Anonymous Hakkında Görüşlerinizi Değiştirecek 10 Anonymous Operasyonu

Anonymous'u yaptığı operasyonlarla yakından tanıyalım

Anonymous Hakkında Görüşlerinizi Değiştirecek 10 Anonymous Operasyonu

Günümüzde IŞİD'e karşı yürüttüğü #OpISIS eylemiyle adından bir hayli bahsettiren anonim hacker birliği Anonymous aslında birçok farklı konu üzerinde yoğunlaşan eylemler yürütmekte. Anonymous'un ilk bakışta sadece siyası olaylara karşı tepki veren ve bu olaylara karşı hack eylemleri düzenleyen bir örgüt olduğunun düşünülmesi gayet doğal. Bu nedenle hacker birliği farklı görüş açılarından bakıldığında tepki çekebiliyor. Örnek olarak; Anonymous'un OpISIS eylemlerinde IŞİD'e karşı düzenlediği hack saldırılarının Müslümanlar'ın geneline yöneltilmiş gibi algılanması. Fakat gerçekte durum bu kadar basit değil. Anonymous'un bu operasyonlarının bir buz dağının görünen yüzü olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü Anonymous eylemlerinin arkasında geçerli nedenler ve bir mantık ağı bulunmakta.

Bu yazımızda da Anonymous'un ne tür operasyonlar düzenlediğine ve eylemlerinin arkasında ne gibi sebepler bulunduğuna kısaca değineceğiz. Bu örnekler Anonymous'un sadece politik olaylara karşı değil, tüm insanlığı ilgilendiren küresel problemlere karşı da eyleme geçtiğini sergilemesi açısından önemli örnekler.

Anonymous'un eylemlerinin sonuçları tartışmaya oldukça açık; çünkü sanal bir dünyada yapılan sanal eylemlerden bahsetmektyeyiz. Fakat eylemlerin arkasındaki sebepler dikkat vermeye değer sebepler. İşte Anonymous'un alt yapısını oluşturan mantığa örnek veren 10 farklı Anonymous eylemi:

#OpSafeWinter

Anonymous'un geçen sene başlattığı ve bu sene de sürdürmeye karar verdiği bu operasyon kış soğuklarında sokaklarda yatmak zorunda kalan evsizlere ve maddi olarak zorluk çeken yoksullara yardım etmeyi teşvik etme amacını güdüyor. Bu operasyon bir siber saldırı operasyonu değil, operasyon boyunca Anonymous üyelerinden ve bu operasyondan haberdar olan insanlardan sokağa çıkarak soğukta yatmak zorunda kalan insanlara ve yoksullara yardım etmeleri, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyacakları araçları onlara sunmaları bekleniyor.

#OpSafeWinter operasyonunun Anonymous'un düzenlediği operasyonlar arasında gerçek hayata etkisinin en yüksek operasyon olduğu söylenebilir. Anonymous'un bu eylemiyle dünya çapındaki hükümetlere kendilerine çeki düzen vermeleri için büyük bir ders verdiği de söylenebilir; çünkü hükümetlerin vatandaşlarını korumakta başarısız olduğu noktada hiçbir resmi altyapıya ve maddi kaynağa sahip olmayan ve herhangi bir sınıra dahil olmayan anonim bir örgütün bu işi gerçekleştirmesi hükümetlerin acizliğini gözler önüne seriyor.

#OpDeathEaters

Anonymous'un bu operasyonu insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardan birkaçının faillerini ortaya çıkarmak ve adalete teslim etmek amacını güdüyor. Kanınızı donduracak suçlar işlemiş insanları ortaya çıkarmaya çalışan #OpDeathEaters operasyonunda Anonymous internetin karanlık taraflarına girerek pedofilillerin ya da kendi tanımıyla pedosadistlerin, yamyamlığın da dahil olduğu eylemlere karışmış pskopatların ve insan ticareti yapanların peşine düşüyor. Üyelerini bu eyleme katılarak bu insanlar hakkında delil toplamaya davet eden Anonymous, bu delillerin sosyal medyada her imkanda paylaşılmasını teşvik ediyor.

Anonymous'un bu operasyonunun önemi ise güvenlik güçlerinin karanlık internet üzerinde izlerini sürmekte güçlük çektiği, siyasi ve maddi nüfuzlarından ötürü haklarındaki delilleri karartan manyakların deşifre edilebilmesi.

#OpCheetahTrade

Anonymous'un operasyonları sadece insanları korumakla sınırlı değil. #OpCheetahTrade Anonymous'un dünyadaki doğal yaşama gösterdiği saygının bir işareti olarak görülebilir. Bu operasyon nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan çitaların alınıp satılmasını önleme amacı güdüyor. Dünya çapında çita ticaretini yasaklayan yasalar olsa da bazı Orta Doğu ülkeleri bu yasalara uymamakta ısrar ediyor ve bu ülkelerde çita yavruları alınıp satılabiliyor. Bu operasyon boyunca çita ticareti yapan internet sitelerine DDoS saldırıları gerçekleştirilerek bu sitelerin işş yapmaması sağlanmış.

#OpIsrael

#OpIsrael Anonymous'un Müslümanlar'a karşı bir siber savaş verdiği görüşünü yıkabilecek en büyük Anonymous operasyonlarından biri. 2013 yılında başlayan ve 2014 yılında da devam eden bu eylemlerde İsrail hükümetine ait birçok internet sitesinin yanında, bankalar, okullar, işletmeler ve medya kuruluşları Anonymous'un siber saldırılarına maruz kaldı.

Anonymous'un #OpIsrael'deki amacı ise İsrail'in Filistin'e karşı işlediği savaş suçlarını protesto etmekti. Hacker birliği bu saldırılarda İsrail'i internet üzerinden silmeyi hedeflemişti.

#OpRefugee

Operation Refugee Outreach adıyla bilinen #OpRefugee Anonymous'un #OpSafeWinter operasyonuyla benzer bir yapıya sahip, aradaki tek fark ise bu operasyonda mültecilere yardım edilme amacının güdülmesi. Yine bir siber savaştan ziyade bir sosyal medya kampanyası şeklinde olan bu operasyonda anonymous üyelerinden ve kampanyadan haberdar olan insanlardan mültecilere kış için battaniye ve uyku tulumu gibi yardımlarda bulunmaları isteniyor.

Günümüzde mülteci problemlerinin hükümetler tarafından çözülememesi ve milyonlarca mültecinin hükümetlerin acizliği nedeniyle zor şartlarda sokakta yaşamak zorunda kalması Anonymous'un bu operasyonunun öneminin altını çiziyor. 

#OpFootage

Operation Footage, Anonymous'un IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonlardan biri. Bu operasyon IŞİD sitelerine ve sosyal medya hesaplarına siber saldırı düzenlemekten ziyade IŞİD üyeleri hakkında delil toplamak üzerine kurulu. Anonymous üyelerinden operasyon boyunca IŞİD'in kanlı infazları ve savaş suçlarıyla ilgili video, ses kaydı ve diğer delilleri toplamasını istiyor. Bu delillerin de Orta Doğu'daki savaş bitince gerekli yargı kurumlarına iletilmeleri amaçlanıyor ve bu sayede IŞİD'in kemiğini oluşturan yetkililerin cezalandırılması hedefleniyor. Toplanan delillerin IŞİD tarafından diğer Müslümanlar'a işlenmiş suçlara ait olması ise operasyonun dikkat çekici noktası.

#OpCharitin

Operation Charitin Hollanda'da çocuk bakım ve koruma yetkililerin yaptıkları usulsüz çocuk alıkoyma işlemlerinden sonra ortaya çıkmış bir operasyon. Daha önceden #OpYouthCare etiketiyle anılan bu operasyon Charitin Penijin adlı annenin çocuklarından zorla ayrılması üzerine #OpCharitin adını almış. Anonymous bu operasyonuyla dünya çapında bu tür problemlerden şikayetçi olan ailelerin sesini duyurmaya çalışıyor. Operasyonun dikkat çeken yönü ise bu sıkıntıları yaşayan ailelerin genellikle mülteci aileler olmaları ve çocuk koruma yetkililerin olmayan nedenler üreterek çocukları ailelerinden ayırmaları. Bunun sebebi ise çocuk koruma yetkililerinin bu işten para kazanmaları. Bu da bir nevi insan trafiğine benzer bir yapıya sahip.

#OpPeshawar

16 Aralık 2014'te Pakistan'da Peşaver şehrinde radikal İslamcılar tarafından düzenlenen bir terör saldırısından sonra başlayan bu operasyon Pakistan'da katledilen insanların sesini duyurulabilmeleri için bütün Anonymous üyelerini eyleme davet ediyordu. Bu saldırıda küçük yaştaki Müslüman okul çocukları hedef alınmıştı ve 132 çocuk silahlı 7 kişi tarafından katledilmişti.

IŞİD'in Paris saldırısından sonra eyleme geçen Anonymous'u sadece batı ülkeleri saldırıya uğrayınca birşeyler yapmakla suçlayan ve kınayan görüşleri değiştirebilecek bu operasyon Anonymous'un Pakistan gibi 3. dünya ülkelerini de gözettiğini kanıtlıyor. Üstelik Anonymous bu işi Paris saldırısından yaklaşık bir sene önce yapmıştı.

#OpFreeWaters

#OpFreeWaters, Anonymous'un 3. Dünya ülkelerine yardım elini uzattığı bir başka operasyon. Bu operasyonun amacı ise Nil nehri üzerinde yapılacak baraj nedeniyle bozulacak bölge ekosistemi için bir sosyal bilinç yaratmak. Bu operasyonda milyon dolarlık bir proje nedeniyle bölgede doğa katliamı yapmaktan geri adım atmayan bir şirket hedef alınıyor ve bu şirkete karşı siber savaşın imkanları kullanılıyor. Operasyonun başlangıç noktası ise bölge halkının yardım talep etmesi ve uluslararası medyada sesini duyurmak istemesi.

#OpTrump

Anonymous'un en güncel eylemi olan bu eylem ırkçı söylemleriyle bir hayli sivrilen Donald Trump'ı hedef alınıyor. Amerikalı bir müteahhit ve iş adamı olan Donald Trump bir süre önce yaşanan San Bernardino silahlı saldırısını Müslümanlar'ın üzerine yıkmaya çalışmış ve Müslümanlar'ın Amerika'ya girişlerinin yasaklanmasını talep etmişti. Anonymous, Donald Trump'ın bu tavrı karşısında Müslümanların yanında yer alarak şu açıklamayı yapmıştı:

"Donald Trump, dikkatimizi çektiği üzere bütün Müslümanlar'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne girmelerini yasaklamak istiyormuşsun. Bu politika büyük bir etki yaratacak. Bu IŞİD'in istediği şey. Daha fazla Müslüman mutsuz hissettikçe IŞİD bu Müslümanları saflarına dahil edebileceğine daha fazla inanacak. Birleşik Devletler daha fazla Müslümanları hedef alıyormuş gibi göründükçe sadece radikal Müslümanlar değil, IŞİD de bu durumu sosyal medya propagandasına alet edecek. Donald Trump, herhangi bir şey söylemeden önce iki kere düşün. Bay Donald Trump, uyarıldınız. "

Anonymous #OpTrump etleminde Donald Trump'a ait bir web sitesine DDoS saldırıları düzenleyerek sitenin hizmete kapatılmasını sağladı. Operasyon halen devam etmekte.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Anonymous karanlık internetin aydınlık yüzü olabilir mi?

YORUMLAR