakart teknolojisinin sunduğu nimetlerden faydalanabileceksiniz.

AMD Zen işlemciler daha az ısınacakları ve daha verimli güç tüketimine sahip olacakları için diziüstü bilgisayarlar için de daha mantıklı seçim olacaklar.

AMD Radeon RX 480 İncelemesi

Intel'in 7. Nesil Kaby Lake İşlemcileri Resmi Olarak Tanıtıldı, Çıkış Tarihi Belli Oldu

YORUMLAR