Avast! Free Antivirüs Kullanım Rehberi

Avast! Free Antivirüs programının kullanım rehberi, virüs taraması nasıl yapılır?, virüs tarama çeşitleri, virüs silme işlemleri ve zararlı dosyaları karantinaya alma gibi konuları kullanıcılar için inceledik.

Avast! Free Antivirüs Kullanım Rehberi

Bugünkü yazımda Avast! Free Antivirüs programının detaylı kullanımını anlatarak, bilgisayarlarınızı virüslerden korumanız için yardımcı olmaya çalışacağım. Avast! Free Antivirüs programın ücretsiz versiyonu. Ücretsiz olmasına rağmen oldukça işlevli ve bilgisayarınızı tehlikeli yazılımlardan korumada etkili olarak çalışıyor. Ücretsiz kullanabileceğimiz Antivirüs programları arasında rahatlıkla ilk sıralara koyabileceğim Avast! Free Antivirüs'ün kullanımı oldukça kolay.

Programı bilgisayarınıza indirip, kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra açtığınızda yukarıdaki resimdeki ekran geliyor. Arayüzü oldukça şık ve sade olan program kullanıcılara rahat ve kolay bir kullanım imkanı sunuyor.

Virüs Taraması

Antivirüs programlarının en belirgin özelliklerinden olan virüs taramaları Avast! Free Antivirüs programı ile oldukça detaylı bir şekilde yapılabiliyor. Giriş sayfasındaki ''Tara'' kısmına tıkladığınızda program otomatik olarak hızlı tarama işlemine başlayacaktır. Hızlı tarama dışında başka bir tarama gerçekleştirmek için hızlı taramayı durdurabilirsiniz.

Tarama seçenekleri arasında ; Hızlı Tarama, Tam Sistem Taraması, Taşınabilir Medya Taraması, Seçilecek Dosya Taraması, Açılış Taraması ve Özel Tarama Oluşturma bulunuyor.

Hızlı tarama, çok derinlere inmeden bilgisayarınızın dosyaları üzerinde genel bir tarama yaparak zararlı dosyaları saptamaya çalışıyor. Bilgisayarınızın özelliklerine göre değişebilecek tarama süresi bu seçenekte ortalama 5 - 10 dakika arası diyebilirim. Tam sistem taraması gerçekleştirmek isterseniz, program bilgisayarınız üzerinde bulunan tüm dosyaları detaylı olarak tarar ve zararlı içerikleri bularak kaldırmanızı sağlar. Bu tarama işlemi hızlı taramaya göre daha çok zaman alır. Bilgisayarınızın donanımına ve sabit diskinizin doluluk oranına göre süresi değişebilir. Taşınabilir medya taraması, bilgisayarınıza o an itibari ile bağlı olan taşınabilir aygıtlar üzerinde tarama yaparak zararlı dosya bulunup bulunmadığını görmenizi sağlar. Bu sayede dosyalarınızı tuttuğunuz harici disklerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Tarancak dosyayı seçin kısmında taranmasını istediğiniz dosya ve dosyaları seçerek tarama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu özelliği taramak istediğiniz dosyaların üzerine gelerek sağ tıkladığınızda çıkan menüdende hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Açılış taraması kısmında gerekli ayarları yaparak Avast! Free Antivirüs'ün bilgisayar açılışında belirlediğiniz ayarlarda otomatik tarama yapmasını gerçekleştirebilirsiniz. Bu sekmelerin hemen altında Özel Tarama Oluştur bölümünden ise taranacak dosya, tarama zamanı ve aralıkları gibi ayarları belirleyerek kendinize özel taramalar düzenleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızdaki dosyalar üzerinde gerçekleştirdiğiniz virüs taramaları dışında Avast! Free Antivirüs programı, yukarıda görmüş olduğunuz resmin sol tarafındaki menüde bulunan Posta Kalkanı, Web Kalkanı, Anlık Mesajlaşma Kalkanı gibi özellikler kapatmadığınız sürece sürekli aktif olarak çalışmakta ve bilgisayarınızı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumaktadır.

Soldaki menü üzerinde bulunan özet bölümünde yapılmış olan tüm taramaların istatistiklerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca üst kısımdaki menüden bakım seçeneğine gelerek, programın motor ve virüs tanımlamalarının güncelliğini ve programın versiyonunun güncelliğini kontrol edebilir, güncel olmadığı takdirde tek tıklama ile güncelleyebilirsiniz. Ben kendi bilgisayarım üzerinde otomatik güncellemeleri açık tuttuğum için program yeni bir güncelleme olduğunda otomatik olarak gerçekleştiriyor. Bakım menüsünden karantinaya aldığınız dosyalarıda görebilirsiniz. Karantina kısmı virüslü veya şüpheli dosyaların saklandığı bir depo olarak çalışır ve buradaki dosyaların bilgisayarınızın diğer dosyaları ile temasını engelleyerek zarar vermesini önler. Avast taramalar sonucunda bulduğu zararlı dosyaları ve virüsleri silebilir yada size sorarak karantinaya alabilir.

Avast! Free Antivirüs, virüs tarama ve silme işlemleri dışında bilgisayarınız üzerinde kurulu bulunan yazılımların güncelliğini kontrol ederek, güncel olmayan programları güncellemenize yardımcı olur. Birçok programı güncel olarak kullanmak bilgisayarınız için daha sağlıklı ve yararlıdır. Bilgisayarınızda bulunan tüm yazılımların güncel olup olmadığını elle kontrol etmek zaman alıcı ve yorucu bir iştir. Avast! Free Antivirüs bunu sizin adınıza yaparak güncel olmayan yazılımları görmenizi sağlar. Ayrıca üstteki resimde görünen sağ alttaki otomatik güncellemeyi aktif et seçeneği bulunuyor. Buradan yapacağınız aktifleştirme ile Avast! Free Antivirüs yazılımlarının güncelliğini kontrol ettikten sonra güncellenebilir sürümleri bulunan yazılımları otomatik olarak sizin yerinize günceller. Böylece tüm yazılımlarınızın son versiyonlarını kullandığınıza emin olabilirsiniz.

Diğer özelliklerine ek olarak Avast! Free Antivirüs ile gerçekleştirebileceğiniz tarayıcı temizliği ve VPN servisi bulunuyor. Tarayıcı temizlik işlemlerini Avast! Browser Cleanup ile gerçekleştiren programı Avast! Free Antivirüs programı olmadanda indirip kullanmak mümkün. Tarayıcılarınız üzerine eklenen rahatsız edici araç çubuklarını kaldırmanıza ve ayarlarını temizlemenize yarayan bu özellik ile tarayıcılarını temiz ve güvende tutabilirsiniz.

VPN servis hizmeti Avast!'ın sunduğu servisler arasında fakat sadece 3 günlük ücretsiz kullanım imkanı sunuyor. VPN servisini satın alarak internet üzerinde gezinirken IP adresinizin saklanmasını sağlayabilir veya  güvenli olmayan Wi-Fi bağlantılarını kullanırken kişisel bilgilerinizi kötü amaçlı kişilerden koruyabilirsiniz.

Avast! Free Antivirüs normal bir antivirüs programına göre oldukça gelişmiş özelliklere sahip ve bilgisayarınızı zararlı yazılımlardan kurtaracak olan etkili ve başarılı bir programdır. Detaylı virüs taramaları gerçekleştirerek bilgisayarınız üzerindeki virüsleri ve zararlı yazılımları Avast! Free Antivirüs sayesinde bularak sisteminizden kaldırabilir veya karantinaya alabilirsiniz.

Bu ücretsiz Antivirüs uygulamasını sitemizden ücretsiz olarak indirebilir ve hemen bilgisayarınızı taratarak zararlı dosyalardan ve virüslerden kurtulabilirsiniz.

Tarayıcı temizleme işlemleri için kullanabileceğiniz Avast! Browser Cleanup programınıda sitemiz üzerinden indirebilirsiniz.

Avast! Free Antivirüs programı ile ilgili yorum ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Tamindir'den En İyi Android Oyunları

YORUMLAR