Bataryalar Hakkında Yanlış Bilinen Efsaneler

Söz konusu şey bataryalar olduğunda, internetin oldukça yanlış bir bilgi sarmalı ile dolu olduğunu görüyoruz. İşte bataryalar hakkında yanlış bilinen efsaneler!

Bataryalar Hakkında Yanlış Bilinen Efsaneler

Günlük hayatımızda kullandığımız dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler ya da benzeri pek çok ürün dahili batarya ile birlikte geliyor. Bu kadar cihaza güç veren batarya teknolojisi, ne yazık ki diğer teknolojiler kadar hızlı bir şekilde gelişemedi. Öte taraftan bataryalar hakkında konu açıldığında yanlış bir bilgi ile karşılaşmamak neredeyse imkansız. Bu listemizde bataryalar hakkında yanlış bilinen efsaneler ve doğruları ile karşınızdayız.

Bataryalar Hakkında Yanlış Bilinenler ve Doğruları

  • Yanlış 1- Sık Sık Boşaltın, Tamamen Doldurmayın
  • Yanlış 2- Bataryanın Soğukta Kalması Yararlıdır
  • Yanlış 3- Bataryayı Boşaltıp Saklayın
  • Yanlış 4- Bataryayı Sürekli Şarja Maruz Bırakmayın

Bu yanlış bilgi silsilesinin önemli bir kısmı eski batarya teknolojilerinden kaynaklanıyor. Geçmişte doğru olan şeyler, bugün doğru olmayabilir. Örneğin eski nikel bataryaların tamamen boşaltılması gerekir ancak modern lityum bataryalarda buna gereksinim duyulmaz. 

Akıllı Telefonları Gece Şarjda Bırakmamak için Nedenler!

Yanlış 1- Sık Sık Boşaltın, Tamamen Doldurmayın

Eski nesil bataryaların hafıza etkisi olarak adlandırılan garip bir sistemi vardı ve kapasitelerini koruyabilmek için tamamen boşaltmanız gerekiyordu. Yani batarya tam bitmeden şarj etmek, onlar için zararlıydı. Söz konusu şey modern nesil lityum bataryalar olduğunda buna gerek yok ve hatta tamamen boşaltmak bataryanıza zarar dahi verebilir. Lityum bataryalarda genel tavsiye yüzde 20 altına düşmemesidir.

Doğrusu: Bataryayı boşaltmak doğru değildir.

Akıllı Telefonlar Neden Patlar? Nasıl Önlenir?
MOBİL

Akıllı Telefonlar Neden Patlar? Nasıl Önlenir?

Akıllı Telefonlar Neden Patlar? Nasıl Önlenir? - Geriye dönük olarak baktığımızda birkaç yıllık periyotlarda patlayan akıllı telefon haberlerine maruz kalıyoruz.

Yanlış 2- Bataryanın Soğukta Kalması Yararlıdır

Sıcaklık, bataryanın kapasitesini azaltabilir ve zamanla onu yıpratabilir. Aynı şey, soğuk ortamlarda da geçerlidir. Bazı yerlerde kasanın soğuk, ama gerçekten soğuk, ortamlarda bekletilmesine yönelik çeşitli tavsiyeler var. Tıpkı aşırı sıcak gibi aşırı soğuk da bataryanın sağlığı açısından zararlı bir koşuldur ve bunlardan kaçınmanız gerekir.

Doğrusu: Ne sıcak ne de soğuk iyi değildir. Bataryaları oda sıcaklığında barındırın.

Akıllı Telefonları Gece Şarjda Bırakmak Güvenli mi?
MOBİL

Akıllı Telefonları Gece Şarjda Bırakmak Güvenli mi?

Akıllı Telefonu Gece Şarjda Bırakmak Güvenli mi? - Hemen hepimiz akıllı telefonlarımızı gece uyumadan önce şarja takıyoruz ve sabah uyandığımızda şarjdan çekiyoruz.

Yanlış 3- Bataryayı Boşaltıp Saklayın

Eğer yakın zamanda kullanmayacağınız bir bataryayı cihazdan ayırıp ya da cihazı kapatıp saklayacaksanız, çeşitli yerlerde tamamen boşaltıp saklamanız tavsiye edilecektir. Öte taraftan saklamayı ne tamamen boş ne de tamamen dolu şekilde yapmalısınız. En uygun saklama yöntemi, yüzde 50 şarj ile yapılandır.

Doğrusu: Saklamadan önce tam boşaltmayın ya da tam doldurmayın. Yüzde 50 seviyesinde bırakın.

Akıllı Telefonlarda Hızlı Şarjı Belirleyen Watt Nedir? Nasıl Ölçülür?
MOBİL

Akıllı Telefonlarda Hızlı Şarjı Belirleyen Watt Nedir? Nasıl Ölçülür?

Watt Nedir? Watt Nasıl Ölçülür? - Günümüzde akıllı telefon üreticileri hızlı şarj çözümleri üzerinde önemli çalışmalar yapmaya devam ederken pek çok kullanıcı 50W, 75W, 100W ve 125W gibi terimlere denk gelmeye başladı.

Yanlış 4- Bataryaları Sürekli Şarja Maruz Bırakmayın

Örneğin dizüstü bilgisayarınızı sürekli şarjda bırakıyorsanız, bunun yanlış olduğunu iddia eden bazı tavsiyeler göreceksiniz. Doğrusu şöyle ki yeni nesil bataryalar, tamamen dolduğu andan itibaren şarj alımını keser. Bu nedenle bilgisayarınızı sürekli olarak şarjda bırakabilirsiniz. Bu konuyu daha ayrıntılı incelemek için aşağıdaki bağlantımıza göz atabilirsiniz.

Doğrusu: Sürekli şarja maruz bırakmak o kadar kötü değildir.

Dizüstü Bilgisayarı Sürekli Şarjda Bırakmak Zararlı mı?
TEKNOLOJİ

Dizüstü Bilgisayarı Sürekli Şarjda Bırakmak Zararlı mı?

Temel olarak baktığımızda dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olmaları ile öne çıkıyor ancak çeşitli durumlarda onları masanın üstüne koyup günlerce şarja takılı şekilde bırakabiliyor ve kullanabiliyoruz.

Peki siz bu rehberde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin duyduğunuz garip ve endişe verici batarya söylentileri ve tavsiyeleri var mı? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR