Android'in iOS'tan Daha İyi Olduğunun 10 Kanıtı

Android mi? iOS mu? Android'in iOS'u sollamasını sağlayan 10 temel özelliğini sizler için listeledik.

Android'in iOS'tan Daha İyi Olduğunun 10 Kanıtı

Çok yakın zamanda Android'ten iOS'a geçecek olmama rağmen Android'in sunduğu özellik ve avantajların daha fazla olduğunu ve Android'in iOS'a göre çok daha özgür bir işletim sistemi olduğunu biliyorum. Yazıya başlamadan önce bunu söylememdeki amaç ise iOS kullanıcıları tarafından yargısız infaz edilmemem. Evet Android birçok ayrılacağı sahip olabilir ve hatta iOS'tan daha iyi olabilir ama yinede iOS'un da kendine has özellikleri bulunuyor. Bununla birlikte herkesin işletim sistemi ile içli dışlı olmasını da bekleyemeyiz. Ama yine de karşılaştırmamız gerektiğinde iOS'a göre daha fazla artıya sahip olan Android'de yapıp iOS'ta yapamayacağınız 10 şeyi bir araya getirdik.

Farklı kullanım amaçlarına göre tamamen farklı değerlendirilebilecek bir konu olmasına rağmen daha fazla kullanıcı sayısına sahip olan Android'in iOS'tan daha iyi olduğu bir gerçek desem iOS'cular bana kızacak fakat genel algı bu şekilde. iOS'cular bunu kabul etmiyor. Bunun nedeni ise iOS'un da kendine özgü birçok özelliğe sahip olması. Bu yazıyı yazarken hala bir Android kullanıcısı olmama rağmen önümüzdeki günlerde kendimi iOS tarafında bulacağım. Bu yüzden çok karmaşık duygular içerisindeyim. Yinede sizleri bilgilendirmek adına konuya dışarıdan bakarak Android'in sahip olduğu avantajları ve neden iOS'tan iyi olduğu 10 maddeyi sıra sıra hep birlikte görelim.

1. Farklı Cihaz Seçenekleri

iOS dendiğinde akıllı telefon olarak iPhone ve akıllı tablet olarak da sadece iPad gelirken, Android dendiğinde önünüze onlarca farklı seçenek çıkıyor. Bunun en büyük nedeni Apple'ın yalnızlığının aksine Android tarafında başta Samsung, Sony, HTC, LG, Motorola, Huawei, General Mobile, ZTE ve daha pek çok şirketin yer alması ve her birinin pek çok farklı model üretip piyasaya sunması. iPhone ve iPad seçerken çok fazla seçim lüksünüz yokken Android tarafından ekran boyutu, arka kapağı, bataryası, tasarımı, kamerası, klavyesi ya da herhangi bir sevdiğiniz özelliği için farklı seçenekler bulabiliyorsunuz. Bu yüzden de cihaz seçimi konusunda Android şimdiye kadar iOS'un her zaman bir adım önünde olmuştur.

2. Herkese Uygun Fiyatlar

İlk maddemizdeki çok fazla cihaz seçeneği aynı zamanda kullanıcılara farklı fiyatlar olarak da geri dönüyor. Apple'ın üretmiş olduğu iPhone ve iPad'ler yüksek kaliteli olması nedeniyle her zaman oldukça yüksek fiyatta satılırken, Android piyasasında bir iPhone'un dörtte bir fiyatına bile akıllı telefon bulabiliyorsunuz. Fiyatlar arasındaki bu farklar ve geniş fiyat seçenekleri ise Android'in çok fazla kişi tarafından tercih edilmesini sağlıyor. Bu alanda da Android iOS'tan üstün.

3. Kişiselleştirme

Android'in iOS'a göre üstün olmasını sağlayan en kilit özelliklerden bir tanesi de Android'in tamamen kişiselleştirilebiliyor olması. Apple standart olarak yüklü gelen uygulamalardan tutun, kullanacağınız klavyeye kadar her şeyi kontrol altında tutmaya çalışırken Android her kullanıcının istediği oranda kişiselleştirmeler yapabilmesini sağlıyor. Yani çok daha özgür bir işletim sistemi. Kendiniz için duvar kağıdı, klavye uygulaması ya da Custom ROM bile yükleyebiliyorsunuz. Android'e bir gol daha yazalım.

4. Widgetlar

Android işletim sisteminin ufak fakat çok işe yarayan parçaları Android'i iOS karşısında bir adım daha öne çıkarıyor. Microsoft'un Windows Phone'lar üzerinde uyguladığı canlı kutucuklar Android üzerinde yer alan Widget'lardan esinlenilerek geliştirildi desek doğru olacaktır. iOS üzerinde ise sadece sıralı şekikde ikonlar bulunuyor.

5. Çoklu İşlem Yapma

Hem Android hem de iOS üzerinde gerçekleştirebileceğiniz çoklu işlem yapma özelliği yani Multi-tasking konusunda Android direkt olarak olmasa da Android ile çalışan bazı cihazlar iOS'a göre çok daha iyi çoklu işlem deneyimi sunuyor. Çoklu işlem yapabilme konusunda Android'i bir adım arkadan takip eden Apple bu yüzden Android'cilerin uzun zamandır sahip olduğu multi-tasking özelliklerin bazılarına henüz yeni kavuşuyor. (Android 5 - iOS: 0)

6. Launcher Uygulamaları

Android uygulama mağazasında bulunan Launcher uygulamaları Android'cilerin kendi cihazlarını diğer cihazlardan daha farklı görünüme kavuşturma ve bununla birlikte pek çok özelliği de beraberinde getiriyor. iOS üzerinde yer almayan Launcher uygulamalarının yokluğunu ise en güzel bir örnekle açıklayabilirim. Elinize bir iPhone alıp iPhone'u olan başka birinin yanına oturduğunuzda her iki telefonun da aynı şekilde göründüğünü farkedeceksiniz. Android'de ise yüz tane bile cihaz yanyana getirseniz hepsi farklı ve tamamen kişiselleştirilmiş olabilir. Fark ortada!

7. Custom ROM'lar

Android cihazlarınızı aldığınızda içerisinde yüklü olarak gelen Android işletim sistemi yerine kendi istediğiniz Custom ROM'ları kurabiliyor olmanız Android'in sunmuş olduğu en büyük özgürlük seçeneklerinden. Tıpkı bilgisayarlarımızda olduğu gibi işletim sisteminin farklı versiyon ya da sürümlerini tercih edebiliyoruz. iOS tarafında ise böyle bir şey mümkün değil. Apple hangi iOS versiyonunu getirirse onunla idare etmek zorundasınız. Bu konu hakkında Android'in bir diğer avantajı ise sahip olduğunuz Android mobil cihazlara Ubuntu, Firefox OS, Sailfish ve bazı farklı işletim sistemleri bile kurabiliyor olmanız.

8. Google Entegrasyonu

Günümüzde çok hızlı artan online olma ve internet kullanma oranları nedeniyle mobil cihazlarda internet kullanımının vazgeçilmez parçalarından birtanesi olduğu için Google'ın tüm servislerinin Android cihazlara entegre ediliyor olması çok büyük bir ayrıcalık. Aslında bu yazının başlığından çok daha önce tartışılan şeylerden bir tanesi ise Google ve Android'in mi yoksa Apple ve iOS'un mu daha iyi olduğu. Bu konuda da Android ve Google tarafı bir adım önde. Google'ın onlarca servisi Android içerisinde derin şekilde entegre edilmiş durumda. Aynı uygulamala ve servislerin iOS versiyonları da bulunmasına rağmen iOS tarafındaki entegrasyonlar Android'e göre daha geride.

Söz konusu Google servis ve uygulamaları olduğu için konu gerçekten önemli. Gmail, YouTube, Google Drive, Google Chrome, Google Dökümanlar ve daha pek çok servise sahip olan Google'ın Android tarafında olması bile Android için çok büyük bir avantaj.

9. Google Now

İnternette bulmak istediğimiz her şeyi sorduğumuz Google'a çok daha kolay erişerek sesli aramalar yapmamızı sağlayan dijital asistan Google Now, Türkçe dil desteğine sahip olmasına rağmen henüz ülkemizde çok fazla kullanılmıyor. Metroya bindiğimde 'OK Google' diye seslenen bir kiş ibile görmedim ama aslında kullandıkça rahatlığını farkedebileceğiniz bir özellik. Android 6.0 ile birlikte çok daha fazla özelliğe kavuşan Google Now'a karşılık iOS'un Siri gibi bir yanıtı olmasına rağmen ve hatta pek çok kişiye göre Siri'nin daha iyi olduğu söyleniyor olsa da, ben Google Now'ın daha sade ve amaca uygun bir dijital asistan olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de Google Now'da iOS'a karşısında Android'in elinde bulunan güçlü silahlardan birtanesi.

10. Daha Fazla Ücretsiz Uygulama ve Oyun

Tüm buraya kadar yazılarınları unutup bunlar benim umurumda değil diyebilirsiniz. Fakat iOS uygulama mağazasına göre çok daha fazla ücretsiz oyun ve uygulama bulunan Android uygulama marketi Google Play Store'a hayır diyemeyeceğinizi biliyorum.

Genel uygulama ve oyun sayısıyla iOS'tan yukarı olan Google Play Store karşısında Apple'ın tek avantajı ise kaliteye daha fazla önem vermesi ve iOS geliştiricilerin daha fazla para kazanıyor olması. Yani ücretli bir oyun yaparak iOS tarafında daha fazla para kazanabilirsiniz ama tüketiciler açısından Android bir adım önde. Bunun nedenlerinden bir tanesi ise zaman zaman Android telefon ve tabletlerinize ücretsiz olarak indirdiğiniz oyun ve uygulamaların iOS üzerinde ücretli satılıyor olması. Fakat asıl sebep Android'de çok daha fazla bedava oyun ve uygulamaya erişebiliyor oluşunuz.

Kullanıcılar arasında farklılıklar olsa da, mobil kullanıcıların pek çoğu uygulama için para ödemeyi sevmiyor ya da zorunlu kalmadıkça para ödemiyor. Bu konuda daha iyi durumda olan Android sırf bu yüzden bile kullanıcıları kendine çekmeyi başarabilir.

Şimdi bu yazıyı buraya kadar okuduysanız ve iOS'cuysanız hemen yorum bölümüne gidip ağır eleştiriler yapmadan önce sizlere söylemek istediğim birkaç şey var. Elbette bu yazı gibi iOS'un da Android'den iyi olduğu tarafları yazabiliriz fakat yukarıda belirtilen hususların hepsi hem çok fazla kullanıcıyı etkileyen hem de genele hitap eden özellikler. Bu nedenle de Android'in daha iyi olduğunu pek çok kişiye düşündürüyor. Fakat işletim sistemi üzerinde özgürlük, kişiselleştirmeler, düşük fiyatlı telefonlar ya da bedava uygulamalar sizi ilgilendirmeyebilir ve iOS'ın şık tasarımı tek başınıza mutlu olmanızı sağlayabilir. Size göre iOS en iyisidir. Bunun aksini söyleyemem zaten. Ama yine de daha çok kişiye hitap etmeyi başaran ve kullanıcıların kendi isteklerini daha fazla uygulayabileceği bir işletim sistemi olan Android'in genel anlamda iOS'tan daha fazla öne çıkan özelliği bulunuyor. Bu da bir gerçek.

Not: Yazı başında belirttiğim gibi çok uzun bir sürenin ardından Android serüvenimi sonlandırıp iOS tarafına geçiş yapıyorum. Hala Android'in daha iyi olduğunu düşünmeme rağmen iOS'u deneyimlemek ve keşfetmek adına böyle bir karar aldım. Bakalım iOS'tan memnun kalacak mıyım?

YORUMLAR